Joulukinkun uusi elämä

Harvoin tulee hankittua jouluksi ”sopivan” kokoista kinkkua, ja rippeitä syödäänkin vielä monta vielä joulun jälkeen. Kinkku ei sellaisenaan maistu kovin kauaa, ja sen säilyvyyskin alkaa olla koetuksella. Jos kinkku lepää joulupöydän lämmössä useamman tunnin, ei sille voida ennustaa kovin pitkää käyttöikää joulun jälkeen. Myös kypsä liha pilaantuu herkästi, mikäli sitä ei säilytetä oikeassa lämpötilassa. Sen vuoksi kannattaakin miettiä, tarvitseeko koko kinkkua nostaa pöytään kerralla.

Kinkkua voi hyvin jatkojalostaa ja käyttää sitä raaka-aineena muussa ruuanvalmistuksessa. Uudelleen kuumentaminen antaa lihalle lisää säilyvyysaikaa, sillä riittävä lämpökäsittely tuhoaa suuren osan lihan mikrobikasvustosta. Suosituimpia joulunjälkeisiä kinkun käyttökohteita ovat mm. hernerokka, pizzat, piirakat, pyttipannu ja tietysti perinteinen kinkkukiusaus. Tässä yksi versio kinkkukiusauksesta, jossa pientä twistiä tuo voimakkaan makuinen savustettu paprikajauhe.

 

 

Mausteinen kinkkukiusaus

  • n.500 g kypsää joulukinkkua
  • voita ja rypsiöljyä
  • n.1kg perunasuikaleita
  • 2 sipulia suikaloituna
  • (pari valkosipulinkynttä)
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • 1-2 tl chilitahnaa
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 5 dl kermaa, maitoa tai lihalientä
  • 2 dl juustoraastetta

 

Revi kinkku säikeiksi tai leikkaa se kuutioiksi tai suikaleiksi. Leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi.

Kuumenna rasva pannulla ja paista kinkut ja sipulit. Pyörittele chilitahna, paprikajauhe ja mustapippuri joukkoon ja jatka paistamista, kunnes liha alkaa rätistä pannulla.

Mausta perunat suolalla ja pippurilla uunivuoassa ja sekoita liha-sipuliseos joukkoon. Kaada neste päälle.

Ripottele vielä juustoraaste pinnalle ja kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.

Kyytipoikana maistuvat perinteiset kiusauksen lisukkeet, etikkapunajuuret ja maustekurkut.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.