Kaalilaatikko – arkiklassikko kotimaisista raaka-aineista

Loppukesän ja alkusyksyn superherkku on kaalilaatikko. Raaka-aineiltaan hyvin yksinkertainen, mutta maltilla haudutettuna kielen mukanaan vievä arkiruoka.

Kaalilaatikko ei ole pikaruokaa, ja sitä valmistaessa saa keittää, paistaa pannulla ja kypsentää vielä uunissakin. Kaikki on kuitenkin ollut vaivan arvoista, kun valmistuvan kaalilaatikon makea tuoksu alkaa tulvia uunista. Useammasta työvaiheestaan huolimatta kaalilaatikon valmistaminen ei kuitenkaan vaadi mitään kovin merkillisiä kokintaitoja tai kikkailuja. Eivätkä sen raaka-aineet käy lompakonkaan päälle kovin ahneesti.

Riisi on olennainen osa perinteistä kaalilaatikkoa, mutta omassa versiossani käytän sen sijaan ohrahelmeä. Ohra tekee kaalilaatikosta ruokaisamman ja antaa sille oman makunsa. Lisäksi se on kotimaista ja vielä terveellistäkin! Ohrahelmi on myös hyvin puuroutuvaa, joka tekee kaalilaatikosta hieman tavallista kiinteämpää.

Makeahko ja täyteläisen makuinen uuniruoka arvostaa kirpeää ja hapanta seuralaista. Kaalilaatikon klassikkolisukkeeksi onkin muodostunut puolukkasurvos, jonka pääraaka-aineen sesonki on sekin juuri nyt käsillä. Survos ei puolukoiden lisäksi vaadi kuin oman maun mukaisen sokeroinnin ja puolihuolimattoman survomisen. Bonuksena se vieläpä säilyy hyvin jääkaapissa puolukan oman luontaisen säilöntäaineen bentsoehapon ansiosta.

Vähän makeamman, nopeamman ja vielä helpomman lisukkeen haikailija voi turvautua kaupan valmiiseen puolukkahilloon. Ei ollenkaan huono valinta sekään.

Katso täältä lisää herkullisia uuniruokia

Kaalilaatikko

Arvostele resepti
355 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalilaatikko
  • 2 dl ohrahelmiä tai riisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 kg kaalia
  • 2 kpl sipulia
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 400 g HK Nauta-sika jauheliha
  • 2 tl suolaa
  • 0.5 tl valkopippuria
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 3 rkl siirappia
  • 1 plo tummaa olutta
Kaalilaatikko

Valmistusohje

Keitä ohrahelmet tai riisi vedessä kypsäksi. Suikaloi kaali ja sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet.

Ruskista jauheliha korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa ja lisää joukkoon kaali, sipulit ja mausteet. Sekoittele viitisen minuuttia, kunnes kaalista alkaa irrota nestettä.

Sekoita joukkoon kypsät ohrahelmet tai riisit ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Kaada seoksen päälle siirappi ja olut ja paista laatikkoa 175 asteessa vähintään tunti.
Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kanssa.

Vinkki: reseptistä saa tehtyä gluteenittoman version, kun ohrahelmet korvaa riisillä ja oluen samalla määrällä lihalientä.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.