Kuumin retroruoka on nyt jauhelihapiirakka

Jauheliha on nyt kuumaa kamaa. Se on hetkessä noussut halvan opiskelijaruuan maineesta kiinnostavaksi ja uutis- ja ruokakirjakynnyksen ylittäväksi herkuksi. Yksi klassinen, jopa mummolaruokien kategoriaan yltävä jauhelihaherkku on pellillä paistettava jauhelihapiirakka.

Idea on yksinkertainen: laitetaan paistettu jauheliha voitaikinan sisään ja kypsennetään uunissa. Sekä täytteen että taikinan suhteen löytyykin sitten eri variaatioita, ja vähän laiskempi kokki voi käyttää myös valmista voitaikinaa pakastealtaasta. Tässä versiossa käytän voitaikinan valmistukseen rahkaa, jonka happamuus ja vähärasvaisuus keventävät muuten hyvin rasvaista taikinaa.

Jauhelihapiirakan perustäytteitä ovat ruskistettu jauheliha ja keitetty riisi. On ihan mieltymysasia, käyttääkö puuroutuvaa vai irtonaista pitkää riisiä. Puuroriisin kanssa lopputulos on luonnollisesti paremmin koossa pysyvä. Yksi hyvä vaihtoehto on myös italialainen tärkkelyspitoinen risottoriisi, joka poikkeaa myös maultaan perinteisestä puuroriisistä. Paistettu sipuli sopii jauhelihalihapiirakan täytteeseen paremmin kuin hyvin. Myös keitetty ja hienonnettu kananmuna on erinomainen lisä jauhelihapiirakan täytteeseen.

Erittäin hyvä palanpainike jauhelihapiirakalle on itse ja alusta asti keitetty lihaliemi, jonka valmistuksesta onkin tulossa juttua blogiin syksyn mittaan.

Jauhelihapiirakka

Arvostele resepti
69 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Jauhelihapiirakka

Taikina

  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g maitorahkaa

Täyte

Jauhelihapiirakka

Valmistusohje

Taikina

Anna voin pehmetä hieman huoneenlämmössä ja kuutioi se. Mittaa vehnäjauhot ja leivinjauhe voin joukkoon ja nypi sormin seos tasaiseksi. Sekoita joukkoon rahka ja siirrä taikina jääkaappiin kovettumaan.

Täyte

Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi ja keitä riisit siinä kypsäksi.

Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä, kuori ja raasta tai hienonna veitsellä.

Paista pekonisuikaleet rapeiksi pannulla ja ruskista jauheliha pekonin rasvassa. Lisää loppuvaiheessa joukkoon myös sipulikuutiot. Mausta mustapippurilla.

Sekoita keskenään riisi ja lihaseos.

Piirakan rakentaminen ja paistaminen

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen osa piirakan pohjaksi ja siirrä se leivinpaperin päällä uunipellille. Lisää täyte tiiviiksi kerrokseksi pohjan päälle, mutta jätä reunoista muutama sentti peittämättä. Sirottele kananmunaraaste lihan päälle.

Kaulitse lopusta taikinasta piirakalle kansi, joka on hieman pohjaa pienempi. Nosta kansi täytteen päälle, taita pohjataikinan reunat kannen päälle ja nipistä taikinoiden saumat tiiviiksi.

Pistele haarukalla kanteen muutamia reikiä ja voitele pinta keltuaisella. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.


Lisää herkullisia jauhelihareseptejä

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.