Kaikkea hyvää kaalista

Kaaliruuat herättävät tunteita ja jakavat mielipiteitä – joku voisi syödä kaaliruokia vaikka joka päivä, kun toinen kakoo pelkästä kaalikeiton tuoksusta. Vaikka kaalia saakin kaupasta ympäri vuoden, kaaliruokien sesonki on nyt!

Keräkaali eli valkokaali… puhekielessä ihan kaali vaan, tarjoaa edullista herkkua ruokapöytiin ympäri vuoden. Varhaisimmat lajikkeet saadaan käyttöön heti alkukesästä ja ne ovat ihanan rapeita ja makeita! Myöhäisimmät talvilajikkeet antavat satonsa vasta ihan talven kynnyksellä, ja ne säilyvät hyvin vaikka läpi talven. Periaatteessa minkä tahansa näistä suosituimmista kaaliresepteistämme voit valmistaa mistä tahansa lajikkeesta, mutta myöhäisemmät lajikkeet vaativat aina enemmän kypsentämistä.

Kaalikääryleet
Kaalikääryleet on klassikkoruoka, jota kokkaillaan kotikeittiöissä eniten juuri näihin aikoihin, elo-syyskuussa. Kaalin lehtiä on paljon helpompi käsitellä ja rullailla, kun lehdet ensin ryöppää nopeasti kiehuvassa vedessä ja niistä poistetaan kova rankaosa. Kaalikääryleiden reseptistä löydät näppärimmän tavan lehtien irrottamiseen ja ryöppäämiseen. Tämän vuoden osalta on vähän myöhäistä, mutta ensi kesänä kannattaa kokeilla valmistaa tätä herkkua myös rapeasta varhaiskaalista, joka kypsyy myöhäisempiä lajikkeita nopeammin. 

Valkokaalin lisäksi myös savoijinkaali on erinomaisen hyvä käärylekaali

Kaalikeitto
Kiireettä hauduteltu kaalikeitto kuuluu syksyyn ja talveen. Parhaat kaalikeitot syntyvät pitkää hauduttamista vaativista lihoista, joten kaalikin saa olla loppusesongin kaalia – raakana kovaa ja sitkeää, mutta pitkään haudutettuna ihanan pehmeää ja makeaa. Kaalikeitto ei siis ole varsinaista pikaruokaa, mutta vaikeaa sen valmistaminen ei ole.

Ai ettei kaalikeitto muka maistu lapsille...

Kaalilaatikko
Ainakin kommenttien määrästä ja voimasta päätellen kaalilaatikko on karjalanpaistin ohella yksi tunteita herättävimmistä ruuista. Maailman parhaimpia kaalilaatikkoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin niiden tekijöitä, ja jokaisella tekijällä on varmasti omat tiukat kriteerinsä raaka-aineiden suhteen. Keiton tapaan myös kaalilaatikkoon sopii hyvin myöhäisemmät syys- ja talvikaalit, sillä laatikon saa antaa rauhassa muhia uunin lämmössä. Käytännössä samoista raaka-aineista kuin keitto ja laatikko, syntyy myös liedellä valmistuva kaalipata.

Kaalilaatikko on yksi omista lempiruuistani

Paahdettu kaali
Yksi alkukesän parhaista herkuista on varhaiskaali, joka kypsyy ja pehmenee nopeasti grillissä tai uunin grillivastuksen alla paahtamalla. Myös myöhäisempiä kaalilajikkeita voi paahtaa kypsäksi, mutta koska kypsymisaika on pidempi, lämpötilan kanssa kannattaa olla vähän maltillisempi. Kokeile vaikkapa lisukkeeksi kokonaisena kypsennetylle porsaan sisäfileelle.

Kaalikeitto

Arvostele resepti
7 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 9 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalikeitto
  • 1 kpl HK Viljaporsaan uuniliha
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 1 kg valkokaalia
  • 1 kpl sipulia (suuri)
  • 3 kpl porkkanaa
  • 5 kpl perunaa
  • 2 tl kuivattua meiramia
  • 10 kpl maustepippuria
  • 2 kpl laakerinlehteä
  • 2 l lihalientä
Kaalikeitto

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistuksen aloittamista ja mausta se suolalla ja mustapippurilla.

Poista kaalista päällimmäiset lehdet sekä kova kantaosa ja suikaloi kaali. Kuutioi sipuli ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Paahda pilkotut kasvikset uunipellillä 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä paahdetut kasvikset pataan tai uunin kestävään kattilaan ja lisää joukkoon kuoritut ja kuutioidut perunat ja loput mausteet. Kaada päälle kiehuva lihaliemi ja aseta uuniliha päällimmäiseksi. Peitä pata kannella ja anna hautua 90-asteisessa uunissa yön yli (n. 8h).

Nosta liha varovasti padasta ja anna sen hetki jäähtyä. Irrota liha luusta ja kuutioi se tai revi säikeiksi. Lisää lihat keittoon, tarkista suolan riittävyys ja nauti.

