Kotikokin punaviinikastike

Punaviinikastike on ehkä se kaikista klassisin ja tunnetuin liharuokien kastike. Kastikkeessa yhdistyvät kaikki perusmaut ja hyvän maun elementit: suolainen, makea, hapan, karvas ja umami.

Punaviinikastike on ehkä se kaikista klassisin ja tunnetuin liharuokien kastike. Kastikkeessa yhdistyvät kaikki perusmaut ja hyvän maun elementit: suolainen, makea, hapan, karvas ja umami. Kastikkeen kaksi tärkeintä raaka-ainetta ovat punaviini ja lihaliemi, joiden laatu vaikuttaa merkittävästi kastikkeen makuun. Lihaliemeksi käy lihaliemikuutiosta tai -fondista valmistettu liemi, mutta maukkain lopputulos syntyy käyttämällä esimerkiksi uunipaistista kypsentämisen aikana irronnutta lientä. Lihalientä voi valmistaa myös paahtamalla ja keittämällä lihaisia naudan luita.

Usein naudanlihan kanssa tarjottava tumma punaviinikastike mielletään helposti ainoastaan ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden yksinoikeudeksi. Sen valmistaminen onnistuu kuitenkin hyvin myös kotioloissa ja ilman mitään sen kummempia erikoistyövälineitä tai eksoottisia raaka-aineita. Kastike ei ole kuitenkaan ihan sen kaikista kiireisimmän kotikokin juttu, joten kastiketta kannattaa samalla vaivalla valmistaa vähän isompi määrä ja pakastaa seuraavia käyttökertoja varten. Yllä olevalla videolla näytän vaiheittain kuinka ravintolatasoinen punaviinikastike valmistuu.

Perinteinen punaviinikastike

Arvostele resepti
50 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Perinteinen punaviinikastike
  • 1 rkl voita
  • 2 kpl salottisipulia kuutioituna
  • 1 kpl porkkanaa paloiteltuna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 0.25 kpl juuriselleriä paloiteltuna
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 5 kpl herkkusieniä paloiteltuna
  • 4 dl punaviiniä
  • 6 dl lihalientä
  • 0.5 dl yrttejä esim. rosmariinia, timjamia ja lehtipersiljaa
  • 2 kpl laakerinlehteä
  • 1 tl suolaa
  • 6 kpl mustapippuria
Perinteinen punaviinikastike

Valmistusohje

Freesaa juureksia hetki kattilassa voin kanssa ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa ja hieman karamellisoitua. Lisää punaviinietikka, herkkusienet ja punaviini. Anna kiehua hiljalleen kunnes viinistä on haihtunut noin puolet. Lisää lihaliemi ja yrtit. Keitä vielä 15–20 minuuttia, siivilöi kastike ja tarkista suola. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla ja vatkaa joukkoon nokare voita juuri ennen tarjoilua.

Voit tehdä lihaliemen liemikuutiosta tai halutessasi voit valmistaa sen alusta lähtien itse. Katso ohjeet perinteisen lihaliemen valmistukseen.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.