Juhlava naudan paahtopaisti itsenäisyyspäiväksi

Juhlava naudan paahtopaisti itsenäisyyspäiväksi

Sunnuntai tarkoittaa monelle ajan kanssa valmistettua ja astetta parempaa ja ruokaa. Tuleva sunnuntai antaa vielä lisää aihetta juhlavalle liharuualle, sillä silloin vietämme Suomen itsenäisyyden 98-vuotispäivää. Tänä vuonna aion viettää itsenäisyyspäivää sen ansaitsemalla arvokkuudella ja tarjota huolella valmistettua naudan paahtopaistia kera piparjuurikreemin.

Naudan paahtopaisti on klassikko. Kaikki hyvän ruuan ystävät tietävät, että hyvin valmistettuna se on suussasulavan mureaa. Paahtopaisti on kuitenkin lähes rasvatonta, joten liiallisella kypsentämisellä siitä saa helposti kuivaa ja sitkeää. Sen valmistaminen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, ja neljällä lihan kypsentämisen perussäännöllä pääsee toivottuun lopputulokseen – sisältä tasaisen punertavaan lihaan, joka ei kuitenkaan tirsku punaista lihasnestettä.

Ja ne muutamat lihankäsittelyn perussäännöt ovat seuraavat:

1. lämmin liha

2. kuuma pannu

3. lempeä uuni

4. lihan vetäytyminen

Avataanpa näitä sääntöjä hieman seikkaperäisemmin…

Lihaa ei siis kypsennetä jääkaappikylmänä. Tätä ei voi liikaa jankuttaa, sillä se tuntuu edelleen olevan monelle kovin vierasta. Kylmä liha jäähdyttää kuumankin paistinpannun ja kypsyy uunissa epätasaisesti. Kilon painoisen naudan paahtopaistipalan voi huoletta antaa olla huoneenlämmössä parikin tuntia, ilman pelkoa lihan pilaantumisesta. Tämä siis sillä edellytyksellä, että liha tämän jälkeen todellakin kypsennetään, eikä tulla toisiin aatoksiin ja laiteta lihaa takaisin jääkaappiin seuraavaa viikonloppua varten.

Kuuma pannu. Ei siis lämmin pannu vaan kuuma pannu. Ihan kippuraksi asti pannua ei tarvitse kuumentaa, mutta kämmentä ei kärsi pitää muutamaa sekuntia kauempaa lähellä pannun pintaa. Silloin pannu on tarpeeksi kuuma lihan ruskistamista varten. Tämä siis kotikokin kämmenellä kokeiltuna, ei ravintolakokin parkkiintuneeksi poltetulla kämmenellä. Vaikka paisti olisikin lähes huoneenlämpöinen pannulle päätyessään, se jäähdyttää pannun pinnan nopeasti. Ja jos pannu jäähtyy liiaksi, lihasta alkaa tihkua lihasnestettä pannulle ja paistuminen muuttuu keittämiseksi.

Kuumuus loppuukin lihan osalta tähän, sillä lihaa ei tulisi koskaan kypsentää kovin kuumassa uunissa. Uunin lämpötilan suhteen nyrkkisääntö on maksimissaan kaksi kertaa tavoiteltu lihan sisälämpötila. Toisin sanoen 60-asteista naudan paahtopaistia valmistettaessa sopiva uunin lämpötila on 120 °C. Mitä lähempänä uunin lämpötila on tavoiteltua lihan sisälämpötilaa, sen tasaisempi on lihan kypsyys ja sen vähäisempi on sen vetäytymisen tarve. No entä kauanko kestää kilon paistin saaminen 60-asteiseksi? Se on paistia valmistettaessa murheista pienin, sillä jokainen nykyaikainen ja itseään kunnioittava kotikokki käyttää lihalämpömittaria ja välttyy tämän kysymyksen miettimiseltä. Edelleen vailla mittaria kokkaileville voi vastata että noin tunti, mutta vastauksessa saattaa olla reilusti klappia suuntaan tai toiseen. Paistoaikaan nimittäin vaikuttaa paistin muoto ja sisälämpötila, uunin todellinen lämpötila sekä paistin ruskistaminen pannulla ennen uuniin laittoa.

