Lihapata uunissa - talvisen pakkaspäivän pelastaja

Ainakin osassa Suomea saadaan nauttia hyvinkin talvisista päivistä. Se onkin ihan riittävän hyvä syy pistää viikonloppuna roteva lihapata uuniin hautumaan ja nauttia ulkoilun jälkeisestä hyvästä olosta ja maistuvasta ruuasta.

Eri naudan paistit sopivat eri käyttötarkoituksiin. Edellisessä blogikirjoituksessani kävin läpi käyttökohteita muun muassa naudan sisä- ja paahtopaisteille, joten nyt on ulko- ja kulmapaistien vuoro. Kun sisä- ja paahtopaistit maistuvat parhaimmillaan hiukan punertavina, kannattaa ulko- ja kulmapaisteja hauduttaa pitkään ja huolella. Näin lihasta saadaan pehmeää ja mureaa. Yksi erinomaisen hyvä ja helppo tapa käyttää pitkään kypsytettäviä naudanlihoja on pataruoat. Paisti joko kuutioidaan tai suikaloidaan, ruskistetaan padassa ja pistetään uuniin muhimaan liemen ja kasvisten kanssa. Ja loppu hoituu uunissa kuin itsestään. Kasviksiksi sopivat hyvin porkkanat, sipulit, valkosipuli, lanttu jne. Kaikki vähän pidempää kypsennysaikaa vaativat maan antimet. Perusiemi koostuu veden lisäksi perinteisistä lihaliemen mausteista, pippureista, laakerinlehdistä ja yrteistä. Lisämakua ja väriä naudalihapataan saadaan esimerkiksi sienillä, tomaattipyreellä tai vaikkapa punaviinillä.

Tällä kertaa maustan talvisen lihapadan vähän suomalaisista pataperinteistä poikkeavin aineksin – sinihomejuustolla, smetanalla ja venäläisillä suolakurkuilla. Tämä kielet mukanaan vievä pataruoka kulkee nimellä Moskovan pata - mausteistaan johtuen ja vähän myös niistä huolimatta. Sinihomejuusto kun ei ole ihan niitä venäläisen keittiön kulmakiviä. Hyvien liharuokien ja homejuustojen ystäville tämä ruoka on kuitenkin ihan nappivalinta talvisen pakkaspäivän lämmittäjäksi.

Moskovan lihapata

Arvostele resepti
47 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 3 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Moskovan lihapata
  • 1 kpl HK Naudan paistipala
  • 2 rkl voita
  • 2 kpl sipulia lohkoina
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl lihalientä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 0.25 tl cayennepippuria
  • 0.5 dl suolakurkkujen lientä
  • 3 rkl hunajaa
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 120 g smetanaa
  • 2 kpl venäläistä suolakurkkua kuutioina
Moskovan lihapata

Valmistusohje

Kuutioi liha noin 3x3 cm kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista ne kuumassa padassa voin kera. Lisää joukkoon sipulilohkot ja anna niiden myös ruskistua. Ripottele vehnäjauhot pataan ja jatka ruskistamista vielä muutama minuutti. Kaada kuuma lihaliemi pataan koko ajan sekoittaen. Mausta pata pippureilla ja kurkkuliemellä. Anna hautua kannen alla 120-asteisessa uunissa tai liedellä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja, juusto, smetana ja kurkkukuutiot. Tarjoile seuraksi esimerkiksi keitettyjä perunoita.

Katso myös muut herkulliset lihapatareseptit:
Stroganoff
Karjalanpaisti
Palapaisti

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.