Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha edes ehdottaa makkarakeittoa, se kun on talviruokaa. Tämä on perin kummallista, sillä syödäänhän keittoja siinä missä muitakin ruokia myös maissa, joissa on aina kesä. Noh, syksy Suomessa kestää normaalisti noin 8 kuukautta ja siihen päälle 2 kuukauden talvi, niin varmasti sen kaksi jäljelle jäävää kuukautta kestää ilman keittojakin!

Nyt kun syksy on tullut, voidaan siis jälleen puhua keitoista. Keitot ovat yksinkertaista ruokaa, kun ottaa huomioon yhden tärkeän seikan – laadukkaat raaka-aineet. Kotimainen liha ja kasvikset ovat avainasemassa keiton onnistumisessa ja liemi – no, ilman lientä ei ole keittoakaan. Laadukkaista liemivalmisteista ja fondeista saa kelpo pohjan liemelle, mutta itse suosin ehtaa kana- ja lihalientä, joita saa purkitettuna jo useimmista marketeista.

Juurekset ja kasvikset kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan tuoreina, sillä pakastevihannessekoitukset eivät varsinaisesti keittoon mitään lisäarvoa tuo. Tuore selleri ja palsternakka maustavat jo ennestään laadukkaan kanaliemen entistä paremmaksi, joten epäonnistumisen mahdollisuus pienenee. Lisäksi juurekset ovat jopa Suomessa edullisia, joten niitä ei kannata kauppaan unohtaa.

Käsi ylös, kenen kotona on syöty joskus Sinisestä Lenkistä tehtyä makkarakeittoa! Mutta tiesitkös, että millä tahansa makkaralla saat vaihtelua perinteiseen soppaan, ihan vain makkaran vaihtamalla? Raakamakkarasta palleroita keittoon pusertamalla soppa muistuttaa etäisesti siskonmakkarakeittoa ja mausteisemmilla makkaroilla, kuten Maakarit® Huberin Huilulla, saat keittoihin lisää asennetta. Ja tokihan makkarakeitto voi olla myös täysin muuta kuin perinteinen (suomalainen). Baijerilainen kaali-bratwurstikeitto nimittäin toimii säällä kuin säällä, mutta näin suomalaisena sanoisin, että erityisesti soppa rokkaa kylmillä keleillä.

Korona on ajanut kansalaiset tänä syksynä eniten sienimetsään sitten 1970-luvun (kirjoittajan oma valistunut arvio), joten pakastimien täytyy pursuta sienistä. Mitäpä siis, jos tekisit kuohkean kermaista tattikeittoa rapean pekonimurun kera? Itse tykkään laittaa tattikeittoon suunnilleen puolet ja puolet tattia ja mukulaselleriä. Mukulaselleri tuo keittoon aivan ihanan tattia tukevan maun ja silkkisen rakenteen. Jos tarjoilet keiton alkuruokana oikein fiinissä tilaisuudessa, voi soppalautasen pinnalle lorauttaa vielä tryffeliöljyä.

Tuossapa vinkkejä ensihätään ja lisää reseptejä löytyy sivupalkista ja sivua alaspäin selaamalla.

Perinteinen hernekeitto

Arvostele resepti
55 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 12 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Perinteinen hernekeitto
  • 1 kokonainen porsaan savupotka
  • 500 g kuivattuja herneitä
  • 2 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl kuivattua meiramia
Perinteinen hernekeitto

Valmistusohje

Laita herneet likoamaan kylmään veteen vähintään 8 tunniksi tai yön yli. Voit kypsentää porsaanpotkan herneiden liotessa.

Siivilöi herneiden vesi pois. Mittaa kattilaan 2 litraa puhdasta vettä ja lisää joukkoon herneet, potka ja suola. Anna hautua hiljalleen kannen alla noin 2,5 tuntia välillä sekoitellen. Nosta potka pois keitosta. Poista luu sekä rasva ja kuutioi liha pieneksi. Lisää pienitty liha takaisin keiton joukkoon. Lisää mukaan meirami ja anna hautua vielä noin puolisen tuntia, tarkista suolan määrä ja tarjoile valmis keitto tuoreen ruisleivän tai näkkärin sekä piimän kera.

Makkarakeitto

Arvostele resepti
252 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Makkarakeitto

1 pkt HK Sininen Lenkki® Perinteinen

2 pientä porkkanaa
½ purjo
400 g perunoita
1 pieni palsternakka
1/4 pieni selleri
1 l lihalientä
2 kpl laakerinlehtiä
10 kpl maustepippureita
1 rkl voita

 

Makkarakeitto

Valmistusohje

Kuori ja paloittele porkkanat, perunat, selleri ja palsternakka peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Pese ja viipaloi purjo. Kiehauta lihaliemi ja lisää vihannekset kiehuvaan liemeen pippureiden ja laakerinlehtien kanssa.

Leikkaa makkara peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Ruskista makkarapalat voissa.

Kun vihannekset alkavat olla kypsiä, lisää makkarat mukaan. Keitä vielä noin viisi minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Tarjoa makkarakeitto ruisleivän kera.

 

Jauhelihakeitto

Arvostele resepti
206 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Jauhelihakeitto
  • 1 rkl rypsiöljyä  
  • 1/2 tl suolaa 
  • 2 l vettä 
  • 1/2 kg perunoita (kiinteämaltoinen) 
  • 1 iso sipuli silputtuna 
  • 150 g palsternakkaa 
  • 150 g lanttua 
  • 150 g juuriselleriä 
  • 2 isoa porkkanaa 
  • 2 liha- tai kasvisliemikuutiota 
  • 1-2 laakerinlehteä 
  • 10 maustepippuria 
  • 5 valkopippuria 
  • 1 ruukku lipstikkaa, persiljaa tai lehtipersiljaa
Jauhelihakeitto

Valmistusohje

Kuumenna öljy kattilassa ja paista naudan jauheliha kypsäksi käännellen. Mausta suolalla. Lisää vesi ja kiehauta.

Kuori perunat, sipuli, palsternakka, lanttu, juuriselleri ja porkkanat. Paloittele sopiviksi suupaloiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Lisää joukkoon kasvisliemikuutiot, laakerinlehdet ja mauste- ja valkopippurit. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes kasvikset ovat sopivan kypsiä.

Tarkista liemen maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Silppua lopuksi joukkoon lipstikkaa, persiljaa tai lehtipersiljaa.

 

Lisää juhlavia reseptejä