Naudan paahtopaistia pyhäinpäiväksi

Naudan paahtopaistia pyhäinpäiväksi

Tulevana lauantaina vietetään pyhäinpäivää. Rauhallisena viikonloppuna on mukava tarjota perheelle tai vieraille hieman juhlavampi ateria. Suosittelemme kokeilemaan alkuruoaksi halloween-henkistä, pekonilla maustettua kurpitsakeittoa ja pääruoaksi klassista naudan paahtopaistia herkullisen Cumberlandin kastikkeen kera.

Juhlapyhinä on aikaa keskittyä ruoanlaittoon ja tarjoilla päivälliseksi vaikka useampi ruokalaji. Kurpitsa on syksyn kausiherkku, joka yhdistetään usein halloweeniin, jota vietetään yleensä pyhäinpäivän aikoihin. Tämän vuoksi pekonilla aateloitu kurpitsakeitto on täydellinen alkuruoka pyhäinpäivän aterialle.

Pyhäinpäivän pääruoaksi sopii mainiosti perinteinen naudan paahtopaisti, jonka kastikkeeksi valmistetaan klassinen, kirpeän hedelmäinen Cumberlandin kastike. Paahtopaistin voi tarjota tavallisten paistien tapaan lämpimänä, mutta se maistuu erinomaiselta myös jäähdytettynä ja ohuiksi viipaleiksi leikattuna. Myös kastikkeen tarjoilulämpötila on makuasia, sillä senkin voi tarjoilla joko lämpimänä tai jäähdytettynä, jolloin sen rakenne on sakeampi kuin lämpimän kastikkeen.

Valmistaudu pyhäinpäivään jo hyvissä ajoin tutustumalla alla oleviin pekoni-kurpitsakeiton ja paahtopaistin ohjeisiin!

Paahtopaisti ja Cumberlandin kastike

Arvostele resepti
49 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 2 h | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Paahtopaisti ja Cumberlandin kastike

1 kpl HK Ehta® Takuumurea naudan paahtopaistipala

1 rkl hienoa merisuolaa
reilusti mustapippuria myllystä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
reilusti tuoretta timjamia ja rosmariinia
rypsiöljyä (ja nokare voita) paistamiseen

Cumberlandin kastike

3 dl punaviiniä
1 dl madeiraa
3 dl mustaviinimarjahyytelöä
1 sitruunan mehu puristettuna
2 appelsiinin mehu puristettuna
1 punasipuli hienoksi kuutioituna
1 sitruunan raastettu kuori
2 appelsiinin raastettua kuorta
2 rkl sokeria
valko- ja mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
pieni ripaus cayennepippuria

Paahtopaisti ja Cumberlandin kastike

Valmistusohje

Aloita paahtopaistin valmistuksella. Hiero mausteet lihan pintaan joko ennen tai jälkeen ruskistamisen. Laita rasva kuumalle pannulle ja ruskista lihaan kauniin ruskea pinta. Työnnä lihalämpömittarin piikki keskelle lihaa laita liha uuniritilälle ja ritilä 100-120 asteiseen uuniin. Kypsentämisen aikana lihasta ei juurikaan nestettä irtoa, mutta ritilän alla on silti syytä pitää uunipeltiä. Ota paisti uunista kun sisälämpötila on 55-57 astetta. Anna paistin vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Valmista Cumberlandin kastike sillä aikaa, kun paahtopaisti on uunissa. Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna porista hiljalleen, kunnes kastikkeesta on haihtunut lähes puolet. Jos tarjoat kastikkeen lämpimän paistin kanssa, anna kastikkeen hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Kylmän paistin kanssa kastike jäähdytetään kylmäksi.

Pekoni-kurpitsakeitto

Arvostele resepti
25 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 15 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pekoni-kurpitsakeitto

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original

  • 1 kg kurpitsaa (esim. myskikurpitsa) 
  • 3 rkl oliiviöljyä 
  • 1 tl suolaa 
  • mustapippuria myllystä 
  • 2 sipulia 
  • 4 valkosipulinkynttä 
  • 1/2 punainen chilipaprika 
  • sormenpään kokoinen pala inkivääriä 
  • n. 5 dl kasvislientä, kermaa tai ruokakermaa 
Pekoni-kurpitsakeitto

Valmistusohje

Kuori kurpitsat, poista siemenet ja leikkaa kulhoon suuriksi lohkoiksi. Lisää oliiviöljy, suola ja pippuri ja sekoittele hyvin. Asettele lohkot uunipellille ja paahda 250 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes lohkot ovat hieman paahtuneet. Ota paahtuneet kurpitsat uunista ja laske uunin lämpötilaa 150 asteeseen. Levitä pekonit uunipellille ja paista rapeiksi, noin 20 minuuttia.

Pekonien paistuessa kuutioi kuoritut sipulit ja hienonna valkosipulit. Freesaa sipuleita pannulla oliiviöljyn kera, kunnes ne ovat pehmeitä. Hienonna tehosekoittimessa kurpitsat ja sipuliseos. Lisää nestettä kunnes keitto on haluamasi paksuista. Kuumenna valmis keitto uudelleen kattilassa ja varmista suolan riittävyys. Lisää valmiin keiton päälle reilusti murskattua rapeaa pekonia.

 

Vinkki!

Jos haluat oikein sileän keiton, paseeraa se vielä siivilän läpi. Lisää makua ja näköä keittoon saat paahdetuilla ja suolatuilla kurpitsansiemenillä.

 

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.