Meille raa'an lihan ystäville

Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa on raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus. Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat.

Raakana syötävä liha saattaa herättää epäilyksiä. Joillekin ajatus kuulostaa kuvottavalta, jopa vaaralliselta. Laadukas suomalainen naudanliha on kuitenkin sen verran turvallista, että itse uskallan sitä syödä ja vieraillekin tarjota. Myös raakana.

Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa onkin raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus. Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat. Lisukkeet voi esivalmistella hyvissä ajoin, mutta pihvit tulee valmistaa juuri ennen tarjoilua.

Liharaaka-aineeksi sopivat hyvin naudan fileet ja paistit, vaikka joidenkin mielestä raakakypsytetyt lihat ovatkin liian pehmeitä tähän käyttöön. Liha joko leikataan terävällä veitsellä hyvin hienojakoiseksi tai raaputetaan veitsen terällä. Ensimmäinen vaihtoehto jättää lihaan hieman enemmän rakennetta ja puruvastusta, jolloin raakakypsytetty liha on ihan paikallaan. Perinteiset tartarlihan joukkoon sekoitettavat mausteet ovat suolan ja mustapippurin lisäksi terävää kärkeä tuova Tabasco sekä umamia ja bitteriä antava Worcestershire-kastike. Umamia ja suolaisuutta tuo myös joissain resepteissä käytettävä anjovis, jota myös Worcestershire-kastike sisältää.

Raakana nautittava liha vaatii seurakseen muitakin voimakkaita makuja; suolaista, hapanta ja karvasta. Lisäksi vähärasvainen naudanliha tarvitsee rasvaisia komponentteja, jotka sulattavat kaikki maut suuntäyteiseksi sinfoniaksi. Klassiset lisukkeet pihville ovatkin kaprismarjat, hienoksi leikattu salottisipuli, mauste- tai suolakurkku sekä kananmunan keltuainen. Myös majoneesi sopii hyvin tartarpihvin kaveriksi, rasvaisuutta antaen ja makuja pehmentäen.

Lisukkeita ei sekoiteta keskenään, vaan ne asetellaan pihvin kylkeen omiksi keoikseen, jolloin kaikkien komponenttien maku erottuu selkeästi. Härkä saa silmänsä keltuaisesta, joka asetellaan viimeisenä pihvin päälle painettuun kuoppaan, ja joka valuu kastikkeeksi ensimmäistä suupalaa leikattaessa.

Jos et ole vielä koskaan kokeillut, niin se saattaa vaatia vähän asennetta. Mutta maistaa ainakin pitää!

Tartarpihvi

Arvostele resepti
234 arvostelua
Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Tartarpihvi

500 g HK Takuumurea Naudan sisäpaistipala

  • 2 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 8 tippaa Tabascoa
  • hienoa merisuolaa
  • mustapippuria myllystä

 Lisukkeet

  • 100 g salottisipulia pieninä kuutioina
  • 100 g maustekurkkua pieninä kuutioina
  • 100g kaprista hienonnettuna
  • 4 rkl majoneesia
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 4 kpl kananmunankeltuaisia
Tartarpihvi

Valmistusohje

Leikkaa liha ensin syiden vastaisesti ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet pieniksi kuutioiksi. Voit myös raapia lihaa veitsenterällä, jolloin lopputulos on rakenteeltaan hienompaa. Sekoita hienonnetun lihan joukkoon Worcestershire-kastike, Tabasco, suola ja pippuri. Siirrä peitettynä jääkaappiin odottamaan.

Esivalmistele kasvikset ja sekoita keskenään majoneesi ja sinappi. Muotoile lihasta lautasille neljä samankokoista pihviä joko käsin tai muottia apuna käyttäen. Asettele lisukkeet pihvien ympärille ja laita pihvin päälle kananmunankeltuainen. Tarjoile rapeaksi paahdetun leivän ja oliiviöljyn kera.

Vinkki: Saat lihasta helposti ohuita viipaleita, kun annat sen kohmettua hetken pakastimessa.
Käytä tartarpihviin aina vain hyvälaatuista suomalaista lihaa.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä