Näin kypsennät naudan entrecôten jälkilämmössä

Naudan entrecôte mielletään helposti pelkästään pihvilihaksi, mutta se on erinomainen raaka-aine myös kokonaisena palana – uuniin tai grilliin. Entrecôtessa lihan sisään on muodostunut rasvaa, joka pitää lihan mehukkaana kypsymisen aikana. Siksi sen voi surutta kypsentää hieman fileetä kypsemmäksi, ilman pelkoa lihan kuivumisesta.

Punertavana tarjottavien naudanlihat, kuten paistien, fileiden ja entrecôten on annettava vetäytyä kypsentämisen jälkeen, jotta lihan kypsyys olisi tasainen ja lopputulos mehevä. Perinteisesti vetäytyminen hoituu huoneenlämmössä kypsentämisen jälkeen, mutta sen voi myös tehdä uunissa uunin jälkilämpöä hyödyntäen. Homma toimii seuraavasti:

1. Uuni lämmitetään ensin hieman normaalia kuumemmaksi, ja lihaa kypsennetään kuumassa uunissa vain vähän aikaa. Näin lihan pinta ehtii ruskistua.

2. Uuni sammutetaan, mutta liha jätetään uuniin. Uunin luukkua ei tässä vaiheessa saa avata, jotta lämpö ei karkaa.

3. Uunin lämpötilan laskiessa kypsyminen hidastuu, ja lihan vetäytyminen hoituu siinä samalla. Näin liha on valmista leikattavaksi heti uunista otettaessa.

Naudan entrecote on ihanan mehevää uunin jälkilämmössä kypsennettynä

Kuten monen muunkin uunissa kypsennettävän lihan kohdalla, myös tässä lihalämpömittari on kokin paras kaveri. Yksi uuni saattaa jäähtyä hitaammin kuin toinen, joten mitään kovin tarkkoja kypsennysaikoja ei voi antaa. Kannattaa siis luottaa mittariin eikä kelloon.

Jälkilämmössä kypsentäminen toimii sitä paremmin, mitä suurempi lihanpala on kyseessä. Pienet pihvit tuskin ehtisivät edes ruskistua, ennen kuin lämpömittari kertoisi niiden olevan jo valmiit. Reilun kokoinen paisti tai entrecôte sitä vastoin ehtii olla uunissa hyvän tovin, ja kypsymisen loppuvaiheessa uunin lämpötila alkaa olla jo melko matala. Näin paisti on taatusti hyvin vetäytynyt ja tasaisen punertava.

Naudan entrecôte jälkilämmössä

Arvostele resepti
404 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Naudan entrecôte jälkilämmössä

n. 1 kg HK Naudan entrecote

  • 5 valkosipulinkynttä
  • 50 g pehmeää voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 1 tl Provencen yrttisekoitusta
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 dl HK Punaviinikastiketta
Naudan entrecôte jälkilämmössä

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön 2 tuntia ennen valmistusta. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Kuori valkosipulinkynnet ja halkaise ne pituussuunnassa. Tee ympäri lihaa 10 reikää kapeateräisellä veitsellä ja työnnä valkosipulinkynnet syvälle reikiin. Sekoita voihin pippuri ja yrttisekoitus ja voitele liha seoksella. Ripottele suola tasaisesti voin päälle. Aseta liha uunivuokaan, lihalämpömittari lihaan ja vuoka kuumaan uuniin. Sammuta uuni, kun liha on ollut siellä noin 15 minuuttia, mutta älä avaa uunin luukkua. Jätä liha jälkilämpöön noin 30-40 minuutiksi, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Paistoaika riippuu myös lihan lämpötilasta uuniin laitettaessa, joten kannattaa luottaa mieluummin mittariin kuin kelloon. Nosta liha pois uunivuoasta ja lusikoi varovasti hieman rasvaa pois liemen pinnalta. Siivilöi liemi kattilaan ja lisää joukkoon punaviinikastike. Viipaloi liha ja tarjoile kastikkeen ja esimerkiksi uuniperunoiden kera.

 

Lisää juhlavia reseptejä