Joulukinkun tähteet hyötykäyttöön uudella tavalla

Joulukinkkua voi myös hyvin jatkojalostaa ja käyttää sitä raaka-aineena muussa ruuanvalmistuksessa.

Harvoin tulee hankittua jouluksi ”sopivan” kokoista kinkkua, ja rippeitä syödäänkin vielä monta päivää joulun jälkeen. Kinkku ei sellaisenaan maistu kovin kauaa, ja sen säilyvyyskin alkaa olla koetuksella. Jos kinkku lepää joulupöydän lämmössä useamman tunnin, ei sille voida ennustaa kovin pitkää ikää joulun jälkeen. Myös kypsä liha pilaantuu herkästi, mikäli sitä ei säilytetä oikeassa lämpötilassa. Sen vuoksi kannattaakin miettiä, tarvitseeko koko kinkkua nostaa pöytään kerralla.

Uudelleen kuumentaminen antaa lihalle lisää säilyvyysaikaa, sillä riittävä lämpökäsittely tuhoaa suuren osan lihan mikrobikasvustosta. Suosituimpia joulunjälkeisiä kinkun käyttökohteita ovat mm. hernerokka, pizzat, piirakat, pyttipannu ja tietysti perinteinen kinkkukiusaus.

Näiden perinteisten kinkunkadottajien lisäksi kannattaa kokeilla myös vähän toisenlaisia reseptejä. Tässä muutama toimiva vaihtoehto, kun kinkku ei enää sellaisenaan houkuttele.

Chili con carne joulukinkusta

Arvostele resepti
5 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Chili con carne joulukinkusta
  • 400 g HK Rypsiporsas® Juhlakinkkua kypsänä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • 0.25 tl kanelia
  • 1 kpl sipulia hienonnettuna
  • 3 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 0.5 tl kaakaojauhetta esim. Van Houten
  • 1 tlk kidneypapuja valutettuna
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
Chili con carne joulukinkusta

Valmistusohje

Freesaa kuivamausteita rypsiöljyssä kuumalla pannulla, jotta niiden maku irtoaa. Hienonna kinkku veitsellä pieniksi paloiksi ja lisää ne pannulle. Lisää sipuli ja valkosipulit ja jatka vielä hetki. Kaada joukkoon tomaattimurska ja lisää vielä kaakaojauhe. Anna hautua noin 10 minuuttia ja lisää pavut joukkoon. Kuumenna uudelleen ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esimerkiksi nachojen tai riisin kanssa tai tortillan täytteenä.

Katso lisää herkullisia vinkkejä kinkun tähteiden hyödyntämiseen

Kinkku-melonirisotto

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kinkku-melonirisotto
  • 200 g ylikypsää joulukinkkua revittynä
  • 1 rkl voita
  • 3 rkl neitsytoliiviöljyä
  • 1 kpl salottisipulia
  • 3 dl risottoriisiä
  • 8 dl lihalientä (tai kinkun keitinlientä)
  • 20 g parmesanjuustoa raastettuna
  • 0.5 kpl cantaloupe-melonia pieninä kuutioina
  • 50 g Ohuen ohut Porsaan kylmäsavupaisti ohuina suikaleina
  • 1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 2 rkl voita
Kinkku-melonirisotto

Valmistusohje

Paista revitty kinkku pannulla voin kanssa kauniin ruskeaksi ja rapeaksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja riisit. Kun riisi alkaa olla hieman läpikuultavaa, kaada päälle n. 2dl kuumaa lientä. Sekoittele kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää loppu neste pienissä erissä koko ajan sekoitellen. Riisin kypsyminen kestää noin 16-18 minuuttia, jonka jälkeen se tuntuu hampaiden välissä vielä napakalta.

Sekoita joukkoon parmesan, meloni ja kylmäsavupaisti. Anna vielä hetki kuumentua ja sammuta liesi. Lisää vielä lehtipersilja, voi ja 2/3 paistetusta kinkusta. Laita risotto tarjolle ja koristele lopuilla kinkuilla.

Paistettua riisiä ja possua

Arvostele resepti
3 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Paistettua riisiä ja possua
  • 3 dl basmatiriisiä
  • 300 g HK Rypsiporsas® Juhlakinkkua kypsänä
  • 1 pnt kevätsipulia
  • 1 kpl sipulia
  • 1 kpl chilipaprikaa
  • 1 dl soijaa
  • 1 kpl limeä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 ruukku thaibasilikaa
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
Paistettua riisiä ja possua

Valmistusohje

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

Hakkaa leikkuulaudalla kinkku hienoksi, hienonna sipuli, valkosipuli, chili, ja kevätsipuli.

Kuumenna laakea pannu kuumaksi ja kaada siihen öljyä. Paista porsaan lihaa kuumassa rasvassa, että saa kauniin värin. Lisää riisi, kasvikset ja jatka paistamista. Lisää joukkoon limen mehu, soija sokeri ja thaibasilika lehdet. Tarkista maku.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.