Vetäytymisestä puhutaan, kun uunista otetun lihan annetaan levähtää huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Tämä on varmasti se kaikista eniten malttia ja kärsivällisyyttä vaativa sääntö, sillä tässä vaiheessa nälkä koettelee varmasti jo sietokyvyn rajoja, eikä paistista lähtevä herkullinen tuoksu ainakaan helpota asiaa. Ja jos juhlavieraat istuvat jo pöydässä kysyvin ilmein, on helpoin ja nopein ratkaisu kantaa paisti pöytään ja leikata se tarjolle. Liian hätäisesti leikattu paisti kuitenkin vuotaa alleen huomattavan määrän punaista lihasnestettä. Tämä on paitsi esteettisesti epämiellyttävää, se vaikuttaa myös negatiivisesti lihan mehevyyteen.

Paisti valuttaa lihasnesteet ulos, jos se leikataan heti kypsentämisen jälkeen

Vetäytymisen aikana paistin pinnan ja keskiosan välinen lämpötilaero tasoittuu, joten hyvin vetäytynyt paisti on sisältä tasaisesti kauniin punertava. Kilon paahtopaisti saa huoletta vetäytyä vartin huoneenlämmössä, sillä sen ei ole tarkoituskaan olla tulikuumaa tarjoiltaessa. Liiallista jäähtymistä voi vältellä pistämällä paistin peitoksi palan foliota vetäytymisen ajaksi. Mieluummin siis hyvin vetäytynyt ja hieman jäähtynyt, kuin pinnalta kuuma, sisältä raaka ja allensa nesteet laskeva paisti.

Vetäytynyt paisti on tasakypsyinen ja säilyttää mehukkuutensa

Kun nämä neljä perussääntöä pysyy mielessä, olet taas askeleen lähempänä paistimestarin tavoiteltua ja kunnioitettua arvonimeä.

Naudan paahtopaisti ja piparjuurikreemi

Arvostele resepti
75 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 2 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Naudan paahtopaisti ja piparjuurikreemi

1 pkt HK Takuumurea Naudan paahtopaistipala

 • 2 rkl rypsiöljyä
 • 1 rkl hienoa merisuolaa
 • 2 tl mustapippuria myllystä
 • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
 • 2 oksaa tuoretta rosmariinia hienonnettuna (ilman oksia)
 • 2 rkl kapriksia viimeistelyyn

Piparjuurikreemi

 • 200g ranskankermaa
 • ½ dl paistista irronnutta lientä
 • 1 rkl raastettua piparjuurta
 • 2 tl Dijon sinappia
 • 1 tl sokeria
 • 1 pieni nippu ruohosipulia hienonnettuna

Limppukrutongit

 • 5 viipaletta makeaa vuokalimppua (esim. Maalahden limppu)
 • 1 rkl voita

 

Naudan paahtopaisti ja piparjuurikreemi

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistusta. Poista liha pakkauksestaan ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Ruskista paistiin hyvä väri pannulla öljytilkan kera. Hiero mausteet huolellisesti lihan pintaan, aseta paisti uuniritilälle ja työnnä lihamittari lihaan. Kaada pannulle 2 dl vettä ja kiehauta irti kaikki hyvät maut. Kaada liemi uunivuokaan ja vuoka uuniin paistin alle.

Paahda lihaa 100-asteisen uunin hyväilyssä, kunnes lihalämpömittari näyttää 58 °C. Nosta paisti huoneenlämpöön tunniksi vetäytymään ja peitä se kevyesti foliolla. Valmista sillä aikaa piparjuurikreemi ja krutongit. .

Sekoita piparjuurikreemin kaikki ainekset keskenään ja maustua jääkaapissa tarjoiluun asti.

Kuutioi limppuviipaleet 1x1 cm kuutioiksi. Paista kuutioita voin kanssa pannulla, kunnes ne ovat rapeita. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Viipaloi jäähtyneestä paahtopaistista hyvin ohuita viipaleita vadille ja hunnuta ne paistista valuneella liemellä ja piparjuurikreemillä. Viimeistele vielä limppukrutongeilla ja kapriksilla.

Tutustu myös muihin herkullisiin paistiohjeisiin.

 

Lisää juhlavia reseptejä