Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Pääsiäinen kuuluu ruokajuhlana ehdottomasti vuoden terävimpään kärkeen pitkään haudutettavine lihapatoineen ja paisteineen. Mutta missään tapauksessa ei tule unohtaa muitakaan, hiukan nopeammin valmistuvia herkkuja. Pääsiäisen aikaan pyhiä riittää, joten monenlaista herkkua ennättää valmistaa.

Suomen Bocuse d’Or edustaja Mikko Kaukosen 12 tuntia haudutettu porsaanniska, cremolatan sekä paahdettujen perunoiden kera on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ruokalaji. Kaksitoista tuntia miedossa lämmössä hautunut kassler on pehmeää kuin vauvan poski, johon ei haarukan lisäksi juuri veistä tarvita.

Burgundin paahtopaisti vie puolestaan ajatukset Burgundin viinitiloille ja niiden illallispöytiin. Näppärästi pakkauksessaan kypsennettävän paahtopaistin ehdottomat lempikaverit ovat pekoni, salottisipulit ja punaviini (viimeisin myös lasissa).

Kokonaisena paahdettu possun ulkofilee tuppaa monesti unohtumaan trendikkäämpien ruokien jyrätessä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Täyteläisen sipuliohraton kruununa tarjoiltava kokonaisena paahdettu possun ulkofilee on mahtavaa herkkua, ja kaiken lisäksi helppo valmistaa.

Pariloitu naudanfilee annanperunan ja maustevoin kera on melko klassinen, mutta ah, niin herkullinen ja juhlava ruokalaji. Mikäli ruokailijoita on useampi, voi pihvinpaistoa hieman helpottaa uunilla. Paista pihveihin molemmin puolin kuumassa parilassa kaunis väri ja kypsennä loppuun 150-asteisessa uunissa noin 4-5 minuuttia (pihvin paksuudesta riippuen), kunnes sisälämpö pihveissä on 54 astetta.

Sinihomejuustolla täytetty possun sisäfilee tarjoillaan napakaksi paistettujen neulapapujen ja palsternakkasipsien kera. Sipsejä kannattaa valmistaa jo hyvissä ajoin reippaampi määrä, sillä ne ovat melko lailla koukuttavaa rouskutettavaa. Voit myös kokeilla sipsien tekoa muistakin juureksista, kuten porkkanasta tai vaikka punajuuresta.

Parsat ovat varma kevään merkki. Varsinkin kun ne tarjoillaan oskarinleikkeessä. Valmiiksi nuijittu Rypsiporsas® Fileepihvi tekee hommasta helppoa. Leivitys vain pihvien pintaan ja choronkastikkeen vatkaukseen. Rapujen kanssa ei ole niin nökönuukaa. Oivallinen valinta jättirapujen sijaan on esimerkiksi käsin kuoritut katkaravut.

Maistuvaa pääsiäistä!

12 tuntia haudutettua porsaanniskaa, gremolataa ja paahdettua perunaa

Arvostele resepti
80 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 12 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

12 tuntia haudutettua porsaanniskaa, gremolataa ja paahdettua perunaa

1 pkt HK Rypsiporsas® Kassler

3 l vettä
2 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 palsternakka
1 pnt timjamia
1 pnt persiljaa
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
4 rkl suolaa
½ dl rypsiöljyä

Persilja-gremolata:

4 pnt lehtipersiljaa
2 dl oliiviöljyä
1 sitruuna
1 valkosipulin kynsi
suolaa

Paahdetut perunat:

500 g varhaisperunaa tai muuta pientä perunaa esim. puikulaa
1 pnt kevätsipulia
1 pkt varsiparsakaalia
suolaa

12 tuntia haudutettua porsaanniskaa, gremolataa ja paahdettua perunaa

Valmistusohje

Liha:

Ruskista kassler pienessä määrässä rypsiöljyä paistinpannulla. Kuori porkkana sekä sipuli ja leikkaa ne neljään osaan. Aseta kassler vuokaan, lisää vesi, kasvikset, suola, mausteet sekä yrtit ja peitä vuoka foliolla. Lämmitä uuni 90-asteiseksi ja hauduta lihaa 12 tuntia. Kypsennyksen jälkeen jäähdytä lihaa hetki. Kuumenna paistinpannu. Paista niskaan kaunis paistopinta pienessä määrässä rypsiöljyä timjamin ja valkosipulin kera.

Persilja-gremolata:

Soseuta persilja, valkosipuli, oliiviöljy ja raastettu sitruunankuori sauvasekoittimella.
Mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Paahdetut perunat:

Leikkaa perunat puoliksi ja mausta ne oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Paahda perunat 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Lisää pellille varsiparsakaalit ja jatka paahtamista vielä 5 minuuttia. Leikkaa kevätsipuli ja sekoita gremolata sekä kevätsipuli perunoiden ja parsakaalin joukkoon. Leikkaa liha viipaleiksi ja nauti peruna-varsiparsakaalipaistoksen kera.

