Oktoberfest

Oktoberfest

Münchenissä syyskuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin vietettävä Oktoberfest on yksi maailman suurimmista ja tuottoisimmista tapahtumista. Olut näyttelee isoa osaa tapahtumassa, mutta vaikea sitä olutkolpakkoa on kuvitella ilman vieressä köllötelevää bratwurstia tai possun leikettä. Pelkästään makkaraa tapahtuman aikana syödään arviolta noin 140.000 annosta.

Nykyisin oktoberfestiä vietetään ympäri maailmaa ja kaava noudattelee melko lailla samaa mitä Baijerissakin. Tunnelmaan on helppo virittäytyä kotikonstein. Tässä helpot ohjeet:

Kutsu ystävät ja sukulaiset koolle ja laita olut kylmään. Sopivat laadut tähän tapaukseen ovat esimerkiksi moderniin tyyliin american wheat tai perinteisemmät hefe-weisse ja oktoberfestbier. Makkaraksi kelpuutetaan ainoastaan laadukkaimmat mahdolliset, eli HK:n Maakarit® -sarjan artesaanityyppiset makkarat.

Itsestäänselvyys on, että pöytään katetaan Maakareiden Nürnbergin Güntheriä, tuota pikkubratwurstien aatelia. Suomalaisesta lihasta Vantaan Pakkalassa valmistettu rostbratwurst -tyyppinen makkara maistuu mainiosti vaikkapa hapankaalin kanssa tai vaalean sämpylän sisässä sinapin kera. Jawohl!

Hieman modernimpi veto voisi olla Maakarit® Vottosen Vihellys, joka erehdyttävästi muistuttaa bratwurstia, mutta kätkeekin sisälleen tattia, kanalientä, timjamia ja broilerinlihaa. Kun makkara on moderni voi olutparinakin olla jotain jännittävää. Hieman suolaisen kirpakka gose-olut on järisyttävä kokemus jo siltään, mutta varsinkin Vihellyksen seurassa.

Loppuillan tuhdimpaan menoon on puolestaan Huberin Huilu itsestään selvyys. Hienostunutta potkua Huberille antaa jalapeno ja täyteläisyyttä cheddarjuusto, joten mikä voisi mennä vikaan?

Eli tuumasta toiseen. Ruudulliset pöytäliinat pöydille ja makkarat paistumaan. Auf wiedersehen!

 

Huberin Huilua ja coleslaw-salaattia

Arvostele resepti
1 arvostelu
6 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Huberin Huilua ja coleslaw-salaattia

3 pkt HK Maakarit® Huberin huilu 330 g

 

Coleslaw:

½ valkokaali
1 porkkanaa
½ pnt lehtipersiljaa silputtuna
2 rkl vaaleaa viinietikkaa
150 g majoneesia
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi:

2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Huberin Huilua ja coleslaw-salaattia

Valmistusohje

Raasta kaali ja kuorittu porkkana raasteeksi karkealla terällä. Sekoita joukkoon viinietikka ja anna maustua tunnin ajan. Valuta kaali ja porkkana huolellisesti. Sekoita joukkoon persiljasilppu, majoneesia, sokeria, ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä. Jätä maustumaan.

Paista makkarat pinessä määrässä rypsiöljyä keskilämmöllä noin kymmenen minuuttia, kunnes makkaroissa on kaunis paistopinta ja ne ovat kauttaaltaan kuumia.

Tarjoa makkarat coleslaw-salaatin kera.

