Onko tässä kiireisen kotikokin nopea arkiruoka numero yksi?

Wokkiruokia kehutaan usein nopeiksi, mutta mikä on riittävän nopea ruoka, kun perhe huutaa nälkää? Aika ei välttämättä riitä nuudelien keittämiseen tai kasvisten kuorimiseen ja suikaloimiseen - ruoka on saatava pöytään heti! On aika vetää ässä hihasta ja esitellä oikeasti nopea arkiwokki. Aikaa sen valmistamiseen menee 10 minuuttia.

Wokkiruoat ovat nykyään hiukan epämääräinen käsite, ainakin näin suomalaisesta kotiruokavinkkelistä katsottuna. Joskus 80-luvulla oli muodikasta hankkia kotiin wokkipannu, jota sitten muutama kerta kokeiltiin ja haudattiin se sitten jonnekin kaapin syövereihin. Sähköliedelle suunniteltu tasapohjainen pannu ei ihan vastannut alkuperäistä ideaa, ja markkinoille ilmestyikin ilman liettä toimivia pöytämallisia hirvityksiä. Wokkipannu pääsee oikeuksiinsa alkuperäisessä muodossaan - pyöreäpohjaisena - ja kun sitä käytetään kaasuliedellä. Näin pannu kuumenee myös reunoilta, eikä se hyydy heti ensimmäisestä raaka-aineesta. Nykyään melkein mikä tahansa lämpimänä tarjottava nuudeliruoka ristitään wokiksi, valmistettiinpa se sitten missä tahansa pannussa. Wok pikemminkin kuvaa ruoan aasialaista makumaailmaa, kuin sen valmistustapaa.

Nykyään wokkiruoat kuuluvat arkiruokiin, ja makutottumusten muututtua tuliset ja eksoottisemmatkin maut maistuvat myös jälkikasvulle. Hyvän arkiruoan wokeista tekee se, että niitä voi valmistaa todella nopeasti ja vähäisillä raaka-aineilla, maun silti kärsimättä. Kaiken voi aina halutessaan ja luppoajan niin salliessa valmistaa alusta alkaen itse, mutta ei ole suurikaan synti käyttää maustamisessa valmiita kastikkeita tai mausteseoksia. Makujen ammattilaiset ovat valmiiksi miettineet toimivat suhteet mausteille, ja onnistuminen on taattu.

Suomalaiset tuntuvat mieltyneen erityisesti vehnänuudeleihin, mutta keliakiasta tai muista syistä vehnää välttäville se ei sovi. Läpikuultavan valkoinen riisinuudeli on gluteeniton, ja se ei välttämättä tarvitse edes erillistä keittämistä. Ohuet riisinuudelit voit lisätä nesteen kera suoraan wokin joukkoon, jolloin ne pehmetessään imevät itseensä paljon hyvää makua kastikkeesta.

Jos helppouden ja nopeuden haluaa viedä astetta pidemmälle, niin tässä on siihen muutama hyvä vinkki. Kasvikset kuuluvat kuuluu paitsi terveelliseen ruokavalioon, myös jokaiseen maistuvaan ja värikkääseen wokkiruokaan. Kasviksia ei tarvitse aina kuoria ja pilkkoa itse, vaan osan kasviksista saa nykyään helposti vaikka lihan mukana, käyttämällä HK:n uutta ja kätevää PoPo® jauhista. Siinä on possunlihan lisäksi 25 % suomalaista porkkanaa.

Loppuun vielä oikea helmi arjen helpotukseen: valmiit ja makean etikkaiset raastesalaatit ovat kuin tehtyjä wokkivihanneksiksi! Esimerkiksi raikas HK Aurinkosalaatti sisältää kaalia, porkkanaa ja ananasta, jotka kaikki ovat mainioita komponentteja nopeaan possuvokkiin. Niistä saat ruokaan juuri sopivaa makeutta ja happamuutta, raikasta väriä ja rouskuvaa rapeutta. Jos kuulostaa oudolta, kokeile ja ylläty positiivisesti!

Jos käytössä on hieman enemmän aikaa ja haluat keittiöveitselle käyttöä, kokeile herkullista Japanin wokkia. Se valmistuu ohuista ja mureista HK Rypsiporsas® fileesuikaleista.

Helppo jauheliha-wok

Arvostele resepti
18 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 10 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Helppo jauheliha-wok

1 pkt HK Naudan paistijauheliha 7%

 

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rasia
  • 100 g wok-maustekastiketta
  • 4 dl vettä
  • 50 g riisinuudeleita

 

Helppo jauheliha-wok

Valmistusohje

Ruskista jauheliha pannulla rypsiöljyssä. Lisää pannulle Aurinkosalaatti sekä maustekastike ja sekoittele pari minuuttia. Lisää pannulle vesi ja nuudelit. Pyörittele varovasti, kunnes nuudelit pehmenevät. Kun kohina vaihtuu ritinäksi, on vesi imeytynyt nuudeliin ja ruoka valmis.

Koristele halutessasi esimerkiksi tuoreella korianterilla.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä