Perunaa ja metsäkaurista Budapestissa

Perunaa ja metsäkaurista Budapestissa

Bocuse d’Or Europe - eli kokkien maailmanmestaruuskisojen maanosakilpailu järjestetään 23.-24.3.2022 Budapestissa. Suomen oma poika Johan Kurkela valmistautuu parasta aikaa koitokseen harjoituskeittiöllä Helsingin Haagassa. Mitä Budapestissa on odotettavissa ja kuinka harjoittelu sujuu? Jääkö miehelle luppoaikaa treenien ohessa vai onko sänky roudattu keittiönnurkkaan? HK:n tutkivan journalismin erityistoimitus kävi ottamassa asiasta selvää.

Bocuse d’Orin kansainvälinen kilpailuorganisaatio on määritellyt ruokien pääraaka-aineiksi unkarilaisen metsäkauriin sekä perunan. Ihan näin helpolla tehtävänannolla kilpailijat eivät kuitenkaan pääse, vaan lautaselta ja vadilta on löydyttävä ”vähän” muutakin. Kilpailijoiden tulee valmistaa kaksi kokonaisuutta neljälletoista arvovaltaiselle tuomarille – lautasannos sekä klassinen lihavati. Aikaa koko suoritukseen on tuttu 5 tuntia 35 minuuttia. Kurkelan koetus alkaa, kun Suomen kilpailuvuoro korkkaa toisen kilpailupäivän kello 8.30 paikallista aikaa.

Keväinen kasvisannos. Ensimmäisenä on vuorossa lautaselta tarjottava kasvisruoka, jonka tähtenä ovat unkarilaiset perunat. Annoksessa saa lisäksi käyttää sesongin kasviksia sekä eläinperäisistä tuotteista munia ja maitoa. Lisäksi lautaselta tulee löytyä yksi kastike.

- Peruna on meille äärimmäisen kiva raaka-aine. Suomalaisethan ovat kasvaneet perunalla, ja se on raaka-aineena lähellä koko joukkueen sydäntä. Olemme tottuneet työstämään perunaa, joten uskon, että saamme sen parhaat puolet esiin, Kurkela kommentoi.

Metsäkauris tarjoillaan tuomaristolle muotoilija Laura Meriluodon ja joukkueen suunnittelemalta tarjoiluvadilta. Pakollisina raaka-aineina vadilla ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula sekä luullinen jalka. Lisäksi ruoassa tulee käyttää ankanmaksaa. Metsäkauris on esiteltävä tuomaristolle enintään kahtena palana, joiden kanssa vadilla tarjoillaan kaksi lisäkettä. Näiden lisäksi ruoan kanssa on tarjoiltava yksi kastike ja yksi lisäke, joka perustuu unkarilaiseen hapankermaan ja raejuustoon. Tarjoiluvadin esittelemisen jälkeen kilpailijoilla on 8 minuuttia aikaa leikata liha ja nostaa annokset lautasille kaikille neljälletoista tuomarille.

Myös metsäkauris on mieluisa raaka-aine joukkueelle. Viime marraskuisessa karsintatehtävässä raaka-aineena oli metsäkauriin sukulaisen valkohäntäpeuran satula. Tämä antoi hieman etumatkaa tulevan kilpailuannoksen suunnitteluun ja Kurkelan mukaan lihavati alkaakin olemaan jo melkoisen hyvällä mallilla. Hiottavaa sen sijaan on riittänyt peruna-annoksessa unkarilaisten kolmen määrätyn perunalajikkeen ollessa kiven alla. Myös lihavadin lisukkeessa vaaditut unkarilainen hapankerma sekä raejuusto ovat tuottaneet ainakin muutamia harmaita hiuksia nuorelle kokille kilpailuorganisaation pantatessa tietoa tuotteiden tarkemmista spekseistä. Kaikista itsestä riippumattomista ongelmista huolimatta harjoittelu on sujunut hyvin ja joukkue on aikataulussa. Kuten tähän päivään kuuluu, keittäminenkään ei ole enää pelkkää keittämistä, vaan siinä missä yhdellä puolella keittiötä pöhisevät pannut ja uunit, niin toisessa nurkassa 3D-tulostin puksuttaa omaa väsymätöntä työtään. Johan itse piirtää ja 3D-tulostaa annoksia varten tarvittavat erilaiset muotit, joiden ansiosta lautasilla nähdään huikean monipuolisesti erilaisia muotoja.

Harjoituskauden ollessa kuumimmillaan vapaa-ajalle ei liiemmin aikaa ole. Päivät kuluvat aamusta iltaan harjoituskeittiöllä, eivätkä ajatukset jätä aivan kokonaan rauhaan kotiin päästyäkään. Viikonloput kuitenkin pyritään pitämään vapaana keittiötyöstä, jolloin Johan keskittyy (viikolla laiminlyötyyn) kodin siivoamiseen ja ihan vain oleiluun.

Kun lähes kaikki aika menee keittiöllä harjoitteluun, ei ruoanlaitto sen suuremmin kotona huippukokkia kiinnosta. Nälän yllättäessä kokinkin on kuitenkin syötävä. Vatsan kurniessa Kurkela turvautuukin ravintoloista noudettuun valmiiseen ruokaan ja ennen kaikkea lempiruokaansa McDonald’sin Quarter Pounderiin sekä Big Shareen. Toki myös laadukas ja hyvin tehty kotiruoka uppoaa aina, kuten kaikille tuntemilleni kokeille.

Nämä ovat siis lähtökohdat, mistä lähdetään ensin valloittamaan Eurooppaa, ja sitten koko maailmaa!

 

Lisää juhlavia reseptejä