Lämpimät voileivät, eli sunnuntainen jääkaapin tyhjennys

Täydellinen iltapala, sopiva lounas, ruhtinaallinen sunnuntaiaamiainen – ”lämppäreille” löytyy aina hyvä hetki. Lämpimien voileipien reseptejä löytyy satoja, ja se kertookin jo jotain siitä, mikä on tämän ruuan perimmäinen ajatus - jääkaapin tyhjentäminen.

Lämpimät voileivät ovat monelle retroruokaa 80- ja 90-luvuilta, mutta pidetään nyt kuitenkin mielessä, että ’jonnet ei muista’. Osalle meistä lämppäreissä ei ole mitään vanhahtavaa, vaan ne ovat helppo ja nopea tapa saada vatsantäytettä, oli kyseessä sitten rippeiden hyödyntäminen tai ihan varta vasten hankitut raaka-aineet.

Varsinkin viikonlopun ruokailujen jäljiltä jääkaapista löytyy usein jos jonkinlaista jämää, tähdettä ja ripettä. Ennen arkirumban aloittamista, kipot ja kupit on hyvä käydä läpi ja hyödyntää jämät sunnuntain iltapalalla. Muuten ne saattavat helposti tulla vastaan vielä seuraavana viikonloppuna, eikä välttämättä enää ihan niin ruokahaluja herättävässä muodossa.  

Lämpimien voileipien valmistuksessa ei oikeastaan ole sääntöjä, eikä reseptejä tarvitse noudattaa orjallisesti. Se oikeastaan tekeekin niiden valmistamisesta niin hauskaa. Leiväksi sopii mikä tahansa leipä, eikä sen todellakaan tarvitse olla päiväntuoretta. Lämppäreiden mukana saa tuhottua siis myös ne leivät, joiden pussinsuut ovat jostain kumman syystä jääneet auki viikonlopun aikana.  

Eri juustoilla voi radikaalisti vaikuttaa leipien makuun, eikä mikään juusto ole kiellettyjen aineiden listalla. Ainoastaan jotkut superkevyet juustot, joiden rasvaprosentti on viiden pinnassa, eivät oikein sovellu leipien kuorruttamiseen. Lopputulos saattaa olla aika kumimainen ja kuiva. Rohkeasti siis käyttöön kaikki jääkaapista löytyvä – sinihomejuustot, mozzarellat, raasteet, palat ja sulatejuustot. Leivän ja juuston välisen alueen täyttämisessä on niin paljon vaihtoehtoja kuin on tekijöitäkin, mutta itse otan käyttöön puolityhjät leikkelepaketit, kuutioin pari ylikypsää tomaattia ja lisään kananmunan tai pari sidosaineeksi. Mausteeksi tuoreita yrttejä, tai jos ei löydy, niin kuivatkin käyvät ihan hyvin. Homma on siinä! Ne onnelliset, jotka ovat parantaneet elämänlaatuaan niinkin ylellisellä turhakkeella kuin voileipägrilli, tekevät tietty rapeapintaisia kerrosleipiä. Grillin puuttuessa samaan lopputulokseen pääsee vaikka vohveliraudalla!

Kokosin tähän alle muutaman voileipäreseptin, uunilla ja ilman, inspiraatioksi sunnuntaiseen jääkaapin tyhjennykseen.

Meetvurstikolmioleivät briejuustolla

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 10 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Meetvurstikolmioleivät briejuustolla
  • 50 g voita
  • 8 viipaletta paahtoleipää
  • 150 g briejuustoa
  • 1 nippu lehtipersiljaa
  • 8 siivua HK Meetvursti
Meetvurstikolmioleivät briejuustolla

Valmistusohje

Kuumenna voita paistinpannulla ja paista paahtoleivät kullanruskeiksi toiselta puolelta. Leikkaa briejuustosta mahdollisimman ohuita siivuja. Se kannattaa tehdä, kun juusto on jääkaappikylmää. Jaa siivut jokaisen paahtoleivän päälle niiden ruskistetulle puolelle. Hienonna lehtipersilja ja ripottele se briejuuston päälle. Laita kaksi siivua meetvurstia joka toisen paahtoleivän päälle ja paina kaksi leipää yhteen täytepuolet vastakkain.

Kuumenna voita pannulla ja paista leipiä siinä molemmin puolin. Paina leipiä paistinlastalla paistamisen aikana, niin sulava juusto saa puoliskot tarttumaan napakasti kiinni toisiinsa.

Leikkaa valmiit leivät kolmion muotoisiksi ja ripottele päälle lehtipersiljaa.

Lämpimät voileivät

Arvostele resepti
2 arvostelua
2 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lämpimät voileivät
  • 1 pkt
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.25 tl mustapippuria myllystä
  • 1 dl sinileima emmental-raastetta
  • 2 kpl paahtoleipäviipaletta
  • 2 rkl majoneesia
  • 1 rkl sinappia
  • 50 g salaattia tai rukolaa
  • 1 dl marinoitua punasipulia

Marinointu punasipuli

  • 1 kpl punasipulia
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 0.5 dl öljyä
  • 0.5 dl sokeria
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
Lämpimät voileivät

Valmistusohje

Valmista marinoitu punasipuli etukäteen. Suikaloi sipuli ohuiksi suikaleiksi ja sekoita muut ainekset keskenään. Anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään ja valuta liemi pois.

Ruskista pihvit nopeasti kuumalla pannulla rypsiöljyssä. Nosta pihvit pannulta leikkuulaudalle ja viipaloi ne vinottain. Ripottele päälle juustoraaste ja gratinoi pihvit 250-asteisessa uunissa grillivastusta käyttäen noin 2-3 minuuttia, kunnes juusto alkaa ruskistua. Paahda leivät ja voitele ne majoneesilla ja sinapilla. Asettele salaatit leiville ja nosta gratinoituneet pihvit leipien päälle. Viimeistele marinoidulla punasipulilla.

Meetvurstileipä italialaisittain

Arvostele resepti
1 arvostelu
1-2 annosta | Valmistusaika: n. 10 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Meetvurstileipä italialaisittain
  • 1 kpl täysjyväpatonkia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl rucolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 0.25 tl suolaa
  • 1 kpl sitruunaa
  • 1 pallo mozzarellajuustoa
  • 1 kpl viikunaa
  • 8 siivua HK Ohuen ohut Milanon salami
  • 1 rkl balsamicosiirappia
Meetvurstileipä italialaisittain

Valmistusohje

Halkaise leipä ja paahda leikkuupinnat pannulla rapeiksi, sivele leivän sisäpintoihin oliiviöljyä. Pese ja valuta rucola, mausta ripauksella suolaa sekä tirauksella sitruunanmehua ja oliiviöljyä. Viipaloi mozzarella ja viikuna. Kokoa leipä: kerros rucolaa alimmaiseksi, päälle mozzarellaa, salamia ja viikunan viipaleet. Lisää tujaus balsamicosiirappia päälle ja nauti.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.