Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen median jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään kovin monipuolisia, kannattaa olutkin valita ajatuksen kanssa. Perinteiselle Kabanossille nappivalinta on suomalainen peruslager, eli keppana eli keskiketterä, mutta Maakarit® -sarjan makkarat vaativat jotain muuta. Nappaa alta suosituksemme artesaanihenkisille Maakarit® -makkaroille.

 

Palermon Mario

Raakamakkara Palermon Mario kätkee sisäänsä parmesaanin ja panchettan aromeja, joiden ehkä hieman yllättäväksikin olutpariksi valikoituu tuhti Red Ale. Paahteinen ja hieman huulia tahmaava
Rock Paper Scissorsin Rye candy red ale esimerkiksi, toimii mainosti italialaistyyppisen raakamakkaran kumppanina.

Monzan Massimo

Belgialaisessa vehnäoluessa eli witbierissä maistuvat sitrukset ja korianteri. Raikas ja miedosti humaloitu Hoegaarden on ehdoton valinta lasiin savustetun ja täyteläisen makuisen Monzan Massimon vierellä. Kuvittele tämä: kuuma kesäpäivä, vasta grillattu maukas makkara ja jäädytetystä oluttuopista nautittava belgivehnä. Oh Boy!

Cannesin Claudia

Ranskan Rivieran lämpöä henkivä Cannesin Claudia on savustamaton kalkkunamakkara, jonka makuparina maistuu mainiosti täällä pohjolassa vielä hieman vähemmän tavattu Milkshake IPA. New England Ipan alalaji milkshake Ipa on hedelmäinen ja sitruksinen olut, johon on lisätty laktoosia tuomaan kermaisuuta. Näin syntyy uudenlainen oluen ja makkaran liitto, joka toivottavasti tulee olemaan monen suosikki tänä kesänä. Olutsuositus: Milky IPA, Maku Brewing

Ripen ryynäri

Keittiöguru Risto Mikkolan signaturemakkaran kyytipoikana toimii parhaiten rehti ja reilu suomalainen lager. Lapin Kullan kehittäjänä tunnetun panimomestari Leo Andelinin alkuperäisellä 60-luvun reseptillä keitelty Tornion Panimon Original Lapland Lager on täsmävalinta oluthyllyllä, kun ostoskorista löytyy myös paketti tai kaksi Ripen Ryynäriä.


Livornon Luigi

Italialaisuutta henkivän Livornon Luigi raakamakkaran makupariksi kannattaa valita hieman kevyemmin humaloitu ja hedelmäinen pale ale. Makkaran yrttistä makumaailmaa tukee oivallisesti myös belgialainen vehnäolut, jonka sitruksinen olemus tasapainottaa tämän raakamakkaran mehukkuutta ja yrttisyyttä.

Pampan Pablo

Pampan Pablon mausteisuutta taittamaan sopii mainiosti maltainen ja hieman hedelmäisempi tumma lager. Kannattaa myös kokeilla voimakkaasti humaloitua ja maltaista amber alea, jonka karamellisuus sopii hienosti yhteen makkaran tulisuuden kanssa.

Katalonian Carlos

Katalonialainen mausteisuus huutaa kaverikseen sameaa ja hedelmäisen yrttistä American wheat -olutta. Toinen hauska yhdistelmä mausteisen Carloksen kumppanina on raikas sessio IPA.

 

Krakovan Wojtek

Tšekkiläinen Pils on mitä mainioin kumppani puolalaistyyppiselle Karakovan Wojtekille. Keskiasteisesti humaloitu ja kevyen hedelmäinen pils -tyyppinen olut tukee hienosti mustapippurista ja valkosipulista potkua saavaa makkaraa.

Angelan Frakfurter

Mieto ja helposti lähestyttävä frankfurter kaipaa kumppanikseen helppoutta myös oluelta. American wheat tai California pale ale -tyyppiset oluet ovat kaikessa keveydessään ja hedelmäisyydessään nappiosumia Angelan Frankfurterille.

 

Huberin Huilu

Makkaran juustoisen lihainen maku tulee parhaiten oikeuksiinsa hedelmäisen golden alen kanssa, jossa hento humalointi leikkaa juuston tuhtiutta. Hyvä vaihtoehto on myös suomalaisten ikisuosikki kevyt ja perinteinen lager -olut.

Vottosen Vihellys

Tähän makkaraan sopivat hyvin hedelmäiset APA ja sitrusmaisen katkerat IPA-oluet. Makkaran mukavan maukas maku kaipaa vierelleen hieman hedelmäistä raikkautta, mitä näistä oluista saa. Kevyemmän maun ystäville sopivat tämän makkaran kanssa myös hieman suolaiset gose-oluet sekä esimerkiksi marjoilla maustetut berliner weisse -oluet.

