Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy tekemään jo kotona ja viimeistely tapahtuukin sitten sukkelasti puistossa.

Kertakäyttögrilli on oivallinen väline puistopiknikille, kunhan ottaa huomioon pari tärkeää seikkaa. Ruohikkopalovaaran aikaan avotulen teko on kielletty ja tähän lasketaan myös kertakäyttögrilli. Ja kun sen grillin on luontoon jaksanut kuljettaa, pitää se myös jaksaa sieltä poiskin kantaa, kuten kaikki muutkin roskansa. Mikäli olet ajatellut piknikilläsi kypsentää kokonaisen villisian, on kertakäyttögrilli hieman liian heppoinen väline, mutta makkaroille ja nopsaan kypsyville pienemmille lihapaloille tehoa riittää hyvin.

Erilaiset salaatit ja salaattipohjat kannattaa valmistaa ja sekoittaa jo kotona. Purkkeihin valmistetut kastikkeet puolestaan sekoitetaan salaatin joukkoon paikan päällä, jolloin salaatit eivät pääse vetistymään liiaksi. Mikäli aikeissa on grillata pienellä kertakäyttögrillillä lihaa, kannattaa liha pieniä nopeasti kypsyvään muotoon jo kotona ja sotkea mukaan mausteet tai marinadi oman maun mukaan. Mukana on hyvä olla myös foliota, johon on näppärä kääräistä kypsät liha ja makkarat pysyvät lämpöisinä pidempään – Suomen kesä kun saattaa silloin tällöin yllättää viileydellään.

Erilaiset piirakat, pizzat ja suolaiset pannukakut tekevät myös kauppansa piknikillä. Tai miten olisi grillatulla raakamakkaralla ja salaatilla täytetty flatbread, eli lätyskäleipä? Kertakäyttögrillillä grillatun Huberin Huilun kaverina tarjoiltava coleslaw kannattaa luonnollisesti valmistaa jo kotona, eikä makkaran ja oluen suloista liittoa sovi unohtaa – etenkään piknikillä.

Hiukan fiinimpään menoon puolestaan sopii maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin 2021 Suomen edustaja Mikko Kaukosen kynäilemä Possu sandwich. Tässäkin tapauksessa esivalmistelu on valttia - kaikki leivänpäälliset kannattaa valmistaa etukäteen, jopa possua myöten. Mikäli matka piknikille ei ole pitkä, voi possun kuljettaa pelipaikalle folioon käärittynä ja leikata juuri ennen leipien kokoamista. Possu toimii myös kylmänä täytteenä moitteettomasti, joten ei hätää, vaikka matka olisi pidempikin.

Huberin Huilua ja coleslaw-salaattia

Arvostele resepti
2 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Huberin Huilua ja coleslaw-salaattia

3 pkt HK Maakarit® Chef's Special Huberin Huilu

 

Coleslaw:

½ valkokaali
1 porkkana
½ pnt lehtipersiljaa silputtuna
2 rkl vaaleaa viinietikkaa
150 g majoneesia
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi:

2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Huberin Huilua ja coleslaw-salaattia

Valmistusohje

Raasta kaali ja kuorittu porkkana raasteeksi karkealla terällä. Sekoita joukkoon viinietikka ja anna maustua tunnin ajan. Valuta kaali ja porkkana huolellisesti. Sekoita joukkoon persiljasilppu, majoneesia, sokeria, ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä. Jätä maustumaan.

Paista makkarat pienessä määrässä rypsiöljyä keskilämmöllä noin kymmenen minuuttia, kunnes makkaroissa on kaunis paistopinta ja ne ovat kauttaaltaan kuumia.

Tarjoa makkarat coleslaw-salaatin kera.

Flatbread, grillattua salaattia, Pampan Pablo -raakamakkaraa ja ranskankermaa

Arvostele resepti
31 arvostelua
4-8 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Flatbread, grillattua salaattia, Pampan Pablo -raakamakkaraa ja ranskankermaa

2 pkt HK Maakarit® Raakamakkara Pampan Pablo

2 sydänsalaatti
150 g ranskankermaa
suolaa

Flatbread:

6 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä

Flatbread, grillattua salaattia, Pampan Pablo -raakamakkaraa ja ranskankermaa

Valmistusohje

Aloita alustamalla taikina. Laita kaikki flat breadin ainekset kulhoon ja alusta niin kauan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Anna levätä kelmuun käärittynä tai peiteltynä tunnin ajan jääkaapissa. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli ohueksi. Kuumenna grilli tai pannu kuumaksi ja paista/grillaa noin minuutti per puoli.

Grillaa makkaroita noin 10 minuuttia välillä käännellen kunnes kypsiä. Halkaise salaatit pituussuunnassa halki ja grillaa kaunis väri molemmin puolin, mausta suolalla. Leikkaa makkarat paloiksi ja grillatut salaatit muutamaan osaan. Kokoa flat breadin päälle grillattua makkaraa, salaattia ja ranskankermaa. Nauti heti.

Bbq-possua, chilivoita ja parmesaaniparsaa

Arvostele resepti
4 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Bbq-possua, chilivoita ja parmesaaniparsaa

1 kpl Viljaporsaan jättipihvi
1 nippu vihreitä parsoja
100 g parmesaania
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Chilivoi:

100 g voita
25 g chipotle-kastiketta
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sitruunamehua

Bbq-possua, chilivoita ja parmesaaniparsaa

Valmistusohje

Valmista ensin maustevoi. Sekoita kaikki ainekset hieman pehmenneeseen voihin huolellisesti ja kääri pötkyläksi tuorekelmuun. Laita voi pakastimeen kovettumaan. Vinkki: voit valmistaa voita kerralla suuremman määrän ja pakastaa sitä myöhempää käyttöä varten.

Grillaa lankkufileetä noin 15 minuuttia keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes liha on mehevän kypsää ja pinnassa on hyvä grilliväri. Kääri lankkufilee folioon ja anna vetäytyä ainakin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua

Pyöräytä parsat oliiviöljyssä. Grillaa parsoja kuumassa grillissä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä ja kauniin värisiä. Mausta suolalla. Laita parsat tarjoiluastiaan ja raasta päälle reilusti parmesaania.

Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoa parmesaaniparsojen ja chilivoin kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä