Pekoni - yleismauste numero yksi

Pekoni - yleismauste numero yksi

Kaikki rakastavat pekonia ja pekoni rakastaa kaikkia! Noh, ehkä vähän kärjistettyä, mutta pekonin kanssa sekin on sallittua. Pekoni ei ole vain munakokkelin seuralainen aamiaisella tai lisämaun tuoja hampurilaisen välissä. Se on monipuolinen maustaja ruoanlaitossa ja pekonista voi tehdä vaikka karkkia.

Ai pekonista karkkia? Kyllä! Pekonin savuinen ja suolainen maku sopii hyvin makean kanssa. Sen todistavat hyvin esimerkiksi pekonihillo, pekoni-omenapaistos ja pekonidonitsit. Kokonaiset pekoniviipaleet voi helposti karamellisoida pyörittelemällä ne ensin sokerissa ja paahtamalla ne sen jälkeen uunissa. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopii hienokiteinen ruoko- tai kookossokeri, sillä niiden maku on valkoiseen sokeriin verrattuna karamellimaisempi ja paahteisempi. Sokeria voi halutessaan maustaa esimerkiksi ripauksella chiliä, mustapippuria tai paprikajauhetta, mutta pelkkä sokerikin riittää.

Karamellisoitumiseen menee 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, ja viipaleet on hyvä kääntää ympäri puolessa välissä. Näin sokeri paahtuu molemmin puolin. Viipaleiden on hyvä antaa ensin jäähtyä tovin aikaa pellillä, ennen kuin niihin käy käsiksi. 150-asteinen sokeri saattaa nimittäin tuntua vähän ikävältä sormissa. Haukata kannattaa vasta viipaleiden täysin jäähdyttyä, sillä niiden rapeus pääsee vasta silloin oikeuksiinsa.

Kokeile myös pekoniviipaleiden rullaamista nekuiksi, kun ne ovat riittävästi jäähtyneitä mutta vielä pehmeitä ja taipuisia.


Toinen hauska tapa käyttää pekonia on pekonipopcornit. Ne valmistuvat kattilassa samaan tapaan kuin popcornit muutenkin, mutta ensin suikaloidut pekonit tiristetään rapeiksi kattilan pohjalla veden ja öljyn kanssa. Ai että miksikö veden? Vesi ei anna lämpötilan nousta yli sadan asteen, ja näin pekonin rasva ehtii rauhassa sulaa. Kun vesi haihtuu pois, pääsee lämpötila nousemaan korkeammaksi ja pekoni ruskistuu rapeaksi rasvassaan. Ilman tätä vesikikkaa ja liian korkeassa lämpötilassa pekoni saattaa kärvähtää kiinni kattilan pohjaan. Kuten tämä vinkkivideokin todistaa, samaa kikkaa kannattaa käyttää myös paistettaessa pekoniviipaleita pannulla.

Pekonisuikaleita ei pidä paistaa ihan ”loppuun saakka” ennen maissinjyvien lisäämistä kattilaan, sillä suikaleiden ruskistuminen jatkuu vielä jyvienkin kanssa. Kun jyvien poksahtelu viimein lakkaa, nosta kattila liedeltä ja anna tilanteen hieman rauhoittua ennen kannen nostamista. Sekä kattila että sen sisältö ovat tässä kohtaa erittäin kuumia!


Pekoni on hyvä yleismauste moneen ruoanlaittoon. Pekonivoisilmä kaurapuurossa on vielä kokeilematta (vaikka monesti on käynytkin mielessä), mutta muuten arkiruokien maustaminen pekonilla on lähes päivittäistä. Sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että pekonia kuluisi pakettitolkulla viikoittain, vaan pekonin voi jättää taustalle tuomaan pientä lisävivahdetta ruokiin. Itselläni on jääkaapissa (säilyisi varmaan huoneenlämmössäkin) pekonisuolaa, joka antaa pelkkään suolaan verrattuna ruokaan enemmän makua ja ryhtiä – umamia. Se saa ruoan maistumaan hyvältä, ilman että ruoka maistuisi pekonilta. Pekonisuolan valmistaminen on helppoa ja se säilyy tiiviisti suljettuna useita viikkoja.

Pekonisuolaan voi lisätä myös mausteita. Esimerkiksi rouhitulla mustapippurilla höystettynä pekonisuola on erinomainen pihvimauste. Tai kokeile lisätä pekonisuolaan mustapippurin lisäksi raastettua sitruunankuorta, ja täydellinen paistetun lohen mauste on siinä!

Karamellisoitu pekoni

Arvostele resepti
45 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Karamellisoitu pekoni

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original suurpakkaus

  • 1 dl ruokosokeria (hienoa)
  • 0.25 tl chilijauhetta
  • 0.5 tl paprikajauhetta
Karamellisoitu pekoni

Valmistusohje

Sekoita keskenään sokeri ja mausteet. Painele pekoniviipaleita sokeriseoksessa molemmin puolin ja asettele viipaleet leivinpaperin peittämälle uunipellille. Paista pekoniviipaleita 150-asteisessa uunissa tai 130-asteisessa kiertoilmauunissa 20 minuuttia. Ota pekonit uunista ja käännä ne varovasti ympäri. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Nosta pekoniviipaleet ritilälle jäähtymään ja nauti huoneenlämpöisenä.

Pekonipopcornit

Arvostele resepti
20 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 20 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pekonipopcornit

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original

  • 1 dl vettä
  • 0.5 dl rypsiöljyä
  • 1 dl popcorn-jyviä
Pekonipopcornit

Valmistusohje

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista pekonit kattilassa öljyn ja veden kanssa. Kun pekoni alkaa ruskistua, lisää joukkoon popcorn-jyvät. Peitä kattila kannella ja kuumenna liedellä. Kun jyvät alkavat poksahdella, vähennä lieden lämpöä ja ravistele välillä kattilaa kannesta kiinni pitäen. Kun poksahtelu loppuu, poista kattila liedeltä. Anna popcornien jäähtyä hieman ja nauti!

Pekonisuola

Arvostele resepti
8 arvostelua
Valmistusaika: n. 45 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pekonisuola

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original

1 dl hienoa merisuolaa

Pekonisuola

Valmistusohje

Paista pekoni uunissa tai pannulla kuivaksi ja erittäin rapeaksi ja anna jäähtyä talouspaperin päällä. Hienonna jäähtynyt pekoni rouheeksi veistellä ja sekoita suola joukkoon.

Käytä pekonisuolaa ruokien maustamiseen, kun kaipaat suolan lisäksi lihaisaa ja savuista lisäaromia.

 

Lisää juhlavia reseptejä