Luvattoman helpot grillivartaat

Kesän lähestyessä monessa taloudessa aletaan suunnittelemaan grillin esiin kaivamista ja vuosituhannen grillikesään valmistautumista. Vanhat grillausopukset kaivetaan kirjahyllyistä ja uusia ideoita etsitään internetin syövereistä. Yksi asia, mikä ei liikaa miettimistä kaipaa, ovat HK:n uudet Street Grill Tuoremaustetut Teriyaki- ja Thai BBQ -vartaat viljaporsaasta.
Näiden vartaiden hauskuus piilee siinä, että grillin lämmetessä ja ensimmäistä sihijuomaa nauttiessa sormet saavat pientä näpräilyä. Homma on kuitenkin tehty helpoksi pakkauksen mukana tulevien varrastikkujen ja valmiin glaseerauskastikkeen toimesta. Tikut ovat pakkauksessa omassa lokerossaan, johon kannattaa ensitöikseen kaataa vettä niin, että tikut peittyvät. Kun tikkuja liottaa vedessä puolisen tuntia, ehkäisee se tikkujen pahimman palamisen grillissä.
Sitten vain hommiin! Vartaat voi kasata joko pelkästään possupaloilla ja tarjota kasvikset erikseen, tai sitten voit valita nopsaan kypsyviä kasviksia, joita tökkiä lihojen kanssa vartaisiin. Tähän soveltuvat hyvin esimerkiksi perinteiset paprika, herkkusieni, sipuli tai vaikkapa hieman harvemmin grillissä nähty kurkku, joka on erinomaisen hyvää grillattuna. Oikein jos hurjaksi heittäytyy, voi vartaisiin laittaa myös hedelmää – grillattua ananastahan ei voita mikään.
Kun grillissä on kunnon hiillos, voi grillaus alkaa. Sivele vartaisiin hieman rypsiöljyä, asettele vartaat kuumaan grilliin ja grillaa vartaita kohtalaisen kuumalla lämmöllä. Possun ulkofilee on nopeasti kypsyvää, joten tässä hommassa grillissä saa olla melko kova lämpö, että possuun saa nopeasti kauniin värin ylikypsentämättä lihaa. Ajallisesti tässä puhutaan muutamasta minuutista per puoli. Grillauksen loppuvaiheessa vartaiden pintaan sivellään mukana tullutta glaseerauskastiketta ja homma alkaa sitä myöten olla paketissa.
Vartaiden kanssa tarjottavien lisukkeiden kanssa vain taivas on rajana. Vartaiden Aasiaan vivahtavan soundinsa ansiosta esimerkiksi valkosipuli-seesamiriisi on mitä mainioin vaihtoehto. Riisin reseptissä oleva rapea valkosipuli-seesamiöljy onkin ehkä tämän kesän koukuttavin mauste grillipöytään (toim. huom. koukuttavuutensa vuoksi rapeaa valkosipuli-seesamiöljyä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi).
Perinteisessä grillipöydässä tavattu ja hieman jo tylsäksi käynyt coleslaw muuntuu myös helposti aasialaiseksi silppuamalla sen joukkoon korianteria ja chiliä sekä lorauttamalla joukkoon hieman seesamiöljyä. Viimeistely paahdetuilla seesaminsiemenillä lisää aasialaistyylisen coleslaw'n uskottavuutta.
Näillä eväillä siis grillibileiden suunnitteluun ja kesän viettoon!