Kaalilaatikko – arkiklassikko kotimaisista raaka-aineista

Loppukesän ja alkusyksyn superherkku on kaalilaatikko. Raaka-aineiltaan hyvin yksinkertainen, mutta maltilla haudutettuna kielen mukanaan vievä arkiruoka.

Kaalilaatikko ei ole pikaruokaa, ja sitä valmistaessa saa keittää, paistaa pannulla ja kypsentää vielä uunissakin. Kaikki on kuitenkin ollut vaivan arvoista, kun valmistuvan kaalilaatikon makea tuoksu alkaa tulvia uunista. Useammasta työvaiheestaan huolimatta kaalilaatikon valmistaminen ei kuitenkaan vaadi mitään kovin merkillisiä kokintaitoja tai kikkailuja. Eivätkä sen raaka-aineet käy lompakonkaan päälle kovin ahneesti.

Riisi on olennainen osa perinteistä kaalilaatikkoa, mutta omassa versiossani käytän sen sijaan ohrahelmeä. Ohra tekee kaalilaatikosta ruokaisamman ja antaa sille oman makunsa. Lisäksi se on kotimaista ja vielä terveellistäkin! Ohrahelmi on myös hyvin puuroutuvaa, joka tekee kaalilaatikosta hieman tavallista kiinteämpää.

Makeahko ja täyteläisen makuinen uuniruoka arvostaa kirpeää ja hapanta seuralaista. Kaalilaatikon klassikkolisukkeeksi onkin muodostunut puolukkasurvos, jonka pääraaka-aineen sesonki on sekin juuri nyt käsillä. Survos ei puolukoiden lisäksi vaadi kuin oman maun mukaisen sokeroinnin ja puolihuolimattoman survomisen. Bonuksena se vieläpä säilyy hyvin jääkaapissa puolukan oman luontaisen säilöntäaineen bentsoehapon ansiosta.

Vähän makeamman, nopeamman ja vielä helpomman lisukkeen haikailija voi turvautua kaupan valmiiseen puolukkahilloon. Ei ollenkaan huono valinta sekään.

Katso täältä lisää herkullisia uuniruokia

Kaalilaatikko

Arvostele resepti
415 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalilaatikko

1 pkt HK Viljaporsas-Nauta jauheliha

2 isoa sipulia
½ valkokaali
2 dl puuroriisiä
100 g voita
1 ½ dl tummaa siirappia
10 kpl maustepippureita
4 kpl laakerinlehteä
n. 1 l lihalientä
suolaa

Lisäksi:

puolukoita tai puolukkahilloa
suolakurkkuviipaleita

Kaalilaatikko

Valmistusohje

Suikaloi kaali ja sipulit. Ruskista jauheliha paistinpannulla ja mausta se suolalla. Kippaa paistettu jauheliha voideltuun uunivuokaan. Lisää pannulle kaali ja sipulit. Sekoittele viitisen minuuttia, kunnes kaali alkaa saamaan väriä ja pehmenemään. Kippaa vuokaan.

Mittaa riisi vuokaan. Lisää lihaliemi, maustepippurit, laakerinlehdet sekä siirappi vuokaan, niin että koko jauheliha-kaaliseos peittyy juuri ja juuri liemen alle. Sekoita huolellisesti. Kuutioi voi ja ripottele kuutiot laatikon pintaan.

Paista 160-asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia, kunnes pinta on kauniisti paistunut ja neste on lähes kokonaan haihtunut. Vähennä tarvittaessa lämpöä, mikäli laatikon pinta alkaa saamaan liikaa väriä.

Anna kaalilaatikon vetäytyä ainakin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

Tarjoa kaalilaatikko sokeroitujen puolukoiden ja suolakurkun kera.

 

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä