Luvattoman helpot grillivartaat

Luvattoman helpot grillivartaat

Kesän lähestyessä monessa taloudessa aletaan suunnittelemaan grillin esiin kaivamista ja vuosituhannen grillikesään valmistautumista. Vanhat grillausopukset kaivetaan kirjahyllyistä ja uusia ideoita etsitään internetin syövereistä. Yksi asia, mikä ei liikaa miettimistä kaipaa, ovat HK:n uudet Street Grill Tuoremaustetut Teriyaki- ja Thai BBQ -vartaat viljaporsaasta.

Näiden vartaiden hauskuus piilee siinä, että grillin lämmetessä ja ensimmäistä sihijuomaa nauttiessa sormet saavat pientä näpräilyä. Homma on kuitenkin tehty helpoksi pakkauksen mukana tulevien varrastikkujen ja valmiin glaseerauskastikkeen toimesta. Tikut ovat pakkauksessa omassa lokerossaan, johon kannattaa ensitöikseen kaataa vettä niin, että tikut peittyvät. Kun tikkuja liottaa vedessä puolisen tuntia, ehkäisee se tikkujen pahimman palamisen grillissä.

Sitten vain hommiin! Vartaat voi kasata joko pelkästään possupaloilla ja tarjota kasvikset erikseen, tai sitten voit valita nopsaan kypsyviä kasviksia, joita tökkiä lihojen kanssa vartaisiin. Tähän soveltuvat hyvin esimerkiksi perinteiset paprika, herkkusieni, sipuli tai vaikkapa hieman harvemmin grillissä nähty kurkku, joka on erinomaisen hyvää grillattuna. Oikein jos hurjaksi heittäytyy, voi vartaisiin laittaa myös hedelmää – grillattua ananastahan ei voita mikään.

Kun grillissä on kunnon hiillos, voi grillaus alkaa. Sivele vartaisiin hieman rypsiöljyä, asettele vartaat kuumaan grilliin ja grillaa vartaita kohtalaisen kuumalla lämmöllä. Possun ulkofilee on nopeasti kypsyvää, joten tässä hommassa grillissä saa olla melko kova lämpö, että possuun saa nopeasti kauniin värin ylikypsentämättä lihaa. Ajallisesti tässä puhutaan muutamasta minuutista per puoli. Grillauksen loppuvaiheessa vartaiden pintaan sivellään mukana tullutta glaseerauskastiketta ja homma alkaa sitä myöten olla paketissa.

Vartaiden kanssa tarjottavien lisukkeiden kanssa vain taivas on rajana. Vartaiden Aasiaan vivahtavan soundinsa ansiosta esimerkiksi valkosipuli-seesamiriisi on mitä mainioin vaihtoehto. Riisin reseptissä oleva rapea valkosipuli-seesamiöljy onkin ehkä tämän kesän koukuttavin mauste grillipöytään (toim. huom. koukuttavuutensa vuoksi rapeaa valkosipuli-seesamiöljyä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi).

Perinteisessä grillipöydässä tavattu ja hieman jo tylsäksi käynyt coleslaw muuntuu myös helposti aasialaiseksi silppuamalla sen joukkoon korianteria ja chiliä sekä lorauttamalla joukkoon hieman seesamiöljyä. Viimeistely paahdetuilla seesaminsiemenillä lisää aasialaistyylisen coleslaw'n uskottavuutta.

Näillä eväillä siis grillibileiden suunnitteluun ja kesän viettoon!

Grillatut Thai-possuvartaat, grillattua munakoisoa ja jaew-kastiketta

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillatut Thai-possuvartaat, grillattua munakoisoa ja jaew-kastiketta

1 pkt HK Street Grill viljaporsaan vartaat Thai BBQ

1 kpl munakoisoa
kevätsipulia ja chiliä viimeistelyyn
rypsiöljyä

Jaew-kastike:

2 kpl salottisipulia ohueksi viipaloituna
1 ruukku korianteria hienonnettuna
½ rkl kalakastiketta
3 rkl vettä
1 kpl limen mehu
1 rkl ruokosokeria
1 rkl chililastuja (kuivattuja)

Grillatut Thai-possuvartaat, grillattua munakoisoa ja jaew-kastiketta

Valmistusohje

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua, kunnes sokeri on kokonaan liuennut kastikkeeseen.

Leikkaa munakoiso pitkittäin kapeiksi lohkoiksi. Sivele pinnoille rypsiöljyä ja grillaa kauttaaltaan kauniin värisiksi. Mausta suolalla. Grillauksen loppuvaiheessa voit sivellä munakoisojen pintaan hieman jaew-kastiketta.

Töki lihapalat liotettuihin varrastikkuihin ja sivele pintaan rypsiöljyä. Grillaa vartaat kuumassa grillissä noin 3 minuuttia per puoli. Sivele glaseerauskastike vartaiden pintaan grillauksen loppuvaiheessa.

Tarjoa vartaat grillattujen munakoisojen ja jaew-kastikkeen kera. Viimeistele annokset chilirenkailla ja kevätsipulilla.

Teriyaki-possuvartaat ja valkosipuli-seesamiriisiä

Arvostele resepti
Ei arvosteluja
4 annosta | Valmistusaika: n. 50 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Teriyaki-possuvartaat ja valkosipuli-seesamiriisiä

1 pkt HK Street Grill viljaporsaan vartaat teriyaki

 

Valkosipuli-seesamiriisi:

3 dl jasminriisiä (huuhdeltuna)
7 dl vettä
1 tl suolaa
rapeaa valkosipuli-seesamiöljyä

Rapea valkosipuli-seesamiöljy:

100 g valkosipulia
1 kpl salottispulia
1 rkl chilihiutaleita
2 dl rypsiöljyä
1 dl seesamiöljyä
2 tl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
2 tl sokeria

 

Teriyaki-possuvartaat ja valkosipuli-seesamiriisiä

Valmistusohje

Hienonna valkosipuli ja salotti. Frittaa rapeiksi ja valuta huolellisesti. Kuumenna seesami- ja rypsiöljy ja kaada kuuma öljy chilihiutaleiden ja seesaminsiementen päälle. Mausta suolalla ja sokerilla. Anna hieman jäähtyä. Kaada chiliöljy fritattujen sipuleiden joukkoon. Purkita ja säilytä kylmässä (säilyy n. 2 viikkoa, mutta luultavasti on syöty jo kauan ennen sitä)

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Tarjoa rapean valkosipuli-seesamiöljyn kera.

Töki lihapalat liotettuihin varrastikkuihin ja sivele pintaan rypsiöljyä. Grillaa vartaat kuumassa grillissä noin 3 minuuttia per puoli. Sivele glaseerauskastike vartaiden pintaan grillauksen loppuvaiheessa.

 

Lisää juhlavia reseptejä