Miten syntyy hyvä lasagne?

Ei ole ihan sama missä järjestyksessä lasagne kootaan paistovuokaan. Tarkista tästä kokoamisohjeet ja varmista vielä videolta.

Hyvä lasagne on juuri niin kiinteä, että siitä leikattu pala pysyy koossa lautasella. Hyvä lasagne on kuitenkin niin pehmeä, että sen syömisessä ei juurikaan veistä tarvita. Missä järjestyksessä lasagnen komponentit kuuluu laittaa vuokaan ja missä lämpötilassa lasagne kypsyy juuri sopivaksi - päältä rapsakaksi ja sisältä meheväksi? Seuraamalla alla olevia ohjeita ja katsomalla videon onnistut varmasti niin kastikkeiden valmistamisessa kuin lasagnen kokoamisessakin!

Lasagne

Arvostele resepti
209 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 3 h

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lasagne

1 pkt HK Naudan jauheliha 17 %

1 varsisellerin varsi
1 porkkana
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
2 prk tomaattimurskaa
2 rkl sienifondia
½ ruukkua timjamia
3 rkl oliiviöljyä
lasillinen punaviiniä (valinnainen)
suolaa
rouhittua mustapippuria

Valkokastike:

60 g voita
60 g vehnäjauhoa
n. 8 dl maitoa
1,5 dl raastettua parmesaania
½ tl jauhettua muskottipähkinää
suolaa

Lisäksi:

lasagnelevyjä
½ ruukkua basilikaa
rypsiöljyä paistamiseen

Lasagne

Valmistusohje

Bolognese:

Kuutioi sipuli, varsiselleri ja porkkana pieniksi, noin 2 mm x 2 mm (brunoise) kuutioiksi. Viipaloi valkosipulin kynnet. Ruskista jauheliha paistinpannulla ja siirrä kattilaan. Lisää paistinpannulle oliiviöljy, porkkana, sipuli, varsiselleri ja valkosipuli. Kuullota, kunnes vihannekset alkavat pehmetä. Lisää pannulle tomaattipyree ja freesaa noin kaksi minuuttia keskilämmöllä sekoitellen. Kaada mukaan punaviini ja kiehauta, kunnes viini on haihtunut puoleen. Kaada seos jauhelihan joukkoon kattilaan ja kuumenna. Lisää mukaan tomaattimurska, vajaa purkillinen vettä, sienifondi ja hienonnettu timjami.

Anna kastikkeen kuplia miedolla lämmöllä kannen alla noin kahden tunnin ajan välillä sekoitellen. Mausta maun mukaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Valkokastike:

Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Vatkaa joukkoon jauhot ja anna kypsyä hetken koko ajan sekoittaen. Kaada puolet maidosta mukaan koko ajan vatkaten. Kun seos alkaa paksuuntumaan, kaada loppu maito sekaan. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia ja ohenna maidolla tarvittaessa. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja mausta suolalla sekä muskottipähkinällä.

Kokoaminen:

Voitele noin 20 x 30 cm vuoka huolellisesti voilla (tiskaaja kiittää). Levitä pohjimmaiseksi ohut kerros valkokastiketta ja siihen päälle lasagnelevyjä, sitten kerroksittain bolognesea, valkokastiketta ja basilikanlehtiä. Laita väliin lasagnelevyjä ja toista. Jätä bolognesea ja valkokastiketta sen verran viimeisen kerroksen jälkeen, että niitä jää kerros päällimmäiseksi. Lasagnessa tulisi olla kolme pastakerrosta.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia kunnes lasagne on veitsellä kokeiltaessa pehmeä ja kauniisti paistunut. Anna lasagnen vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.

 

 

Lisää juhlavia reseptejä