Kokonainen porsaan sisäfilee ja paahdettua kaalia

Arvostele resepti
39 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kokonainen porsaan sisäfilee ja paahdettua kaalia

Marinadi

  • 0.5 dl oliiviöljyä
  • 1 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tummaa balsamicoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl soijaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita
  • 1 tl suolaa

Paahdettu kaali

  • 1 kpl valkokaalia
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 4 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 4 rkl hunajaa juoksevaa
Kokonainen porsaan sisäfilee ja paahdettua kaalia

Valmistusohje

Sekoita sauvasekoittimella kaikki marinadin ainekset yhteen ja kaada laita seos pakastepussiin yhdessä porsaanfileen kanssa. Paina pussista ilma pois ja sulje pussi. Anna fileen maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota filee huoneenlämpöön tunti ennen valmistuksen aloittamista. Pyyhi talouspaperilla ylimääräinen marinadi lihan pinnasta. Kuumenna paistinpannu ja kaada siihen hieman rypsiöljyä. Paista fileeseen kauniin ruskea pinta ja lisää loppuvaiheessa pannulle myös nokare voita. Nosta filee pannulta ja mausta suolalla.

Työnnä lihalämpömittarin piikki fileen keskelle ja kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Anna lihan vetäytyä folion alla 10 minuuttia ja viipaloi poikkisyin.

Poista kaalista päällimmäiset lehdet ja leikkaa se n. 3cm paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet oliiviöljyllä molemmin puolin ja hiero pintaan valkosipulit sekä mausteet. Asettele viipaleet uunipellille ja valuta päälle hunajaa. Paahda 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, käännä viipaleet ympäri ja jatka paahtamista vielä toiset 20 minuuttia. Tarjoile porsaan sisäfileen lisukkeena.


Viini-lehden Antti Rinta-Huumon suositus reseptille sopivasta viinistä:
"Aromikkaan vaalean lihan täydellinen kumppani on runsaan hedelmäinen, hennon mausteinen ja parfyyminen valkoinen. Kun lisäkkeenä tarjotaan vielä kaalia, kääntyvät katseet suuntäyttäviin Ranskan Alsacen valkoviineihin. Suosi Pinot Gris- tai Gewürztraminer -lajikkeista valmistettuja viinejä."

Katso täsmäsuositus viinilehti.fi:stä

Kaalilaatikko

Arvostele resepti
377 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalilaatikko
  • 2 dl ohrahelmiä tai riisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 kg kaalia
  • 2 kpl sipulia
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 400 g HK Nauta-sika jauheliha
  • 2 tl suolaa
  • 0.5 tl valkopippuria
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 3 rkl siirappia
  • 1 plo tummaa olutta
Kaalilaatikko

Valmistusohje

Keitä ohrahelmet tai riisi vedessä kypsäksi. Suikaloi kaali ja sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet.

Ruskista jauheliha korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa ja lisää joukkoon kaali, sipulit ja mausteet. Sekoittele viitisen minuuttia, kunnes kaalista alkaa irrota nestettä.

Sekoita joukkoon kypsät ohrahelmet tai riisit ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Kaada seoksen päälle siirappi ja olut ja paista laatikkoa 175 asteessa vähintään tunti.
Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kanssa.

Vinkki: reseptistä saa tehtyä gluteenittoman version, kun ohrahelmet korvaa riisillä ja oluen samalla määrällä lihalientä.

Kaalikääryleet

Arvostele resepti
29 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalikääryleet
  • 3 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 kpl savoijinkaalia
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original
  • 1 kpl sipulia hienonnettuna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 dl risottoriisiä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5 dl lihalientä kuumennettuna
  • 400 g HK Sika-nauta jauheliha 80/20
  • 2 rkl soijaa
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl meiramia
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 100 g voita
  • 0.5 dl tummaa siirappia
Kaalikääryleet

Valmistusohje

Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa. Poista kaalin kantaosa ja laita kaali kiehuvaan veteen. Nostele kaalista irtoavat lehdet kattilasta paperin päälle kuivumaan. Lehtien keskelle jäävän sydämen voit hienontaa täytteen joukkoon. Säästä myös liemi.

Täyte

Paista pekonisuikaleet pannulla rapeiksi, lisää joukkoon sipuli ja anna senkin hieman pehmetä. Lopuksi lisää valkosipulit, oliiviöljy ja riisi. Jatka vielä hetki kuullottamista.

Lisää puolet lihaliemestä. Sekoittele kunnes neste on imeytynyt, lisää loput lihaliemestä ja anna senkin imeytyä riisiin lähes kokonaan. Risotto saa kuitenkin jäädä melko löysäksi. Levitä riisi esimerkiksi leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Sekoita jäähtyneen riisin joukkoon jauheliha, hienonnettu kaalin sydän ja mausteet. Lisää kaalien keitinlientä, kunnes seos on sopivan paksuinen. Pehmeä mutta muovailtavissa.

Kääriminen ja paistaminen

Ohenna kaalinlehtien kantaosaa veitsellä, jotta lehtiä olisi helpompi käsitellä. Asettele lehdet leikkuulaudalle ja laita kunkin lehden päälle noin 2 ruokalusikallista täytettä.

Nosta kaalinlehden alareuna täytteen päälle, käännä seuraavaksi lehden sivut, ja lopuksi kääri rulla loppuun. Asettele kääryleet voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle desi kaalin keitinlientä. Sulata kattilassa tai mikrossa voi ja siirappi ja kaada seos kääryleiden päälle.

Kypsennä ensin 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia, laske lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä tunti. Valele kääryleitä niistä irtoavalla nesteellä pariin kertaan kypsymisen aikana. Jos et halua pinnasta kovin tummaa, peitä vuoka foliolla kypsymisen puolessa välissä.

Ihanien kaalikääryleiden seurana maistuvat makean kirpeät lisukkeet, kuten sokeroitu puolukkasurvos, etikkakurkut ja -punajuuret.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.