Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää syötävää useaksi päiväksi, mistä päästäänkin oivallisella aasinsillalla puhumaan hieman kinkusta valmistettavista tähderuoista.

HK:n lihakategorian johtaja Mikko Järvinen kertoo valmistavansa joulukinkkua nykyään lähes enemmän kuin aiemmin juuri tähderuokia varten – ne kun ovat niin pirun hyviä. Jo viime vuonna joulun jälkimainingeissa Liha-Mikon keittiössä valmistui ainakin karamellipossu joulukinkusta. No mikäpä ettei. Kun on syönyt puoli viikkoa korppukinkkua, perisuomalaisia laatikoita ja muita jouluruokia, alkaakin jo tekemään mieli jotain aivan muuta. Kun koko 90-luku meni kinkun tähteistä valmistettujen kinkkupizzojen ja hernekeiton valmistuksessa, on hyvä, että tällä vuosituhannella ollaan rohkeasti laajennettu hieman makupalettia.

Siinä missä karamellipossun juuret ovat syvällä Aasiassa, on carnitas joulukinkusta puolestaan kuin suoraan Morelian kuumilta kaduilta. Carnitas on meksikolaisittain maustettu pulled pork, jossa maistuvat appelsiini ja chipotle. Koko komeus lastataan pehmeän maissitacon päälle ja nautitaan meksikolaisen oluen kera. ¡Ay, caramba!

Joulun pyhinä televisioissa pyörivät ahkeraan leffat ja ehkä kaikkein paras leffaherkku noihin hetkiin on lämmin joulukinkkuleipä kahdella juustolla, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on tyrmäävän hyvää. Vielä jos sattuu käymään niin, että kinkun rippeet ovat potkan päästä, niin sitä parempi. Joulu kun on vihoviimeistä aikaa painontarkkailuun, ei näissä sänkkäreissä kinkkua ja juustoa säästellä. Itse valitsen juustoksi tuhdin cheddarin sekä emmentalin, mutta myös muut juustot toimivat leivän välissä mainiosti.

Näitä eväitä popsiessa tulee pohtineeksi, että miksi joulu on vain kerran vuodessa.

Karamellipossu joulukinkusta

Arvostele resepti
65 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Karamellipossu joulukinkusta

600 g kypsää joulukinkkua

Soija-karamellikastike:

1 dl vettä
1 dl vähäsuolaista soijaa
1 dl palmu, -tai ruokosokeria
5 cm inkivääriä viipaloituna
5 kpl tähtianiksia
2 tl chilihiutaleita
1/2 dl riisiviinietikkaa

Viimeistelyyn:

1 pnt korianteria silputtuna
1,5 rkl mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä
1 punainen chili viipaloituna

Karamellipossu joulukinkusta

Valmistusohje

Valmista ensin kastike. Lisää kattilaan vesi, soija, riisiviinietikka, sokeri, viipaloitu inkivääri ja mausteet (chili ja tähtianis). Kiehauta ja anna pulputtaa välillä sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes kastike hieman sakeutuu.

Revi kinkku suikaleiksi tai kuutioi pieniksi kuutioiksi. Paista kuumalla pannulla reilussa öljyssä rapeiksi. Voit myös halutessasi paistaa kinkkukuutiot frittikeittimessä 175 asteessa noin 4 minuuttia. Valuta huolellisesti.

Kippaa rapeat kinkkukuutiot kulhoon ja sekoita joukkoon chiliviipaleet, korianteri, seesaminsiemenet sekä karamallikastike. Tarjoa joulukinkku karamellipossu basmatiriisin kanssa.

Lämmin joulukinkkuleipä kahdella juustolla

Arvostele resepti
1 arvostelu
2 annosta | Valmistusaika: n. 20 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lämmin joulukinkkuleipä kahdella juustolla

300 g ohueksi viipaloitua joulukinkkua (mielellään potkasta)
4 viipaletta cheddaria
4 viipaletta emmentaalijuustoa
cocktail suolakurkkuja
2 isoa viipaletta tuoretta ranskanleipää
1 sipuli hienoksi silputtuna
voita ja rypsiöljyä paistamiseen

Lämmin joulukinkkuleipä kahdella juustolla

Valmistusohje

Paista kinkkuviipaleisiin kaunis paistopinta voi-rypsiöljyseoksessa molemmin puolin. Pidä lämpiminä. Paahda leipäviipaleet pannulla molemmin puolin. Levitä juustot viipaleille ja lataa päälle paistetut kinkkuviipaleet. Alenna lämpöä ja laita pannun päälle toinen pannu kanneksi. Anna leipien olla kannen alla, kunnes juusto on sulanut. Voit myös laittaa leivät 225-asteiseen uuniin grillivastuksen alle viideksi minuutiksi.

Tarjoa leivät suolakurkkujen, sinapin ja sipulisilpun kera.

Carnitas joulukinkusta

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 25 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Carnitas joulukinkusta

400 g joulukinkun rippeitä
1 ruukku korianteria
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
2 tl jeeraa
2 tl jauhettua korianteria
1/3 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl chipotle-BBQ-kastiketta

Sitruuna-aioli:

1 kananmuna
1 rkl siiderietikkaa
½ rkl Dijon-sinappia
2 valkosipulin kynttä
2 dl rypsiöljyä
½ tl suolaa
1 limen mehu ja raastettu kuori

Lisäksi:

maissitacolettuja
rypsiöljyä
1 lime

Carnitas joulukinkusta

Valmistusohje

Riko kananmuna kapeapohjaiseen korkeareunaiseen astiaan. Lisää mukaan siiderietikka, Dijon, valkosipuli ja suola. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja aloita soseuttamaan. Ala lisäämään rypsiöljyä samalla soseuttaen. Kun kastike alkaa emulgoitumaan, rupea nostamaan sauvasekoitinta sitä mukaa ylöspäin, kunnes kaikki öljy on kaadettu mukaan ja kastike on kokonaan emulgoitunut majoneesiksi. Mausta lopuksi sitruunan mehulla ja raastetulla kuorella.

Revi kinkun jämät pulled porkiksi. Kuumenna paistinpannu ja ruskista kinkku-pulled rypsiöljyssä kauniin väriseksi. Lisää joukkoon chipotle-BBQ-kastike sekä kuivamausteet. Jatka freesaamista muutama minuutti.

Lisää joukkoon appelsiinin mehu ja raastettu kuori. Silppua korianteri ja lisää silppu mukaan. Kuumenna tacoletut.

Kokoa tacot ja tarjoa limelohkojen sekä lime-aiolin kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä