Mun isi on kovempi syömään kuin sun isi!

Mun isi on kovempi syömään kuin sun isi!

Tällä viikolla juhlitaan isejä, noita pitkää päivää pakertavia perheen supersankareita. Ja mikä olisikaan parempi lahja isille, kuin aamun aloitus tukevalla aamiaisella. Puhumattakaan maistuvasta lounaasta ja päivän kruunaavasta herkullisesta illallisesta.

Klassisimmillaan isänpäivän aamupala on yksinkertainen. Paistettua pekonia, munia, tuoretta kahvia ja päivän lehti. Toiset haluavat aamiaisen sänkyyn toimitettuna, mutta itse tykkään puputtaa pekonini ja paistetut kananmunat ruokapöydän ääressä. Osaltani tähän vaikuttavat kaksi sängyssä riehuvaa lihanhimoista ja kuritonta koiraa, joille kiusaus aamiaiseni syömiseen olisi voittamaton.

Jotta pekonin maku ei pääsisi unohtumaan, nappivalinta lounaaksi voisi olla ihanan täyteläinen pekoni-scampirisotto. Äyriäisten ja pekonin välille solmittu pyhä liitto on huonoimmillaankin parhautta, joten aito Amerikan Pekoni® ja pulskat scampit yhdistettynä pehmeään risottoon ovat jotain maagista. Siltä varalta, että pekoni pääsee loppumaan tai muuten on pekonikiintiö täynnä, täytyy olla varasuunnitelma. Metsästäjänleipä on herkku, joka ei koskaan mene pois muodista. Rapeaksi paistettu possunleike tuhdilla sienikastikkeella ryyditettynä ja paahdetun leivän päälle koottuna saa raavaimmankin miehen herkistymään.

Illallisella ei voi mennä harhaan, kunhan muistaa pari seikkaa. Ensinnäkin isit rakastavat kunnon rehellisiä liharuokia! Erilaiset paistit ja pihvit tekevät takuulla kauppansa, varsinkin kun iskä saa syödessään katsoa vaikkapa Formuloita. Tänä vuonna isänpäivänä tosin ei ajeta formuloita, joten nyt olisikin oiva syy katsoa VHS:ltä taltiointi vuoden 1998 Suzukan osakilpailusta, jonka päätteeksi Häkkis Mika juhli ensimmäistä maailmanmestaruuttaan. Paahtopaisti on varma valinta, varsinkin kun sen tekee Burgundin tyyliin. Tätä herkkua popsiessa ja Matti Kyllösen huutaessa taustalla ”Mika on maailmanmestari” on isin hyvä olla.

Isit tykkäävät myös burgereista. Siis kunnon burgereista, jonka pihvi on valmistettu laadukkaasta kotimaisesta naudan rinnasta. Sisältö vaihtelee mieltymysten mukaan. Yhden lemppari on Ultimaattinen juustoburgeri tryffelimajoneesilla, kun toiselle ei kelpaa muu kuin kimchillä ja misomajoneesilla viimeistelty umamipommi. Joten jos paahtopaisti tuntuu ylivoimaiselta valmistaa, on kunnon premium burgeri silloin oiva ratkaisu täyttää isukin vatsa.

Näiden herkkujen jälkeen tarvitsee enää jakaa vuoden isä -palkinto, jonka itse ainakin olen voittanut jo 14 kertaa. Onnea isit! Olisipa isänpäivä useammin…

Burgundin paahtopaisti

Arvostele resepti
2 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 3 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Burgundin paahtopaisti

1 pkt HK Naudan paahtopaisti, burgundi


Kastike:

1 pkt (170 g) HK Amerikan Pekoni® Original
100 g herkkusieniä
100 g pikkusipuleita
1,5 dl punaviiniä
1 rkl kylmää voita
2 dl demi glacea / paistoliemi paahtopaistista
1 rkl hienonnettua timjamia
2 kpl laakerinlehtiä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Paahdettu peruna:

600 g varhais, - tai puikulaperunoita
½ dl oliiviöljyä
2 rkl timjamia hienonnettuna
suolaa

Burgundin paahtopaisti

Valmistusohje

Poista etiketti paistin pakkauksesta ja aseta paisti pakkauksessaan uuninpelille. Tökkää sisälämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja laita liha uuniin. Paista 100 asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 58 astetta.

