Perinteinen ruskea jauhelihakastike

Perinteinen ruskea jauhelihakastike on klassinen arkiherkku. Sen valmistaminen käy nopeasti, ja siihen saa vaihtelua tuunaamalla kastiketta perheen mieltymyksien mukaan ja vaihtelemalla lisukkeita.

Kastike suurustetaan yleensä vehnäjauholla. Vehnäjauhot voi ripotella pannulle ruskistetun jauhelihan joukkoon, mutta kastikkeesta saa tummempaa ja maukkaampaa, kun jauhot ruskistaa erikseen pannulla tai kattilassa rasvan kera. Jauhoihin lisättävän nesteen on oltava kuumaa, jotta jauhot eivät paakkuuntuisi. ja Kastiketta on sekoitettava voimakkaasti, kun kuuma neste lisätään ruskistettujen jauhojen joukkoon.

Yksinkertaisimmillaan mausteiksi riittävät suola ja rouhittu mustapippuri, mutta kastiketta voi maustaa lukemattomin eri tavoin. Tuoreista yrteistä saa sekä väriä että makua. Jauhelihakastikkeeseen sopii esimerkiksi hienoksi leikattu lehtipersilja, timjami tai rakuuna. Tuoreet ohutlehtiset yrtit kannattaa lisätä kastikkeeseen vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin niiden aromit tulevat parhaiten esiin ruuassa.

Soijakastike antaa ruualle tummaa väriä, suolaisuutta sekä korostaa lihaisaa makua. Hienoksi kuutioidulla chilillä saat kastikkeeseen potkua. Jos haluat kastikkeesta täyteläisemmän, lisää loppuvaiheessa joukkoon hieman kermaa, sulate- tai tuorejuustoa.

Lisää herkullisia kastikereseptejä

Jauhelihakastike

Arvostele resepti
523 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Jauhelihakastike

1 sipuli
60 g vehnäjauhoja
60 g voita
1 dl suolakurkkulientä
9 dl vettä tai mietoa lihalientä
1 tl suolaa
10 kpl maustepippureita

Jauhelihakastike

Valmistusohje

Paista jauheliha voissa paistinpannulla kauniin väriseksi. Lisää pannulle kuutioitu sipuli. Jatka hetki ruskistamista niin, että sipulit saavat hieman väriä. Lisää pannulle vehnäjauho ja ruskista lastalla koko ajan sekoittaen, kunnes jauhot ruskistuvat. Tässä hommassa maltti on valttia. Kun jauhot ovat saaneet tummanruskean värin kaada joukkoon puolet vedestä, maustepippurit ja suolakurkkuliemi koko ajan vimmatusti sekoittaen. Lisää kastikkeeseen nestettä sen mukaan, kuinka paksua kastikkeesta haluat. Kiehauta kastike välillä sekoitellen. Anna kiehua/hautua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja tarjoa keitettyjen perunoiden, ruisleivän sekä suolakurkkuviipaleiden kera.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä