Karvaimmat kouluruokamuistot osa 3- Tilliliha

Tilliliha on varmasti yksi eniten tunteita herättävimmistä ruoista – tillihän on kalan mauste! Mutta voisiko tästä kouluruokien klassikosta saada jollain konstilla maistuvampaa?

Facebook-sivustomme kouluruokakyselyn vastauksissa moni mainitsi tillilihan yhteydessä lihan sisältämät ”nitkut” ja rakenteen sitkeyden. Ehkä tärkein juttu onnistuneessa tillilihassa onkin hyvälaatuinen liha ja sen riittävän pitkä kypsennys. Tillilihaan harvemmin käytetään fileetä, paahtopaistia tai muita hyvin vähän sidekudosta sisältäviä ja nopeasti kypsyviä lihoja. Lihaksi kannattaa valita esimerkiksi naudan lapaa tai rintaa, jotka ovat raaka-aineina huokeita, mutta vaativat pitkän haudutusajan. Huolellisen haudutuksen jälkeen liha on kuitenkin suussasulavan mureaa.

Toinen tärkeä juttu tillilihan valmistuksessa on suurustus. Tillilihaa ei suurusteta maizenalla, joka on ollut varmasti helppo ja nopea oikotie koulujen keittiöissä. Maissitärkkelys tuo kastikkeeseen helposti kiisselimäisen rakenteen, varsinkin jos sitä on vähänkin liikaa. Hyvä rakenne kastikkeeseen saadaan vehnäjauhoilla, sikäli kun ruokavalio vehnän käyttämisen sallii.

Vielä kolmas niksi parempaan tillilihaan: tillin määrä on syytä pitää varsin kohtuullisena nyanssina. Kermainen lohikeitto ottaa vastaan ison kourallisen leikattua tilliä ja maku vain paranee, mutta naudanlihan ja tillin liitto kannattaa pitää melko rauhallisena. Lisää tuore tilli kastikkeeseen aivan valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin tillin väri pysyy kirkkaampana tarjoiluun asti. Lisää ensin vähän, maista välillä ja lisää tarpeen mukaan. 

Tilliliha uudella tavalla

Perinteisen tillilihan reseptin voi myös räjäyttää ja valmista ruoan ihan uudella tavalla. Alla oleva Tilliliha 2.0 –resepti vaatii vähän perinteisetä versiota enemmän aikaa ja vaivaa, mutta lopputuloksena on ravintolatasoinen ruoka, joka varmasti helpottaa kouluaikojen ruokatraumoja. 

Tilliliha

Arvostele resepti
8 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 4 h

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Tilliliha
  • 1 kg naudan rintaa
  • 1 l vettä
  • 1 kpl porkkanaa paloiteltuna
  • 1 kpl sipulia paloiteltuna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 3 kpl laakerinlehteä
  • 10 kpl valkopippuria (kokonaisia)
  • 2 tl suolaa
  • 5 vartta tilliä

Kastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl lihan keitinlientä siivilöitynä
  • 2 tl sokeria
  • 0.5 tl valkopippuria
  • 1 kpl sitruunan mehu
  • 1 nippu tilliä hienonnettuna
  • 1 tl suolaa (tarvittaessa)
Tilliliha

Valmistusohje

Huuhtele liha kylmällä vedellä ja laita se suurehkoon kattilaan. Peitä liha kylmällä vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle kerääntyvä vaahto pois reikäkauhalla. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää joukkoon loput keitinliemen ainekset.

Anna kiehua hiljalleen 3-4h, kunnes liha on täysin mureaa. Nosta liha jäähtymään ja kuutioi se n. 3x3cm paloiksi. Siivilöi liemi kastiketta varten.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Anna seoksen kypsyä muutama minuutti, mutta älä ruskista. Sekoita joukkoon kuuma liemi pienissä erissä koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon lihakuutiot, sokeri ja valkopippuri. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia, välillä sekoittaen.

Lisää aivan lopuksi sitruunanmehu sekä tilli ja tarkista suolan riittävyys. Tarjoile tillilihan seuraksi keitettyjä kuoriperunoita.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.