Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään kovin monipuolisia, kannattaa olutkin valita ajatuksen kanssa. Perinteiselle HK Kabanossi® -makkaralle nappivalinta on suomalainen peruslager eli keppana eli keskiketterä, mutta HK Maakarit® -sarjan makkarat vaativat jotain muuta. Nappaa alta olutsuosituksemme artesaanihenkisille Maakarit®-makkaroille.

 

Palermon Mario

Raakamakkara Palermon Mario kätkee sisäänsä parmesaanin ja pancettan aromeja, joiden ehkä hieman yllättäväksikin olutpariksi valikoituu tuhti red ale. Esimerkiksi paahteinen ja hieman huulia tahmaava Rock Paper Scissorsin Rye candy red ale toimii mainosti italialaistyyppisen raakamakkaran kumppanina.

Toscanan Giovanni

Belgialaisessa vehnäoluessa eli witbierissä maistuvat sitrukset ja korianteri. Raikas ja miedosti humaloitu Hoegaarden on ehdoton valinta lasiin mehevän Toscanan Giovannin vierellä. Kuvittele tämä: kuuma kesäpäivä, vastagrillattu maukas makkara ja jäähdytetystä oluttuopista nautittava belgivehnä. Oh boy!

Rivieran Raoul

Ranskan Rivieran lämpöä henkivä Rivieran Raoul on tryffelistä makua sava raakamakkara, jonka makuparina maistuu mainiosti täällä Pohjolassa vielä hieman vähemmän tavattu milkshake IPA. New England IPAn alalaji milkshake IPA on hedelmäinen ja sitruksinen olut, johon on lisätty laktoosia tuomaan kermaisuutta. Näin syntyy uudenlainen oluen ja makkaran liitto, joka toivottavasti tulee olemaan monen suosikki tänä kesänä. Olutsuositus: Milky IPA, Maku Brewing

Livornon Luigi

Italialaisuutta henkivän Livornon Luigi -raakamakkaran makupariksi kannattaa valita hieman kevyemmin humaloitu ja hedelmäinen pale ale. Makkaran yrttistä makumaailmaa tukee oivallisesti myös belgialainen vehnäolut, jonka sitruksinen olemus tasapainottaa tämän raakamakkaran mehukkuutta ja yrttisyyttä.

Herlevin Hot Tabasco

Herlevin Hot Tabascon mausteisuutta taittamaan sopii mainiosti esimerkiksi maltainen ja hieman hedelmäisempi tumma lager. Kannattaa myös kokeilla voimakkaasti humaloitua ja maltaista amber alea, jonka karamellisuus sopii hienosti yhteen makkaran hapokkaan tulisuuden kanssa.

Katalonian Carlos

Katalonialainen mausteisuus huutaa kaverikseen sameaa ja hedelmäisen yrttistä American wheat -olutta. Toinen hauska yhdistelmä mausteisen Carloksen kumppanina on raikas session IPA.

Krakovan Wojtek

Tšekkiläinen pils on mitä mainioin kumppani puolalaistyyppiselle Krakovan Wojtekille. Keskiasteisesti humaloitu ja kevyen hedelmäinen pils-tyyppinen olut tukee hienosti mustapippurista ja valkosipulista potkua saavaa makkaraa.

Angelan Frankfurtteri

Mieto ja helposti lähestyttävä Frankfurtteri kaipaa kumppanikseen helppoutta myös oluelta. American wheat tai California pale ale -tyyppiset oluet ovat kaikessa keveydessään ja hedelmäisyydessään nappiosumia Angelan Frankfurtterille.

Suomen Huuhkajat

Oi suomi on! Suomen Huuhkajat on isojen areenoiden asteta parempi grillimakkara, jonka makuparina toimii parhaiten perisuomalainen nelos lager. Oiva esimerkki laadukkaasta makuparista löytyy iisalmelaisesta nelos Sandelsista.

Huberin Huilu

Makkaran juustoisen lihainen maku tulee parhaiten oikeuksiinsa hedelmäisen golden alen kanssa, jossa hento humalointi leikkaa juuston tuhtiutta. Hyvä vaihtoehto on myös suomalaisten ikisuosikki kevyt ja perinteinen lager-olut.

 

Nürnbergin Günther

Günther on luonteeltaan lempeän tasapainoinen. Lihaisa makkara kaipaa kylkeensä maltaisia oluita. Hyviä vaihtoehtoja ovat hieman paahteinen tumma lager-olut tai maltaisempi brown ale. Myös kirsikkainen lambic on hauska ja erilainen vaihtoehto lihaisan Güntherin aisapariksi.

Transylvanian Valentino

Transylvanian Valentinon valkosipulinen jälkipotku vaatii hieman potkua myös oluelta. Vaikka konossöörit muuta väittää, niin hienoista makeutta ja trooppista hedelmää sisältävä espoolaisen Fat Lizardin Hazy IPA on nappiosuma. 

Grillattua kalkkunamakkaraa ja lehtikaali-omenasalaattia

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattua kalkkunamakkaraa ja lehtikaali-omenasalaattia

1 pkt HK Maakarit® Raakamakkara Livornon Luigi

200 g lehtikaalia
1 omena
1 sellerin varsi
1 dl majoneesia
2 tl karkeaa Dijon-sinappia
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Grillattua kalkkunamakkaraa ja lehtikaali-omenasalaattia

Valmistusohje

Poista lehtikaalista kova ruoto mahdollisimman tarkkaan ja revi lehdet pienemmiksi. Kiehauta kattilassa noin kolme litraa vettä ja ryöppää lehtikaaleja siinä noin minuutin ajan. Jäähdytä lehtikaalit nopeasti jäävedessä, valuta ja kuivaa hyvin. Viipaloi omena ohuiksi viipaleiksi ja silppua sellerin varsi. Sekoita lehtikaali, omenaviipaleet, sellerisilppu, Dijon-sinappi ja majoneesi keskenään. Mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla sekä sitruunan kuorella ja mehulla.

Grillaa makkarat (noin 8 minuuttia) keskilämmöllä välillä käännellen ja tarjoa lehtikaali-omenasalaatin kera.

Yrttistä kalkkunamakkaraa, grillattua varhaiskaalia ja dijonilla maustettua ranskankermaa

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 35 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Yrttistä kalkkunamakkaraa, grillattua varhaiskaalia ja dijonilla maustettua ranskankermaa

1 varhaiskaali
½ dl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Dijonilla maustettu ranskankerma:

200 g ranskankermaa
1 rkl karkeaa Dijon-sinappia
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria

Yrttistä kalkkunamakkaraa, grillattua varhaiskaalia ja dijonilla maustettua ranskankermaa

Valmistusohje

Aloita valmistamalla ranskankerma. Sekoita ranskankerma ja Dijon-sinappi keskenään. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Anna maustua, kunnes makkara ja kaali ovat valmiita.

Lohko kaali niin, että kanta jää ehjäksi pitämään kaalilohkoa kasassa. Lorauta kaalien pintaan hieman oliiviöljyä. Grillaa kaaleihin kaunis grillipinta kuumassa grillissä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja pidä kuumana folion alla.

Grillaa makkarat (noin 8 minuuttia) grillin keskilämmöllä välillä käännellen. Tarjoa makkarat grillatun kaalin ja Dijonilla maustetun ranskankerman kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä