Parhaat lisukkeet grilliruoalle

Grillilihat ja -makkarat ovat tuhtia syötävää ja vaativat seurakseen usein jotain raikasta, kirpeää ja hapanta. Lisukkeiden rooli ei siis ole pelkästään vatsantäyttäjä, vaan ne myös tukevat grilliherkkujen makuja ja saavat ne maistumaan entistä paremmilta. Lisukkeiden valmistamisen ei tarvitse olla yhtään sen vaikeampaa kuin itse grillaamisen, ja olenkin poiminut tähän muutaman helpon mutta erittäin maistuvan reseptin kesäisiin ruokahetkiin. 


Pikkelöidyt kesäkasvikset


Pikkelöinti tuntuu sanana ärsyttävän monia, mutta sen osuvampaa sanaa pikkelsin valmistamiselle en oikein keksi. Jos pikkelsi (tai pikkelssi) ei sano mitään, niin kyseessä on ohueksi suikaloidut tai viipaloidut ja etikkaliemeen säilötyt kasvikset. Etikkaliemi paitsi maustaa, se myös pehmentää kasvisten rakennetta. Tämän vuoksi pikkelsin on hyvä antaa maustua rauhassa vähintään muutama tunti, mutta mielellään muutama päivä. Liemessä oleva etikka ja sokeri ovat molemmat luonnon omia säilöntäaineita, joten tämä raikas grilliruokien lisuke ei ihan helposti pääse jääkaappilämpötilassa pilaantumaan. Tosin sen verran hyvin maistuvasta tavarasta on kyse, että ennemmin olisin huolissani sen loppumisesta kesken.

Pikkelöintiin sopivat parhaiten kiinteät ja rapeat kasvikset, kuten porkkana, retiisi, kukkakaali, varsiselleri ja kaali. Kannattaa kokeilla myös rapeita hedelmiä, esimerkiksi kiinteää omenaa tai päärynää. Kun kasvikset on hienonnettu, suikaloitu, viipaloitu tai raastettu, niiden päälle kaadetaan kiehautettu etikkaliemi. Tämä etikkaliemi tunnetaan myös nimellä 1-2-3 -liemi. Nimi tulee ainesten keskinäisistä suhteista, jotka ovat seuraavat 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Eli väkevinä ainesta vähiten ja miedointa eniten – helppo muistaa. Tämä suhde on juuri optimaalinen antamaan kasviksille sopivasti happamuutta ja kirpeyttä, mutta riittävästi myös happoa taittavaa makeutta.

Liemi käy pikkelsiin ihan sellaisenaan, mutta sitä kannattaa myös maustaa. Voit kiehauttaa liemen mukana esimerkiksi sinapinsiemeniä, maustepippureita, pari laakerinlehteä tai vaikka tähtianiksia. Lisämausteet kaadetaan liemen mukana kasvisten joukkoon, jossa ne jatkavat maustamista säilytyksen aikana.


Salaatti grillatuista kasviksista


Kun kesän kotimaiset kasvikset alkavat olla parhaimmillaan, niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Varhaisperuna maksaa huippusesongin aikaan alle euron per kilo, joten niitä keitetäänkin sitten aina iso kattilallinen kerrallaan ja ylijääneet jäähdytetään ja käytetään seuraavan päivän grillivartaisiin tai salaattiin. Koko aterian valmistusta ei siis tarvitse aloittaa joka päivä ihan alusta.

Sama juttu pätee myös muihin kasviksiin. Esimerkiksi grillatut paprikat, sienet ja maissit maistuvat taivaallisilta myös kylminä salaatin joukossa. Edellisen päivän perunat ja grillikasvikset tarvitsevat vain yksinkertaisen kastikkeen, jolla koko komeus sidotaan yhteen. Tähän hommaan sopii hyvin esimerkiksi pesto, maustettu kermaviili tai ranskankerma. Ja jos perunasalaattiakin jää vielä yli, niin sen voi hyödyntää vaikka seuraavana päivänä muurikkalettujen täytteenä.

