Koululaisen helpot välipalat

Jokainen päivän ateria on lapselle tärkeä, mutta ilman riittävää välipalaa kouluruokailun ja kotona nautitun päivällisen väliin jää ihan liian pitkä tauko. Tässä muutama hyvä ja nälän poissa pitävä vaihtoehto, kun se lasillinen kaakaota ei enää riitä.

Kesä alkaa olla ehtoopuolella, kun koululaiset aloittavat asteittain oman aherruksensa tämän ja ensi viikon aikana. Monen lapsen ruokarytmi muuttuu täysin. Joudutaan päästämään irti kesäloman myöhäisistä aamupaloista, ohimennen puolivahingossa syödyistä grillimakkaroista ja kauppareissujen jätskeistä. Samaan aikaan monet lasten harrastukset pyörähtävät käyntiin kesätauoiltaan, ja energiankulutus lisääntyy huomattavasti. Jo pelkkä aivotyö koulussa kuluttaa huomattavan määrän energiaa kesäloman chillailuun verrattuna.

Otetaan välipalalistan alkuun yksi ihan perusjuttu – rehti ruisleipä ja hyvät täytteet. Täytteitä voi tietty varioida oman makunsa mukaan, mutta HK Lihaisa Balkan ja suola- tai maustekurkku toimii takuuvarmasti! Tämän leivän tekee moni alakoululainenkin jo itse.

Kun köksäntuntien myötä uunin käyttö alkaa olla koululaiselle tuttua, voi leivissä hakea vähän vaikeusastetta. Herrainleipä kuulostaa nimenä vähän suuriarvoiselta, mutta kyseessä on erittäin helppo ja maistuva välipala kinkun ja juuston ystävälle.

Jos ajatus koululaisen omatoimisesta uuninkäytöstä aiheuttaa vanhemmissa vielä pientä epäilevää irvistelyä, kannattaa keittiölaitteiden käyttöä harjoitella vielä vähän aikaa mikroaaltouunilla. Lihapullapiiras valmistuu kuin itsestään päivällisen kokkailun ohessa, ja koululaisen on seuraavana päivänä helppo lämmittää siitä mikrossa palanen. Eri tavoin maustetuilla lihapullilla saa vaihtelua makuun. Esimerkiksi tomaatilla ja basilikalla maustetut HK Maakarit® Italian Guido lihapyörykät tai vähän eksoottisemmat HK Maakarit® Samirin Falafel kasvispyörykät ovat kokeilemisen arvoisia piiraan täytteitä.

Samaan sarjaan menee myös klassinen ja lapsille maistuva jauhelihapiirakka, joka tosin lihapullapiiraaseen verrattuna vaatii pari työvaihetta enemmän. Sitä kannattaakin tehdä samalla vaivalla vähän suurempi määrä ja pakastaa välipalaksi sopivan kokoisina paloina tulevia päiviä varten.

Reipasta aherruksen alkua kaikille koululaisille!

 

Jauhelihapiirakka

Arvostele resepti
51 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Jauhelihapiirakka

Taikina

  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g maitorahkaa

Täyte

Jauhelihapiirakka

Valmistusohje

Taikina

Anna voin pehmetä hieman huoneenlämmössä ja kuutioi se. Mittaa vehnäjauhot ja leivinjauhe voin joukkoon ja nypi sormin seos tasaiseksi. Sekoita joukkoon rahka ja siirrä taikina jääkaappiin kovettumaan.

Täyte

Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi ja keitä riisit siinä kypsäksi.

Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä, kuori ja raasta tai hienonna veitsellä.

Paista pekonisuikaleet rapeiksi pannulla ja ruskista jauheliha pekonin rasvassa. Lisää loppuvaiheessa joukkoon myös sipulikuutiot. Mausta mustapippurilla.

Sekoita keskenään riisi ja lihaseos.

Piirakan rakentaminen ja paistaminen

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen osa piirakan pohjaksi ja siirrä se leivinpaperin päällä uunipellille. Lisää täyte tiiviiksi kerrokseksi pohjan päälle, mutta jätä reunoista muutama sentti peittämättä. Sirottele kananmunaraaste lihan päälle.

Kaulitse lopusta taikinasta piirakalle kansi, joka on hieman pohjaa pienempi. Nosta kansi täytteen päälle, taita pohjataikinan reunat kannen päälle ja nipistä taikinoiden saumat tiiviiksi.

Pistele haarukalla kanteen muutamia reikiä ja voitele pinta keltuaisella. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.


Lisää herkullisia jauhelihareseptejä

Rapea Herrainleipä

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Rapea Herrainleipä
Rapea Herrainleipä

Valmistusohje

Levitä sinappia ohuelti kaikille leiville. Levitä juustoraastetta leiville ja aseta kinkkusiivut kahdelle leivälle. Paina leivät yhteen ja levitä juustoraastetta päällimäiseksi. Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes leivät ovat kullanruskeita ja rapeita.

Leikkaa leivät kulmittain puoliksi.

Lihapullapiiras

Arvostele resepti
6 arvostelua
8 annosta | Valmistusaika: n. 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lihapullapiiras
  • 1 kpl iso lehtitaikinalevy
  • 100 g tacokastiketta
  • 0.5 pkt HK Lihapyörykät
  • 10 kpl kirsikkatomaatteja
  • 1 ruukkua minttua
  • 200 g Emmental-juustoa raasteena tai kuutioina
Lihapullapiiras

Valmistusohje

Anna lehtitaikinalevyn sulaa ja nosta se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä pintaan tacokastike, puolitetut lihapullat, kirsikkatomaatit ja silputtu minttu. Ripottele pinnalle juustoraaste.

Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kiertoilmauunissa paistolämpötilan tulisi olla 200 astetta.

Rukiinen eväsleipä

Arvostele resepti
2 arvostelua
1 annosta | Valmistusaika: n. 5 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Rukiinen eväsleipä
  • 1 kpl ruisleipää
  • 1 rkl voita
  • 2 siivua HK Lihaisa Balkan
  • 2 kpl salaatinlehtiä
  • 4 viipaletta suolakurkkua
Rukiinen eväsleipä

Valmistusohje

Voitele ruisleipä. Laita leivän sisälle HK Lihaisaa Balkania, salaattia sekä suolakurkkua. Nappaa eväsleipä mukaan matkalle, välipalaksi tai pakkaa koululaisen reppuun helppoa energiatankkausta varten.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.