Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen median jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään kovin monipuolisia, kannattaa olutkin valita ajatuksen kanssa. Perinteiselle Kabanossille nappivalinta on suomalainen peruslager, eli keppana eli keskiketterä, mutta Maakarit® -sarjan makkarat vaativat jotain muuta. Nappaa alta suosituksemme artesaanihenkisille Maakarit® -makkaroille.

Serkon Suudelma

Serkon Suudelman mausteiseen aasialaiseen makuun sopii voimakkaasti humaloitu sekä raikkaan inkiväärinen ja sitruksinen ginger pale ale. Kokeile myös kevyitä sessio IPA- ja APA -oluita, jotka saavat mausteisuuden esiin makkarassa. Hauska ja erilainen yhdistelmä tulee nauttiessa tätä makkaraa kirsikkaisen lambic kriek-oluen kanssa, jossa kirsikan hedelmäisyys tasapainottaa makkaran lihaisuutta.

Livornon Luigi

Italialaisuutta henkivän Livornon Luigi raakamakkaran makupariksi kannattaa valita hieman kevyemmin humaloitu ja hedelmäinen pale ale. Makkaran yrttistä makumaailmaa tukee oivallisesti myös belgialainen vehnäolut, jonka sitruksinen olemus tasapainottaa tämän raakamakkaran mehukkuutta ja yrttisyyttä.

Pampan Pablo

Pampan Pablon mausteisuutta taittamaan sopii mainiosti maltainen ja hieman hedelmäisempi tumma lager. Kannattaa myös kokeilla voimakkaasti humaloitua ja maltaista amber alea, jonka karamellisuus sopii hienosti yhteen makkaran tulisuuden kanssa.

Katalonian Carlos

Katalonialainen mausteisuus huutaa kaverikseen sameaa ja hedelmäisen yrttistä American wheat -olutta. Toinen hauska yhdistelmä mausteisen Carloksen kumppanina on raikas sessio IPA.

Preussin Peterille

Preussin Peter -raakamakkaran paras kaveri on tšekkiläinen lager. Keskiasteisesti humaloitu tsekkilager on sopivan kevyt pari chilillä, korianterilla ja paprikalla maustetulle possumakkaralle. Ja on sanomattakin selvää, että myös perinteinen tsekkipils toimii moitteettomasti Peterin makuparina.

Krakovan Wojtek

Tšekkiläinen Pils on mitä mainioin kumppani puolalaistyyppiselle Karakovan Wojtekille. Keskiasteisesti humaloitu ja kevyen hedelmäinen pils -tyyppinen olut tukee hienosti mustapippurista ja valkosipulista potkua saavaa makkaraa.

Angelan Frakfurter

Mieto ja helposti lähestyttävä frankfurter kaipaa kumppanikseen helppoutta myös oluelta. American wheat tai saison -tyyppiset oluet ovat kaikessa keveydessään ja hedelmäisyydessään nappiosumia Angelan Frankfurterille.

Meksikon Miguel

Tasapainoisesti humaloitu ja aromaattinen Session IPA sopii mainiosti Meksikon Miguelin aisapariksi. Oluen aromihumala ja makkaran mausteisuus kulkevat käsikädessä kohti auringonlaskua.

Huberin Huilu

Makkaran juustoisen lihainen maku tulee parhaiten oikeuksiinsa hedelmäisen golden alen kanssa, jossa hento humalointi leikkaa juuston tuhtiutta. Hyvä vaihtoehto on myös suomalaisten ikisuosikki kevyt ja perinteinen lager -olut.

Vottosen Vihellys

Tähän makkaraan sopivat hyvin hedelmäiset APA ja sitrusmaisen katkerat IPA-oluet. Makkaran mukavan maukas maku kaipaa vierelleen hieman hedelmäistä raikkautta, mitä näistä oluista saa. Kevyemmän maun ystäville sopivat tämän makkaran kanssa myös hieman suolaiset gose-oluet sekä esimerkiksi marjoilla maustetut berliner weisse -oluet.

Nürnbergin Günther

Günther on luonteeltaan lempeän tasapainoinen. Lihaisa makkara kaipaa kylkeensä maltaisia oluita. Hyviä vaihtoehtoja ovat hieman paahteinen tumma lager-olut tai maltaisampi brown ale. Myös kirsikkainen lambic on hauska ja erilainen vaihtoehto lihaisan Güntherin aisapariksi.

