No kyllähän minä nyt lihapullia osaan tehdä!

Yksi HK Lihakoulun ja HooKoo.fi -chatin haetuimmista ja kysytyimmistä resepteistä on perinteiset lihapullat. Mitä taikinaan kannattaa laittaa? Kuinka saan parhaiten pyöriteltyä nättejä pyöryköitä? Onko mureketaikina eri kuin lihapullataikina?

On mukava huomata, että tämä perinteinen mummolaherkku pitää edelleen pintansa, uusien ja eksoottisten makujen tullessa yhä yleisemmiksi. Ja jokaisella meistä on varmasti omat mieltymyksensä lihapullataikinan raaka-aineista ja niiden suhteista, ja oma mummo on luonnollisestikin tehnyt ne maailman parhaat lihapullat.

Seuraavat rivit eivät siis ole lihapullamaailman absoluuttisia totuuksia, vaan käytännöllisiä vinkkejä aloitteleville lihapullien ja –pihvien taiteilijoille.

Lihapullien perusraaka-aineet ovat jauheliha, sipuli, korppujauhot, vesi tai maito, kananmuna ja mausteet. Jauhelihan laadun voi kukin päättää omien mieltymyksiensä mukaan, mutta itse tykkään käyttää suht rasvaista sika-nauta jauhelihaa. Lihan rasva kun antaa pyöryköille mukavasti makua ja mehevyyttä. Myös esimerkiksi vähärasvaisempi naudan paistijauheliha käy ihan yhtä hyvin, maku ja rakenne ovat vain erilaiset. Korppujauho ei ole pelkästään pula-ajalta peräisin oleva lihan jatkeaine, vaan sen avulla pullista saadaan rakenteeltaan pehmeämpiä ja kuohkeampia. Korppujauho pitää ensin turvottaa nesteessä, esimerkiksi vedessä tai maidossa.

Kananmunan tarkoitus puolestaan on sitoa ja kiinteyttää, eli tehdä pullista ja pihveistä paremmin koossa pysyviä kypsentämisen aikana. Mikäli haluat lihapullista napakoita, jätä korppujauho kokonaan pois tai ainakin vähennä sen määrää. Sipuli leikataan pieniksi kuutioiksi, ja se kannattaa käyttää pannun kautta ennen taikinaan lisäämistä. Näin se ehtii kunnolla kypsyä, eikä rousku puoliraakana hampaissa.

 

Taikinan maustamiseen riittää yksinkertaisimmillaan suola ja ripaus mustapippuria myllystä. Jos kaipaat vähän lisää makua elämään, kokeile maustaa taikina vaikka valkosipulilla, savupaprikajauheella, chipotle-chilillä tai tuoreilla yrteillä. Taikina vaivataan tasaiseksi ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Kylmästä taikinasta on helpompi muovailla pullia ja pihvejä.

 

Pullien muotoilu onnistuu helposti, kun kostutat kämmenet vedellä tai sipaiset niihin vähän rypsiöljyä. Näin taikina ei tartu käsiin, ja saat pullista kauniin pyöreitä.

 

Taikina kannattaa ensin muotoilla kokonaan pulliksi tai pihveiksi, ja ryhtyä paistohommiin vasta sen jälkeen. Perinteisesti lihapullat kypsyvät paistinpannulla, mutta suurempi määrä kannattaa kypsentää uunissa. 225 asteisessa uunissa siihen menee 10-15min.

 

Jauhelihapihvit muotoillaan kämmentä vasten, välillä pihviä käännellen. Painele pihviä litteäksi, muotoile reunoja tasaisiksi kämmensyrjää vasten, kunnes pihvi näyttää särmältä. Jauhelihapihvit tuppaavat helposti ”pullistumaan” ja muuttumaan paksummiksi paistamisen aikana. Siksi pihvit kannattaa muotoilla keskeltä hiukan ohuemmiksi kuin reunoilta.

 

Lihamureke eli färssi onnistuu samasta taikinasta kuin lihapullat ja pihvitkin. Taikinan voi kuitenkin jättää pehmeämmäksi kuin lihapullia tehdessä, sillä mureketta ei tarvitse kypsentämisen aikana käännellä. Voit siis halutessasi jättää vaikkapa kananmunan pois taikinasta. Murekkeen voi muotoilla pötköksi uunipellille, tai sen voi kypsentää vuoassa. Saat lisää twistiä, kun täytät murekkeen paistetuilla sienillä ja pekonilla, tai vaikkapa kasviksilla ja sulatejuustolla. 400 gramman jauhelihasta tehty mureke kypsyy 200 asteisessa uunissa noin puolessa tunnissa.

 

Lihapullia ei tule kypsentää liian montaa kerrallaan, jotta niitä pääsee helposti kääntelemään pannulla. Kääntelyssä on varsinkin alkuvaiheessa syytä olla melko helläotteinen. Kypsymisaika riippuu lihapullien koosta ja pannun lämpötilasta, mutta kypsä pulla tuntuu painettaessa napakalta, ja aina voi varmistaa kypsyyden tekemällä pienen kurkistusviillon yhden pullan kylkeen.

Näillä vinkeillä olet taas askeleen lähempänä niiden kaikista parhaimpien lihapullien taitajan titteliä!

 

 Lisää jauhelihareseptejä

 

Lihapullat

Arvostele resepti
165 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Lihapullat
  • 1 dl korppujauhoa
  • 2 dl vettä
  • 400 g HK Naudan jauheliha 17 %
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 kpl kananmunaa
  • 1 kpl sipulia
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
Lihapullat

Valmistusohje

Mittaa korppujauhot kulhoon yhdessä veden kanssa. Anna turvota noin viisi minuuttia. Lisää jauheliha, suola, mustapippuria maun mukaan ja muna. Sekoita tasaiseksi.

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Anna jäähtyä hetki ja sekoita lihapullataikinan joukkoon.

Paista pieni lihapulla testiksi ja tarkista maku. Voit antaa taikinan vetäytyä hetken kylmässä helpottaaksesi muotoilua. Pyörittele pieniksi pyöryköiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista lihapullat 225-asteisessa uunissa (tai kiertoilmauunissa 200 asteessa) noin 10-15 minuuttia. Voit paistaa lihapullat myös kuumalla pannulla voissa ja öljyssä.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.