Oskarinleike

Arvostele resepti
3 arvostelua
3 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Oskarinleike

1 pkt HK Rypsiporsas® Fileepihvi nuijittu

1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
suolaa
rouhittua mustapippuria
voita ja rypsiöljyä paistamiseen

Parsat:

6 kpl vihreitä tai valkoisia parsoja
2 rkl voita
suolaa

Choronkastike:

1 dl valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
1/3 pnt timjamia
2 valkosipulin kynttä
10 kpl valkopippuria
1 salottisipuli viipaloituna
5 kananmunan keltuaista
250 g voita
5 tippaa tabascoa
½ sitruunan mehu
½ pnt rakuunaa hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
3 rkl tomaattipyreetä

Lisäksi:

6 kpl jättiravunpyrstöjä
½ sitruunan mehu
suolaa

Oskarinleike

Valmistusohje

Mittaa kattilaan viini, etikka, timjami, viipaloidut valkosipulit ja salotit sekä valkopippurit. Kiehauta ja anna pulputtaa, kunnes jäljellä on noin 5 rkl lientä. Siivilöi liemi.

Laita liemi sekä keltuaiset kattilaan. Sulata voi. Aloita varovasti kuumentamaan lientä ja keltuaisia koko ajan vispilällä vatkaten. Voit tehdä tämän myös kulhossa vesihauteessa. Seos ei saa alkaa kokkeloitumaan, vaan sen pitää pysyä koko ajan juoksevana ja kuohkeana. Ota kattila tarvittaessa välillä pois liedeltä. Jatka kuumentamista ja vatkaamista kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Tiputa pinnalle tippa tabascoa. Jos tippa jää pinnalle, alkaa seos olemaan valmis, mikäli ei, jatka vielä kuumentamista. Ota kattila pois liedeltä ja ala lisäämään sulaa voita sekaan ohuena nauhana koko ajan vimmatusti vatkaten. Mausta lopuksi tomaattipyreellä, hienonnetulla rakuunalla, suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Älä kuumenna enää liedellä, vaan peitä kattila kelmulla, kunnes muu ruoka on valmista.

Laita vehnäjauhot lautaselle, korppujauhot toiselle ja kananmunat kolmannelle lautaselle. Vatkaa munien rakenne rikki. Pyöräytä nuijitut pihvit ensin munamassassa ja sitten vehnäjauhoissa, taas uudelleen munamassassa ja lopuksi korppujauhoissa.

Kuumenna voi ja rypsiöljy vaahtoavaksi paksupohjaisessa paistinpannussa. Paista leikkeet kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Siirrä leikkeet sivuun ja paista ravun pyrstöt kypsiksi. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Kiehauta noin litra vettä ja lisää mukaan suolaa ja 2 ruokalusikallista voita. Keitä parsoja noin 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä.

Kokoa parsat ja ravut possuleikkeiden päälle ja tarjoa choronkastikkeen kera.

Pariloidut naudan ulkofileepihvit ja annanperunaa

Arvostele resepti
3 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pariloidut naudan ulkofileepihvit ja annanperunaa

1 pkt HK Ehta® Takuumurea naudan ulkofileepala

suolaa
mustapippuria

Maustevoi:

100 g voita
1 tl fermentoitua valkosipulipyreetä
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
2 tl hienonnettua ruohosipulia
2 tl kapriksia hienonnettuna

Annanperuna:

1 sipuli
500 g kiinteitä perunoita viipaloituna
4 valkosipulin kynttä viipaloituna
1/2 dl kirkastettua voita
1 dl kanalientä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Pariloidut naudan ulkofileepihvit ja annanperunaa

Valmistusohje

Valmista valkosipulivoi. Sekoita kulhossa pehmeä voi, kaprikset, valkosipulitahna, leikattu ruohosipuli ja lehtipersilja. Annostele voi leivinpaperille tai kelmulle ja pyöritä tangoksi. Laita kylmään 3 tunniksi ja leikkaa viipaleiksi.

Sekoita perunaviipaleet, valkosipulin kynnet, suola, mustapippuri ja kirkastettu voi uunivuoassa. Kaada joukkoon kanaliemi ja paista 160 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes perunat saavat kauniin värin ja ovat kypsiä.

Leikkaa ulkofilee noin kahden sentin paksuisiksi pihveiksi ja mausta ne suolalla sekä mustapippurilla. Grillaa pihvit kuumassa grillissä tai parilassa noin 3 minuuttia per puoli, jolloin pihvit ovat medium kypsiä ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Tarjoile pihvit maustevoin, annanperunan, paahdetun sipulin sekä punaviinikastikkeen kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.