Rapea possuleike ja bearnaisekastiketta

Arvostele resepti
1 arvostelu
6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Rapea possuleike ja bearnaisekastiketta

1 pkt HK Viljaporsaan fileepihvi maustamaton

3 kpl kananmunia
½ l korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
suolaa
rouhittua mustapippuria
voita paistamiseen

Bearnaise:

1 dl valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
1/3 pnt timjamia
2 valkosipulin kynttä
10 kpl valkopippuria
1 salottisipuli viipaloituna
5 kananmunan keltuaista
250 g voita
5 tippaa tabascoa
½ sitruunan mehu
½ pnt rakuunaa hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria

Rapea possuleike ja bearnaisekastiketta

Valmistusohje

Mittaa kattilaan viini, etikka, timjami, viipaloidut valkosipulit ja salotit sekä valkopippurit. Kiehauta ja anna pulputtaa, kunnes jäljellä on noin 5 rkl lientä. Siivilöi liemi.

Laita liemi sekä keltuaiset kattilaan. Sulata voi. Aloita varovasti kuumentamaan lientä ja keltuaisia kokoa ajan vispilällä vatkaten. Voit tehdä tämän myös kulhossa vesihauteessa. Seos ei saa alkaa kokkeloitumaan, vaan pitää pysyä koko ajan juoksevana ja kuohkeana. Ota kattila tarvittaessa välillä pois liedeltä. Jatka kuumentamista ja vatkaamista kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Tiputa pinnalle tippa tabascoa. Jos tippa jää pinnalle seos alkaa olemaan valmis, mikäli ei jatka vielä kuumentamista. Ota kattila pois liedeltä ja ala lisäämään sulaa voita sekaan ohuena nauhana koko ajan vimmatusti vatkaten. Mausta lopuksi hienonnetulla rakuunalla, suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Älä kuumenna enää liedellä vaan peitä kattila kelmulla, kunnes muu ruoka on valmista.

Nuiji fileepihvit kahden leivinpaperin välissä noin 5 millin paksuisiksi pihveiksi. Laita vehnäjauhot lautaselle, korppujauhot toiselle ja kananmunat kolmannelle lautaselle. Riko munien rakenne hyvin. Pyörittele nuijitut pihvit vehnäjauhoissa sitten munamassassa ja lopuksi korppujauhoissa.

Kuumenna voi vaahtoavaksi paksupohjaisessa paistinpannussa. Paista leikkeet kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Tarjoa rapeat possuleikkeet bearnaisen sekä ranskalaisten tai lohkopottujen kera.

Paistettu possunleike, parmesaani-perunapyreetä ja maustevoita

Arvostele resepti
1 arvostelu
6 annosta | Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Paistettu possunleike, parmesaani-perunapyreetä ja maustevoita

1 pkt HK Viljaporsaan fileepihvi maustamaton

3 kpl kananmunia
½ l korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
suolaa
rouhittua mustapippuria

Parmesaani-perunapyree:

500 g Rosamunda perunaa
100 g parmesaania raastettuna
50 g voita
1 dl kermaa
suolaa

Maustevoi:

200 g voita
1 valkosipulin kynsi
4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
½ tl chilihiutaleita
rouhittua mustapippuria
3 kpl anjovista
1 rkl kapriksia

Paistettu possunleike, parmesaani-perunapyreetä ja maustevoita

Valmistusohje

Nuiji fileepihvit kahden leivinpaperin välissä noin 5 millin paksuisiksi pihveiksi. Laita vehnäjauhot lautaselle, korppujauhot toiselle ja kananmunat kolmannelle lautaselle. Riko munien rakenne hyvin. Pyörittele nuijitut pihvit vehnäjauhoissa sitten munamassassa ja lopuksi korppujauhoissa.

Kuumenna voi vaahtoavaksi paksupohjaisessa paistinpannussa. Paista leikkeet kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin ja mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Pehmitä voita huoneenlämmössä. Hienonna kaprikset, anjovikset ja lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti ja kääri kelmun sisään pötköksi. Laita jääkaappiin tai pakastimeen kovettuman, jolloin leikkaaminen on helpompaa.

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta hyvin. Painele perunat tiheän siivilän läpi ”perunalumeksi” tai muussaa tehosekoittimella. Sekoita mukaan voi, kerma ja raastettu parmesaani. Mausta tarvittaessa suolalla.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.