Raakamakkarapasta

Arvostele resepti
1 arvostelu
3-4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Raakamakkarapasta

1 pkt HK Maakarit® Pampan Pablo

1 pkt / 250 g tuorepastaa, esim. tagliatellea
2 rkl aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
4 kevätsipulin vartta viipaloituna
1 punasipuli viipaloituna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/3 pnt lehtipersiljaa silputtuna
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa
2 paahtoleipäviipaletta
parmesaania viimeistelyyn

Raakamakkarapasta

Valmistusohje

Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla ja pursota makkara suolestaan peukalon pään kokoisiksi palleroiksi pannulle. Paista palleroihin kaunis väri.

Kun makkarapallerot alkaa olemaan kypsiä lisää pannulle hieman lisää oliiviöljyä, aurinkokuivattu tomaatti, punasipuliviipaleet ja silputtu lehtipersilja. Jatka hetki paistamista, kunnes punasipuli alkaa pehmenemään.

Keitä tuorepasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Levi leivästä ihan pientä raastetta. kuumenna toinen pannu ja paahda leipämurua kuivalla pannulla. Kun leipämuru alkaa saamaan väriä lisää sekaan loraus oliiviöljyä ja valkosipulisilppu. Freesaa hetki, kunnes leipä on rapeaa ja aseta sivuun.

Sekoita pasta makkaroiden sekaan ja viimeistele leipä-valkosipulimurulla, kevätsipulilla ja parmesaanilla.

Grillattua flat ribsiä ja mausteista raakamakkara-tomaattisalaattia

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattua flat ribsiä ja mausteista raakamakkara-tomaattisalaattia

1 pkt HK Viljaporsaan Flat Ribs Mexican Mole

1 pkt HK Maakarit Pampan Pablo raakamakkaraa
2 rasiaa kirsikkatomaatteja puolitettuna
4 valkosipulin kynttä viipaleina
½ dl sherryetikkaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 pnt korianteria silputtuna
½ tl kuivattuja chipotlehiutaleita
1,5 dl mojokastiketta

Grillattua flat ribsiä ja mausteista raakamakkara-tomaattisalaattia

Valmistusohje

Kääri flat ribsit folioon ja esikypsennä 150 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Kuumenna grilli ja grillaa esipaistettuihin flat ribseihin kaunis grillipinta. Voit esikypsentää lihan hyvin jo vaikka edellisenä päivänä.

Voit myös grillata ribsit alusta loppuun asti grillissä epäsuoralla grillauksella. Tämä vie noin 1,5 tuntia grillistä ja lämpötilasta riippuen.

Pursota makkara suolestaan pieniksi palleroiksi. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja paista makkarapalleroihin kaunis väri. Lisää sekaan sherryetikka, viipaloidut valkosipulit ja chipotlehiutaleet. Kiehauta ja kaada makkaraseos kulhoon puolitettujen kirsikkatomaattien päälle. Lisää joukkoon loppu oliiviöljy, silputtu korianteri, suola ja rouhittu mustapippuri. Sekoita ja tarjoa flat ribsien ja mojokastikkeen lisukkeena.

Flatbread, grillattua salaattia, Pampan Pablo -raakamakkaraa ja ranskankermaa

Arvostele resepti
2 arvostelua
4-8 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Flatbread, grillattua salaattia, Pampan Pablo -raakamakkaraa ja ranskankermaa

2 pkt HK Maakarit® Pampan Pablo

2 sydänsalaatti
150 g ranskankermaa
suolaa

Flatbread:

6 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä

Flatbread, grillattua salaattia, Pampan Pablo -raakamakkaraa ja ranskankermaa

Valmistusohje

Aloita alustamalla taikina. Laita kaikki flat breadin ainekset kulhoon ja alusta niin kauan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Anna levätä kelmuun käärittynä tai peiteltynä tunnin ajan jääkaapissa. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli ohueksi. Kuumenna grilli tai pannu kuumaksi ja paista/grillaa noin minuutti per puoli.

Grillaa makkaroita noin 10 minuuttia välillä käännellen kunnes kypsiä. Halkaise salaatit pituussuunnassa halki ja grillaa kaunis väri molemmin puolin, mausta suolalla. Leikkaa makkarat paloiksi ja grillatut salaatit muutamaan osaan. Kokoa flat breadin päälle grillattua makkaraa, salaattia ja ranskankermaa. Nauti heti.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.