Poista paisti pakkauksesta ja ota paistoliemi talteen. Paista paahtopaistiin kaunis paistopinta voi-rypsiöljyseoksessa ja pyöräytä tämän jälkeen tuplafolioon vetäytymään.

Sekoita hienonnettu timjami, suola ja oliiviöljy perunoihin uunivuoassa. Paista 225 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes perunat saavat kauniin värin ja ovat kypsiä.

Valmista kastike perunoiden paistuessa. Kuutioi pekoni ja paista se pikkusipulien, viipaloitujen herkkusienien sekä hienonnetun timjamin kanssa pannulla. Lisää pannulle punaviini ja laakerinlehdet. Keitä hetki ja lisää demi glace/paistin liemi. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita kastikkeeseen kylmä voi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Leikkaa vetäytynyt paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile paahdettujen perunoiden sekä Burgundin kastikkeen kera.

 

Ultimate cheese burger

Arvostele resepti
11 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Ultimate cheese burger

2 pkt HK Karkeaksi jauhettua naudan rintaa

4 briossisämpylää
1 kerä sydänsalaattia
8 rkl tryffelimajoneesia
8 viipaletta Monterey Jack -juustoa
8 viipaletta Myrttisen suolakurkkua pitkittäin viipaloituna
4 rkl pikkelöityä punasipulia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Tryffelimajoneesi:

1 dl majoneesia, esim Hellmann´s real
1 tl tryffeliöljyä
2 rkl ruohosipulia
½ valkosipulin kynsi raastettuna
ripaus rouhittua mustapippuria
1 tl sitruunamehu

Pikkelöity punasipuli:

2 punasipulia ohueksi viipaloituna
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä

Ultimate cheese burger

Valmistusohje

Sekoita kaikki majoneesin ainekset keskenään. Anna maustua ainakin tunti jääkapissa.

Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Kaada ohueksi viipaloitujen punasipulien päälle. Jäähdytä.

Muotoile karkeaksi jauhetusta naudan rinnasta neljä burgeripihviä. Paista kuumalla pannulla rypsiöljyssä hyvä väri molemmin puolin. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Laita pihvit uuninpellille ja juustoviipaleet pihvien päälle. Paista vielä 200 asteisessa uunissa noin 4 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pihvit ovat kypsiä.

Kuumenna sämpylät uunissa tai paistinpannulla. Voitele pohja ja kansi tryffelimajoneesilla. Kokoa pohjan päälle pikkelöity punasipuli, pihvi ja juusto, salaatinlehdet ja suolakurkut.

 

Metsästäjänleipä

Arvostele resepti
1 arvostelu
6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Metsästäjänleipä

1 pkt HK Viljaporsaan fileepihvi maustamaton

3 kpl kananmunia
½ l korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
4 viipaletta vaaleaa leipää
suolaa
rouhittua mustapippuria
voita paistamiseen

Kantarellikastike:

1 sipuli
300 g tuoreita kantarelleja
2 rkl voita
4 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
rouhittua mustapippuria
suolaa

Lisäksi:

6 kananmunaa paistettavaksi

Metsästäjänleipä

Valmistusohje

Kuutioi sipuli ja pieni sienet. Paista sipulit ja sienet voissa kauniin värisiksi. Ripottele päälle vehnäjauhot ja jatka hetki paistamista koko ajan sekoitellen. Kaada joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Kiehauta ja anna kuplotella hiljalleen kymmenisen minuuttia ahkerasti sekoitellen. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Nuiji fileepihvit kahden leivinpaperin välissä noin 5 millin paksuisiksi pihveiksi. Laita vehnäjauhot lautaselle, korppujauhot toiselle ja kananmunat kolmannelle lautaselle. Riko munien rakenne hyvin. Pyörittele nuijitut pihvit vehnäjauhoissa sitten munamassassa ja lopuksi korppujauhoissa.

Kuumenna voi vaahtoavaksi paksupohjaisessa paistinpannussa. Paista leikkeet kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Paista kananmunat niin, että keltuaiset jäävät ehjiksi. Paahda leivät molemmin puolin ja voitele ne halutessasi. Aseta leikkeet leipien päälle. Viimeistele kantarellikastikkeella ja paistetulla kananmunalla.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.