Juhlakauden parhaat voileipäkakut

Voileipäkakun voi valmistaa lukemattomilla eri tavoilla ja raaka-aineilla. Varmasti perinteisin täyte on palvikinkkutahna, mutta esimerkiksi maksapasteija on helppo ja hyvin maistuva vaihtoehto leipäkerrosten väliin. Kakun kuorrutteen ulkonäköön saat lisää näyttävyyttä vaikkapa herne- tai parsapyreellä.

Ajat tavat muuttuvat, mutta klassikoista klassisin voileipäkakku pysyy juhlapöytien keskipisteenä vuosikymmenestä toiseen. Voileipäkakkujen reseptit saattavat olla pitkiä ja monivaiheisia, mutta niiden valmistus ei ole vaikea juttu. Aikaa ja kärsivällisyyttä on kuitenkin hyvä löytyä, mikäli kakusta haluaa mahdollisimman mehevän ja näyttävän. Kakun on syytä antaa kostua, tiivistyä ja tekeytyä yön yli, sillä liian kuiva voileipäkakku on floppi.

Täydellinen voileipäkakku on kiinteä mutta ei kuiva

Voileipäkakkujen valttina on niiden muunneltavuus. Jo pelkästään leipävaihtoehtoja on lukuisia, ruisleivästä vaaleaan, makeasta limpusta perunarieskaan jne. Kun päästään kakun täytteisiin ja kuorrutteisiin, lista pitenee entisestään. Käytännössä kaikki hyvän makuinen ja näköinen, suolainen, levitettävä kelpaa. Tuorejuustot, kinkku- ja muut leikkeletahnat, maksapasteijat, kasvistahnat, majoneesit, hummus, pesto, sulatejuustot, vatkattu smetana… ihan vain muutamia mainitakseni.

Voileipäkakun koristeluun kannattaa panostaa, sillä siitä saa pienellä vaivalla pöydän kuningattaren ja yleisen keskustelun aiheen juhlaväen keskuudessa. Koristeissa tyyli on vapaa, ja variaatioita näkee joka lähtöön. Joku tykkää yksinkertaisen kauniista, kun toinen taas haluaa panostaa kurkkujoutseniin ja tomaatinkuoriruusukkeisiin.

Koristeiden väreihin ja värien määrään kannattaa myös kiinnittää huomiota ja yhdistellä toisiinsa sopivia värejä. Punaisen ja vihreän yhdistelmä toimii aina, vihreä ja keltainen ovat keväisen raikas yhdistelmä ja valkoisen kanssa sopii mikä tahansa. Älä kuitenkaan yritä yhdistää kaikkia mahdollisia värejä yhteen kakkuun, sillä lopputulos on helposti levoton ja tyylitön.

Jos perinteisen voileipäkakun sijaan haluat kokeilla jotain erilaista, kokeile tämän vuoden juhliin jotain uutta. Tee Voileipäkakku 2.0, eli sisäänleivottu voileipäkakku rengasvuokaan. Se on perinteistä voileipäkakkua yksinkertaisempi valmistaa ja taikinan kohdalla voit hyvin oikaista käyttämällä valmista pakastepiirakkapohjaa.

Luomisen iloa!

Gluteeniton ja laktoositon voileipäkakku

Arvostele resepti
2 arvostelua
10 annosta | Valmistusaika: n. 24 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Gluteeniton ja laktoositon voileipäkakku
  • 6 viipaletta vaaleaa gluteenitonta leipää
  • 6 viipaletta tummaa gluteenitonta leipää
  • 2 dl täysmaitoa kostutukseen

Maksapasteijatäyte

Fileetäyte

  • 1 pkt HK Ohuen ohut Porsaan rosvofilee suikaloituna
  • 100 g laktoositonta tuorejuustoa
  • 0.5 kpl paprikaa pieninä kuutioina
  • 0.5 tl mustapippuria myllystä
  • 1 ruukullinen lehtipersiljaa hienonnettuna

Kuorrute

  • 200 g pakasteherneitä
  • 100 g laktoositonta tuorejuustoa
  • 30 g laktoositonta voita
  • 0.5 tl suolaa

Koristeluun

  • 100 g laktoositonta tuorejuustoa
  • 1 dl tomaattia pieninä kuutioina
  • 1 rkl limenkuorta raastettuna
  • 1 rkl sitruunankuorta raastettuna
  • 20 kpl syötäviä kukkia
Gluteeniton ja laktoositon voileipäkakku

Valmistusohje

Valmista ensin molemmat täytteet.

Maksapasteijatäyte:
Sekoita kaikki täytteen ainekset huolellisesti yhteen.

Fileetäyte:
Sekoita kaikki täytteen ainekset huolellisesti yhteen.

Kakun kokoaminen:
Vuoraa kooltaan n. 17 x 7 cm irtopohjavuoan pohja vaaleilla leipäviipaleilla. Leikkaa tarvittaessa viipaleita veitsellä pienemmiksi.
Kostuta leipäviipaleet kevyesti maidolla.
Levitä viipaleiden päälle puolet maksapasteijatäytteestä.
Painele täytteen päälle kerros tummia leipäviipaleita ja kostuta nekin maidolla.
Levitä viipaleiden päälle puolet fileetäytteestä.
Toista vielä edelliset työvaiheet, kunnes kaikki leivät ja täytteet ovat vuoassa.

Peitä kakku leivinpaperipalalla ja lautasella ja aseta päälle paino, esimerkiksi vedellä täytetty pieni kattila.
Anna kakun tekeytyä ja painua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Poista kakkuvuoka varovasti kakun ympäriltä ja aseta kakku tarjoiluvadille.
Levitä kuorrute kakun päälle.
Koristele kakku pursottamalla pinnalle maitotilkalla notkistettua tuorejuustoa

Erilainen voileipäkakku

Arvostele resepti
4 arvostelua
6-8 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Erilainen voileipäkakku
  • 380 g piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte

  • 150 g HK Saunapalvikinkku suikaloituna
  • 150 g paprikaa kuutioina
  • 100 g juustoraastetta
  • 100 g purjoa suikaloituna ja kuullotettuna
  • 2 kpl kananmunaa
  • 150 g ranskankermaa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 0.5 tl suolaa

Kuorrute

  • 200 g valkosipuli-tuorejuustoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 kpl sitruunan kuori raastettuna
  • 0.5 tl suolaa
  • 3 rkl vettä
Erilainen voileipäkakku

Valmistusohje

Sekoita ensin täytteen ainekset kulhossa.

Kaulitse sulatettu piirakkapohja ohueksi ja nosta se (ø n.18cm) kuivakakkuvuoan päälle. Painele taikina tiiviisti vuoan pintaan ja jätä taikinaa reilusti vuoan reunojen yli. Lusikoi täyte vuokaan ja käännä taikinan reunat yhteen. Sulje taikinan sauma tiiviisti nipistämällä. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

 

Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset kulhossa ja lisää vettä, kunnes seos on notkean juoksevaa. Siirrä seos pursotuspussiin ja pursota kuorrute kakun päälle. Koristele kakku esimerkiksi rouhituilla pippureilla ja tuoreilla yrteillä.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.