Kuinka saan porsaan sisäfileen pysymään mehukkaana?

Sisäfilee on porsaan arvokkain osa, joten sen valmistuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Vaikka se on oikein valmistettuna varsin mureaa, on se kuitenkin helppo mokata liian pitkällä kypsentämisellä.

Porsaan sisäfilee on yksi sen vähärasvaisimmista osista. Sen vuoksi se kuivuu helposti, jos sen sisälämpötila päästetään liian korkeaksi kypsennettäessä. Paras apuväline tässä hommassa onkin lihalämpömittari, jonka kanssa täydellinen kypsyys on aina taattu. Uunin lämpötila on syytä pitää maltillisena (n.120° C) jolloin kypsyminen tapahtuu riittävän hitaasti ja tasaisesti. Porsaan sisäfileen voi ottaa uunista lihalämpömittarin näyttäessä 65° C, sillä sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen vetäytymisen aikana. Samat asteet pätevät myös possunfileen grillauksessa.

Vetäytyminen on tärkeä vaihe myös mehukkaan lopputuloksen kannalta, ja sitä asiaa jaksan hokea kerta toisensa jälkeen. Moni nälkäinen kotikokki ”unohtaa” tämän vaiheen, ja lihasnesteet valuvat leikkuulaudalla lihaa viipaloitaessa. Malta siis hetki ja anna sisäfileen levätä kymmenisen minuuttia folion alla, niin lihasnesteet jäävät lihan sisään.

Kotimainen kaali on tähän aikaan vuodesta herkullista ja huokeaa syötävää. Se on myös varsin oivallinen lihan lisukkeena, joko grillattuna tai uunissa paahdettuna. Paloiteltu kaali tarvitsee vain kevyet mausteet ja hieman oliiviöljyä pintaan, ja pian uunista tulvii vedet kielelle kirvoittava tuoksu!

Kokonainen porsaan sisäfilee ja paahdettua kaalia

Arvostele resepti
15 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kokonainen porsaan sisäfilee ja paahdettua kaalia

Marinadi

  • 0.5 dl oliiviöljyä
  • 1 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tummaa balsamicoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl soijaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita
  • 1 tl suolaa

Paahdettu kaali

  • 1 kpl valkokaalia
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 4 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 4 rkl hunajaa juoksevaa
Kokonainen porsaan sisäfilee ja paahdettua kaalia

Valmistusohje

Sekoita sauvasekoittimella kaikki marinadin ainekset yhteen ja kaada laita seos pakastepussiin yhdessä porsaanfileen kanssa. Paina pussista ilma pois ja sulje pussi. Anna fileen maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota filee huoneenlämpöön tunti ennen valmistuksen aloittamista. Pyyhi talouspaperilla ylimääräinen marinadi lihan pinnasta. Kuumenna paistinpannu ja kaada siihen hieman rypsiöljyä. Paista fileeseen kauniin ruskea pinta ja lisää loppuvaiheessa pannulle myös nokare voita. Nosta filee pannulta ja mausta suolalla.

Työnnä lihalämpömittarin piikki fileen keskelle ja kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Anna lihan vetäytyä folion alla 10 minuuttia ja viipaloi poikkisyin.

Poista kaalista päällimmäiset lehdet ja leikkaa se n. 3cm paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet oliiviöljyllä molemmin puolin ja hiero pintaan valkosipulit sekä mausteet. Asettele viipaleet uunipellille ja valuta päälle hunajaa. Paahda 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, käännä viipaleet ympäri ja jatka paahtamista vielä toiset 20 minuuttia. Tarjoile porsaan sisäfileen lisukkeena.


Viini-lehden Antti Rinta-Huumon suositus reseptille sopivasta viinistä:
"Aromikkaan vaalean lihan täydellinen kumppani on runsaan hedelmäinen, hennon mausteinen ja parfyyminen valkoinen. Kun lisäkkeenä tarjotaan vielä kaalia, kääntyvät katseet suuntäyttäviin Ranskan Alsacen valkoviineihin. Suosi Pinot Gris- tai Gewürztraminer -lajikkeista valmistettuja viinejä."

Katso täsmäsuositus viinilehti.fi:stä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.