Nürnbergin Günther

Günther on luonteeltaan lempeän tasapainoinen. Lihaisa makkara kaipaa kylkeensä maltaisia oluita. Hyviä vaihtoehtoja ovat hieman paahteinen tumma lager-olut tai maltaisampi brown ale. Myös kirsikkainen lambic on hauska ja erilainen vaihtoehto lihaisan Güntherin aisapariksi.

Grillattua kalkkunamakkaraa ja lehtikaali-omenasalaattia

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattua kalkkunamakkaraa ja lehtikaali-omenasalaattia

1 pkt HK Maakarit® Cannesin Claudia

200 g lehtikaalia
1 omena
1 sellerin varsi
1 dl majoneesia
2 tl karkeaa dijonia
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Grillattua kalkkunamakkaraa ja lehtikaali-omenasalaattia

Valmistusohje

Poista lehtikaalista kova ruoto mahdollisimman tarkkaan ja revi lehdet pienemmiksi. Kiehauta kattilassa noin kolme litraa vettä ja ryöppää lehtikaalit siinä noin minuutin ajan. Jäähdytä lehtikaalit nopeasti jäävedessä, valuta ja kuivaa hyvin. Viipaloi omena ohuiksi viipaleiksi ja silppua sellerin varsi. Sekoita lehtikaali, omenaviipaleet, sellerisilppu, dijonsinappi ja majoneesi keskenään. Mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla sekä sitruunan kuorella ja mehulla.

Grillaa makkarat (noin 8 minuuttia) keskilämmöllä välillä käännellen ja tarjoa lehtikaali-omenasalaatin kera.

Yrttistä kalkkunamakkaraa, grillattua varhaiskaalia ja dijonilla maustettua ranskankermaa

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 35 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Yrttistä kalkkunamakkaraa, grillattua varhaiskaalia ja dijonilla maustettua ranskankermaa

1 pkt HK Maakarit® Cannesin Claudia

1 varhaiskaali
½ dl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Dijonilla maustettu ranskankerma:

200 g ranskankermaa
1 rkl karkeaa dijonsinappia
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria

Yrttistä kalkkunamakkaraa, grillattua varhaiskaalia ja dijonilla maustettua ranskankermaa

Valmistusohje

Aloita valmistamalla ranskankerma. Sekoita ranskankerma ja dijonsinappi keskenään. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Anna maustua, kunnes makkara ja kaali ovat valmiita.

Lohko kaali niin, että kanta jää ehjäksi pitämään kaalilohkoa kasassa. Lorauta kaalien pintaan hieman oliiviöljyä. Grillaa kaaleihin kaunis grillipinta kuumassa grillissä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja pidä kuumana folion alla.

Grillaa makkarat (noin 8 minuuttia) grillin keskilämmöllä välillä käännellen. Tarjoa makkarat grillatun kaalin ja dijonilla mustetun ranskankerman kera.

Paistettua ryynimakkaraa ja sinapinsiemen-kermakastiketta Risto Mikkolan tapaan

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 50 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Paistettua ryynimakkaraa ja sinapinsiemen-kermakastiketta Risto Mikkolan tapaan

2 pkt HK Maakarit® Chef's Special Ripen Ryynäri

rypsiöljyä paistamiseen

Sinapinsiemen-kermakastike:

50 g voita
100 g sipulia
20 g sinappia
2 rkl pikkelöityjä sinapinsiemeniä
1 dl valkoviiniä
4 dl kuohukermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Sinapinsiemen-pikkeli:

½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl sinapinsiemeniä

Babypinaattisalaatti:

200 g babypinaattia
2 rkl pikkelöityjä sinapinsiemeniä
1 pieni sipuli ohueksi viipaloituna
2 rkl oliiviöljyä

Paistettua ryynimakkaraa ja sinapinsiemen-kermakastiketta Risto Mikkolan tapaan

Valmistusohje

Sinapinsiemen-kermakastike:

Hienonna ja freesaa sipulit pannulla voissa pehmeiksi. Lisää kaikki muut raaka-aineet paitsi kuohukerma ja hauduta viisi minuuttia. Lisää kuohukerma ja hauduttele vielä 5-10 minuuttia. Tarkista maku.

Sinapinsiemen-pikkeli:

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä 10-15 minuuttia. Jäähdytä. Pikkelöidyt sinapinsiemenet säilyvät hyvin jääkaapissa, joten niitä on hyvä tehdä isompi määrä ja käyttää myöhemmin pöytämausteena

Babypinaattisalaatti:

Sekoita kaikki pinaattisalaatin ainekset keskenään.

Paista Ripen Ryynärit keskilämmöllä reilussa rasvassa välillä käännellen noin 8 minuuttia, kunnes makkaroissa on hyvä väri ja rapea kuori. Tarjoa ryynärin kaverina sinapinsiemen-kermakastiketta, pinaattisalaattia ja perunamuusia.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.