PORSAAN RIBSIT – NÄYTTÄVÄÄ GRILLATTAVAA

Mehukkaan lihaisat possun ribsit ovat amerikkalaisen grillikulttuurin herkullisinta antia. Tulisieluisen grillaajan onneksi kunnon ribsejä saa Suomestakin.

HK Viljaporsaan Spare Ribs on muhkean kokoinen maustamaton porsaan kylkiluurivi Amerikan malliin. Ribsit kannattaa ensin esikypsentää uunissa matalassa lämmössä ja vasta sitten grillata rapeiksi kuumassa grillissä. Itse tykkään kypsentää ribsit hyvin maustetussa liemessä ja keittää liemen myöhemmin grillauskastikkeeksi. Riittävän matalassa lämmössä lihan voi kypsentää myös ilman lientä, jolloin kuivamausteet tai maustetahna hierotaan lihaan ennen uuniin laittamista. Tässä tapauksessa liha kannattaa kuitenkin peittää kuivumisen estämiseksi. Matala kypsennyslämpötila ja ribsien rasva pitävät lihan vastustamattoman mehukkaana, ja mehukkuus aateloidaan vielä rapsakalla grillipinnalla.

Viljaporsaan spare ribsejä maustaessa kannattaa pitää mielessä perusmaut; suolainen, makea, hapan, karvas ja umami. Porsaanliha tykkää perinteisesti makeasta, joten mausteiden joukkoon kannattaa laittaa, siirappia, hunajaa tai tummaa sokeria. Happamuutta saadaan etikasta, pientä karvautta mustapippurista ja umamia sekä suolaisuutta soijakastikkeesta. Amerikkalaistyylisessä grilliribsissä maistuu myös savu. Savuisen aromin saat aikaan joko savustamalla lihan tai lisäämällä mausteisiin esimerkiksi savustettua paprikajauhetta tai nestesavua.

Esivalmistelut ennen grillin ääreen pääsemistä vievät aikaa, mutta voit tehdä uunissa kypsentämisen vaikka jo edellisenä päivänä. Itse grillaaminen käykin sitten jo sukkelammin, ja grillistä nouseva tuoksu ja tirinä huumaavat pään. Ja mikä parasta, ribsejä syödessä pääsee toteuttamaan esi-isiltä perittyä sormilla syömisen viettiä.

BBQ Ribs ja karpalo-coleslaw

Arvostele resepti
63 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 3 h 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

BBQ Ribs ja karpalo-coleslaw

BBQ-kastike:

  • 0.5 dl rypsiöljyä
  • 0.5 dl tummaa siirappia
  • 0.5 dl fariinisokeria
  • 0.5 dl punaviinietikkaa
  • 0.5 dl soijaa
  • 0.5 kpl chilipaprikaa
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 cm inkivääriä
  • 0.5 tl savustettua paprikajauhetta
  • 0.5 tl mustapippuria

Karpalo-coleslaw:

  • 400 g varhaiskaalia
  • 100 g porkkanaa
  • 0.25 kpl varsiselleriä
  • 0.5 dl kuivattuja karpaloita
  • 1 nippu kevätsipulia

Coleslaw-kastike:

  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 0.5 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl sinappia vahvaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 0.5 dl kuivattuja karpaloita
BBQ Ribs ja karpalo-coleslaw

Valmistusohje

Yhdistä kaikki BBQ-kastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Hiero suola ribseihin ja valele noin 1/3 kastikkeesta pinnalle. Laita ribsit voideltuun uunivuokaan ja peitä foliolla. Kypsennä 150 °C uunissa 2-3 tuntia. Anna jäähtyä ja kaada pohjalla oleva liemi lopun grillauskastikkeen joukkoon.

Valmista karpalo-coleslaw. Sekoita kastikkeen kaikki raaka-aineet tasaiseksi sauvasekoittimella. Suikaloi tai raasta kaali, porkkana ja selleri. Sekoita joukkoon karpalot ja kastike. Anna maustua kylmässä vähintään kaksi tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Viimeistele kokonaisilla kuivatuilla karpaloilla hienonnetulla kevätsipulilla ennen tarjoilua.

Leikkaa jäähtyneet ribsit luiden väleistä paloiksi ja grillaa tummanruskeiksi kuumassa grillissä BBQ-kastikkeella valellen. Nauti lisukkeena karpalo-coleslawia.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.