Chimichurri


Tämä Etelä-Amerikasta peräisin oleva yrttinen kastike on todella monikäyttöinen ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vahvojen makujen ystäville. Taas kerran päästään perusmakujen äärelle. Chimichurrissa yhdistyvät suolainen, makea, hapan ja karvas, jotka kaikki ovat hyvän maun tärkeitä elementtejä. Chimichurri sopii hyvin lihan marinointiin, sillä etikan happamuus mureuttaa lihaa ja chili, valkosipuli sekä yrtit ovat erinomaisia mausteita lihalle. Marinoinnin lisäksi kastiketta kannattaa tarjota myös kastikkeena valmiin lihan päälle.

Marinadin tai kastikkeen valmistaminen ei voisi enää tämän helpommaksi tulla. Kaikki ainekset vain hienonnetaan ja sekoitetaan keskenään. Tai jos veitsi ei tunnu pysyvän kädessä, kaiken voi ajaa tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Makuaineiden määriä voi vapaasti säätää oman maun mukaan, mutta etikan, öljyn, suolan ja sokerin suhteet kannattaa jättää ohjeen mukaiseksi.

Chimichurri ei ole pelkästään lihan marinadi tai kastike, vaan sitä kannattaa kokeilla myös muuhun ruoanlaittoon. Sillä voi vaikka maustaa ranskankermaa tai paksua jogurttia ja näin saat taas ihan toisenlaisen kastikkeen. Se sopii hyvin myös perunasalaatin tai pastan kastikkeeksi tai sipaistavaksi grillissä paahdetun leivän päälle.

Kotimaisista vihanneksista ja yrteistä kannattaa siis ottaa kaikki ilo irti, kun kasvukausi on parhaimmillaan ja hinnatkaan eivät päätä huimaa. Tarjoa siis grillilihojen kaverina runsaasti kasviksia eri muodoissa ja muista hyödyntää tähteet seuraavan päivän menussa. 

Chimichurri

Arvostele resepti
13 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 10 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Chimichurri
  • 0.5 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 3 kpl kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 kpl chilipaprikaa pieninä kuutioina
  • 1 dl korianteria hienonnettuna
  • 0.5 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 2 rkl oreganoa hienonnettuna
Chimichurri

Valmistusohje

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile grillatun lihan kastikkeena. Voit käyttää chimichurria myös lihan marinointiin ja penslaamiseen grillauksen aikana.

Pikkelöidyt kesäkasvikset

Arvostele resepti
6 arvostelua
6-8 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pikkelöidyt kesäkasvikset
  • 1 kg rapeita kasviksia (esim. porkkanaa, kaalia, retiisejä, varsiselleriä, kukkakaalia)

Liemi

  • 1 dl etikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
Pikkelöidyt kesäkasvikset

Valmistusohje

Viipaloi tai suikaloi kasvikset ja laita ne puhtaisiin lasipurkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada liemi kasvisten päälle lasipurkkeihin. Sulje purkit ja anna jäähtyä. Kasvikset säilyvät jääkaapissa useamman viikon ja ovat parhaimmillaan vasta muutaman päivän säilytyksen jälkeen. Siksi kasviksia kannattaakin tehdä hieman enemmän kerralla. Voit halutessasi maustaa lientä vaikkapa valkosipulilla maustepippureilla tai pienellä kanelitangolla.

Perunasalaatti

Arvostele resepti
2 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Perunasalaatti
  • 500 g varhaisperunaa (kypsänä)
  • 4 kpl herkkusieniä grillattuna
  • 6 kpl kevätsipulia grillattuna
  • 1 kpl maissintähkää grillattuna
  • 3 rkl pestoa
  • 50 g fetaa
  • 1 ruukku rucolaa
Perunasalaatti

Valmistusohje

Sekoita kulhossa puolitetut perunat, viipaloidut sienet ja sipulit sekä tähkästä veitsellä irrotetut maissinjyvät ja pesto. Viimeistele vielä fetamurulla ja rucolalla ja tarjoa grillilihojen seurana.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.