Loppiaispäivän liharulla

Loppiaisen suoma arkipyhä antaa taas hyvän syyn käyttää ruoanvalmistukseen vähän tavallista enemmän aikaa. Hyvin maustettu ja huolella mureaksi haudutettu possun kylkipala on jo itsessään erinomaisen herkullista slow foodia, mutta täytettynä rullana se saa vielä lisää makua ja näköä.

Lihan täyttäminen vaatii vähän treenitaustaa veitsen käytössä. Liha on saatava leikattua ensin tasaiseksi matoksi, joka täyttämisen jälkeen rullataan ja sidotaan kiinni. Leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi ja mahdollisimman tukeva alusta haavereiden välttämiseksi. Niin kuin monessa muussakin asiassa, harjoitus tekee mestarin. Ensimmäinen lihan avaaminen on siis syytä tehdä varovasti.

Kylkirullan täytteiden kanssa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja valita täytteet omien makumieltymystensä mukaan. Tavanomaisimpia täytteitä ovat esimerkiksi sienet, yrtit, pinaatti, sipuli ja valkosipuli. Tässä ohjeessa käytin ennen lumia noukittuja suppilovahveroita, kuivattuja karpaloita ja väkevää sinappia.

Myös rullan sitominen vaatii vähän opettelua ja harjoittelua. Sitomistekniikat hiukan vaihtelevat kokkikohtaisesti, joten mitään yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa ei ole. Jos narutuksen kanssa tuntuu olevan vaikeuksia, rullan voi hyvin myös sulkea hammastikkuja apuna käyttäen. Tosin tikkuja käytettäessä rullan ruskistaminen ennen uuniin laittamista on vähän hankalampaa.

Rullan voi hauduttaa kypsäksi liemessä, kuten teen tässä reseptissä. Liemi saa kypsentämisen aikana hyvää makua lihasta, mausteista ja juureksista, ja siitä valmistuu erinomainen kastike lihalle. Rullan voi myös laittaa uuniin ilman lientä, jolloin etukäteen ruskistaminen ei ole niin välttämätöntä.

 

Katso ohjeet lihan käsittelyyn Lihakoulusta

Sieni-karpalotäytteinen Rypsiporsas® -kylkirulla

Arvostele resepti
5 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 4 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Sieni-karpalotäytteinen Rypsiporsas® -kylkirulla
  • 1 kg porsaankylkeä luuton

Täyte: 

  • 0.5 dl sinappia väkevää
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 kpl sipulia
  • 1 kpl yksikyntistä valkosipulia hienonnettuna
  • 250 g sieniä
  • 100 g kuivattuja karpaloita
  • 0.5 dl timjamia hienonnettuna
  • 0.5 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

Haudutusliemi:

  • 2 kpl sipulia reiluina lohkoina
  • 2 kpl porkkanaa reiluina paloina
  • 2 kpl yksikyntistä valkosipulia puolitettuna
  • 10 kpl mustapippuria
  • 5 kpl laakerinlehteä
  • 1 nippu timjamia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vettä
Sieni-karpalotäytteinen Rypsiporsas® -kylkirulla

Valmistusohje

Leikkaa kylkirulla pidemmältä sivulta auki tasaiseksi levyksi ja painele levy vielä tasaiseksi. Mausta avattu pinta suolalla ja pippurilla ja sivele pinta sinapilla. Freesaa sieniä voin kanssa pannulla, kunnes neste on haihtunut ja sienet alkavat rätistä. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli ja jatka vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla, nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon karpalot ja yrtit.

Painele täyte avatun kyljen päälle ja kääri kylki tiukaksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla, ruskista pinta kuumalla pannulla ja aseta rulla uunivuokaan. Lisää vuokaan liemen ainekset ja kaada kiehuvaa vettä vuokaan, kunnes rulla peittyy lähes kokonaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä ensin 150 asteisessa uunissa 2 tuntia ja vielä toiset 2 tuntia 100 asteessa.

Anna rullan vetäytyä hetki liemessään ennen paistinarujen poistamista ja rullan viipaloimista. Siivilöi liemi ja suurusta se kastikkeeksi.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.