Kaalikääryleet - sesonkiherkku vailla vertaa

Tähän aikaan vuodesta saa vielä mehevää kesäsadon kaalia, joten tätä edullista raaka-ainetta kannattaa nyt hyödyntää ruuanlaitossa. Kaalikääryleet ovat yksi tunnetuimmista ja suosituimmista kaaliherkuista.

 Kaalikääryleiden täytteessä voi helposti soveltaa omia makumieltymyksiään. Useimmiten täytteessä käytetään keitettyä riisiä tai ohraa sekä jauhelihaa. Myös sienet antavat kääryleille reilusti sesonginomaista makua. Alla olevassa reseptissä terästän kääryleitä paistetulla pekonilla, jonka keitän risotoksi italialaisesta risottoriisistä ja kanaliemestä. Risottoriisi on helposti puuroutuvaa, joten se sopii tavallisen puuroriisin tapaan kaalikäryleiden täyttämiseen. Jauhelihan voi reseptistä poiketen halutessaan ruskistaa ennen täytteeseen sekoittamista, jolloin täytteestä tulee irtonaisempaa ja enemmän murumaista.

 

Kaaliksi sopii niin valko- kuin savoijinkaalikin, joista jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä kurttukaali. Savoijinkaali on valkokaaliin verrattuna ohutlehtisempää, maultaan miedompaa ja pähkinäisempää sekä ulkonäöltään näyttävämpää.


Katso lisää kaalireseptejä

Kaalikääryleet

Arvostele resepti
14 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalikääryleet
  • 3 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 kpl savoijinkaalia
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original
  • 1 kpl sipulia hienonnettuna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 dl risottoriisiä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl lihalientä kuumennettuna
  • 400 g HK Sika-nauta jauheliha 80/20
  • 2 rkl soijaa
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl meiramia
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 100 g voita
  • 0.5 dl tummaa siirappia
Kaalikääryleet

Valmistusohje

Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa. Poista kaalin kantaosa ja laita kaali kiehuvaan veteen. Nostele kaalista irtoavat lehdet kattilasta paperin päälle kuivumaan. Lehtien keskelle jäävän sydämen voit hienontaa täytteen joukkoon. Säästä myös liemi.

Täyte

Paista pekonisuikaleet pannulla rapeiksi, lisää joukkoon sipuli ja anna senkin hieman pehmetä. Lopuksi lisää valkosipulit, oliiviöljy ja riisi. Jatka vielä hetki kuullottamista.

Lisää puolet lihaliemestä. Sekoittele kunnes neste on imeytynyt, lisää loput lihaliemestä ja anna senkin imeytyä riisiin lähes kokonaan. Risotto saa kuitenkin jäädä melko löysäksi. Levitä riisi esimerkiksi leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Sekoita jäähtyneen riisin joukkoon jauheliha, hienonnettu kaalin sydän ja mausteet. Lisää kaalien keitinlientä, kunnes seos on sopivan paksuinen. Pehmeä mutta muovailtavissa.

Kääriminen ja paistaminen

Ohenna kaalinlehtien kantaosaa veitsellä, jotta lehtiä olisi helpompi käsitellä. Asettele lehdet leikkuulaudalle ja laita kunkin lehden päälle noin 2 ruokalusikallista täytettä.

Nosta kaalinlehden alareuna täytteen päälle, käännä seuraavaksi lehden sivut, ja lopuksi kääri rulla loppuun. Asettele kääryleet voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle desi kaalin keitinlientä. Sulata kattilassa tai mikrossa voi ja siirappi ja kaada seos kääryleiden päälle.

Kypsennä ensin 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia, laske lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä tunti. Valele kääryleitä niistä irtoavalla nesteellä pariin kertaan kypsymisen aikana. Jos et halua pinnasta kovin tummaa, peitä vuoka foliolla kypsymisen puolessa välissä.

Ihanien kaalikääryleiden seurana maistuvat makean kirpeät lisukkeet, kuten sokeroitu puolukkasurvos, etikkakurkut ja -punajuuret.

Käsittelethän lihaa oikein

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.