Kouluruokamuistoja

Kalapuikkojen ja tartarkastikkeen lisäksi nakkikastike taisi olla niitä harvoja kouluruokia, jonka saamista odotettiin etukäteen ja jota käytiin pyytämässä lisää.

Jos jotain lapsuuden kouluruokaa tulee muisteltua erityisellä lämmöllä, on se ilman muuta nakkikastike! Tuo punaruskea ’nappisoosi’, joka sai koulun kumiperunatkin solahtamaan kurkusta alas ilman sen kummempia nyrpistelyitä. Kalapuikkojen ja tartarkastikkeen lisäksi se taisi olla niitä harvoja kouluruokia, jonka saamista odotettiin etukäteen ja jota käytiin pyytämässä lisää.

Mitään kovin ihmeellistä siinä kastikkeessa ei tainnut olla, paitsi ne nakit. Niiden määrä lautasella laskettiin ja vertailtiin kenellä niitä on eniten. Ja tietysti kilpailtiin siitä, kuka niitä eniten saa mahaansa mahtumaan.

Tänään, 35 vuotta myöhemmin, nakkikastike ei ehkä saa aikaiseksi niin suurta numeroa, mutta hyvin tehtynä se on edelleen taivaallisen hyvää! Maailman parhaita ja niitä ainoita oikeita reseptejä on varmasti kymmeniä, jos ei satoja. Tämän nakkikastikereseptin aateloin vielä kermalla, vaikka se ei tainnutkaan kuulua siihen lapsuuden kouluversioon.

Katso tästä lisää herkullisia kastikereseptejä

Nakkikastike

Arvostele resepti
183 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nakkikastike
  • 1 pkt HK Aito Nakki
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 kpl sipulia pieninä kuutioina
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl Maizenaa
  • 2 dl vettä
  • 2 dl kermaa
  • 0.5 kpl lihaliemikuutiota
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1 rkl sinappia
  • 1 kpl maustekurkkua kuutioituna
Nakkikastike

Valmistusohje

Paloittele nakit ja ruskista niitä pannulla rypsiöljyn kera. Lisää sipulikuutiot ja anna niiden hieman pehmetä pannulla. Pyörittele joukkoon tomaattipyree. Sekoita keskenään maizena, vesi ja kerma ja lisää seos pannulle. Murusta joukkoon lihaliemikuutio ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen muutama minuutti. Viimeistele kastike ketsupilla, sinapilla ja maustekurkkukuutioilla. Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoile perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.