Karvaimmat kouluruokamuistot osa 2 – Kaalikeitto

Karvaimmat kouluruokamuistot osa 2 – Kaalikeitto

Kaaliruoat jakavat mielipiteitä ja herättävät tunteita. Ainakin kaalilaatikkoreseptini on saanut paljon huomiota kommenttien muodossa, ja keskustelu juuri sen oikean kaalilaatikon reseptistä kestää toivottavasti vielä pitkään. Kaalikeitto on laatikon ja kääryleiden ohella ehkä se suosituin kaaliruoka – ja samalla vihatuin. En muista että kaalikeitto olisi ollut kouluaikoina ihan lempiruokiani, mutta nykyään se on. Liekö syynä sitten omien makutottumusteni muuttuminen vai olisiko keiton valmistustavalla osuutta asiaan… 

Viime viikon blogissani lähdin työstämään Facebook-sivuillamme ehdotettuja huonoja kouluruokamuistoja paremmiksi uudella tomaattikeittoreseptillä. Jos et vielä ehtinyt kokeilla reseptiä, niin tee se pian. Vielä kun kotimaiset tomaatit ovat hinnaltaan jossain kohtuudessa.

Toisena uhrina kouluruokien virityspenkkiin pääsee tänään kaalikeitto, joka ei tosin taida kovin monen koulun ruokalistoilta enää löytyä. Harmi homma, sillä kaalikeitto on hyvää, edullista ja vieläpä terveellistäkin. Sen verran voin antaa asiassa periksi, että jos et ole koskaan saanut alas mitään kaalipitoista ruokaa, niin ei tämäkään versio kaalikeitosta tee kaalin suhteen mitään taikatemppuja. Mutta jos haluat antaa kaalikeitolle vielä yhden mahdollisuuden, niin kokeile tätä!

Varsinaiset niksit tässä keitossa ovat kaalin paahtaminen ja sen jälkeen pitkään hauduttaminen matalassa lämmössä. Kaalin paahtaminen tuo siihen ihan uudet aromit pelkkään hauduttamiseen verrattuna. Samalla kannattaa paahtaa myös keittoon tulevat paloitellut sipulit ja porkkanat. Halutessaan samalle paahtopellille voi laittaa myös keittoon tulevan lihan, jolloin keiton maku paranee entisestään. Kaalikeittoreseptien lihana näkee usein käytettävän jauhelihaa, suikaleita tai kuutioita. Tässä reseptissä liha kypsennetään luullisena palana keiton päällä ja haudutuksen jälkeen ylikypsä liha joko kuutioidaan tai revitään keiton joukkoon. Lihassa oleva luu ehtii myös antaa makua keittoon pitkän haudutuksen aikana.

Yhteen kappaleeseen sain mahdutettua kolme vinkkiä kaalikeiton maun parantamiseen:

Kaalin paahtaminen = lisää makua

Luullinen liha = lisää makua

Pitkä haudutus = lisää makua

Pitkä haudutusaika sopii nimenomaan syys- ja talvikaaleille, jotka ovat raakana rakenteeltaan tiiviitä sitkeitä. Varhaiskaali onkin sitten ihan eri juttu ja lajike, ja siitä saa hyviä kaaliruokia nopeallakin kypsentämisellä.

Loppuun vielä yksi tärkeä juttu kaalikeitosta. Sen maku paranee entisestään, kun sen kuumentaa uudelleen seuraavana päivänä… ja vielä sitäkin seuraavana päivänä. Siksi kaalikeittoa kannattaakin tehdä kerralla se kaikista isoin kattilallinen.

Pitkään haudutettu kaalikeitto testattiin myös ääriolosuhteissa. Hyvin näytti maistuvan vielä santsikierroksellakin!

Kaalikeitto

Arvostele resepti
43 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 9 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalikeitto

1 pkt HK Viljaporsaan uuniliha

1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
1 kg valkokaalia
1 kpl sipulia (suuri)
3 kpl porkkanaa
5 kpl perunaa
2 tl kuivattua meiramia
10 kpl maustepippuria
2 kpl laakerinlehteä
2 l lihalientä

Kaalikeitto

Valmistusohje

Mausta liha suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Poista kaalista päällimmäiset lehdet sekä kova kantaosa ja suikaloi kaali. Kuutioi sipuli ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Paahda pilkotut kasvikset uunipellillä 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä paahdetut kasvikset pataan tai uunin kestävään kattilaan ja lisää joukkoon kuoritut ja kuutioidut perunat ja loput mausteet. Kaada päälle kiehuva lihaliemi ja aseta uuniliha päällimmäiseksi. Peitä pata kannella ja anna hautua 90-asteisessa uunissa yön yli (n. 8h).

Nosta liha varovasti padasta ja anna sen hetki jäähtyä. Irrota liha luusta ja kuutioi se tai revi säikeiksi. Lisää lihat keittoon, tarkista suolan riittävyys ja nauti.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä