Pyhäinpäivän helpoimmat juhlapaistit

Moni pitää juhlapaistin onnistunutta valmistamista mutkikkaana toimenpiteenä, jossa vain niin kutsutut huippukokit voivat onnistua. Paistin kypsentäminen ei oikeasti ole sen kummempi toimenpide, kuin minkä tahansa muun uuniruoan. Yksinkertaisista asioista ei tarvitse tehdä vaikeita.

Tulevana viikonloppuna vietettävä pyhäinpäivä ei ehkä nostata yhtä voimakkaita ruokatunteita kuin joulu, pääsiäinen tai juhannus. Tästä huolimatta se on silti yksi vuoden suurimmista ruokajuhlista, mikä näkyy ruuhkina marketeissa ja tuoksuu paisteina kotiuuneissa. Juhla, vieraat ja tarjottava ruoka nostattavat helposti pienen stressinpoikasen monen kotikokin ajatuksiin. Eipä hätää - juhlapaistin valmistaminen ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin vaikkapa joulukinkun.

 Nautaa, possua vai molempia?

Monen pyhäinpäiväperinteisiin kuuluu edelleen punertavaksi jätetty naudan paahtopaisti, joka maistuu niin lämpimänä kuin jäähdytettynäkin. Possunpaistit ovat kuitenkin nostaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Possunpaistin valmistaminen on nyt erityisen helppoa, sillä valmiiksi maustetun HK Viljaporsaan sisäpaistin voit kypsentää sen omassa myyntipakkauksessa. Vielä huolettomampi valinta uunilihaksi on HK Rypsiporsas® kassler, jonka voit huoletta päästää ylikypsäksi ilman pelkoa lihan kuivumisesta.

 Kokeile vaihteeksi possun kassleria juhlapaistina

Paistin ei tarvitse aina kokonaisena paistettu, sillä paisti se on palapaistikin. Mikä voisikaan olla suomalaisempaa kuin karjalanpaisti! Karjalanpaistin oikeaoppinen resepti on monelle lähestulkoon pyhä asia, mutta ei ole rikos soveltaa reseptejä ja päivittää perinteitä, kuten aiemmin syksyllä blogissa kirjoitin. Myös karjalanpaisti käy hyvin juhlapaistista

Päädyitpä sitten nautaan, possuun tai molempiin, HK Lihakoulusta löydät reseptit ja vinkit helppoon onnistumiseen.

Sunnuntain uunikassler

Arvostele resepti
15 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 5 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Sunnuntain uunikassler
  • 1 kpl HK Rypsiporsas® Kassler
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl punaista pestoa
  • 1 kg uunijuureksia (esim. porkkanaa, lanttua, palsternakkaa)
  • 2 rkl rypsiöljyä
Sunnuntain uunikassler

Valmistusohje

Hiero suola, sokeri ja pesto kasslerin pintaan. Leikkaa uunijuurekset isoiksi lohkoiksi. Pyöritä juurekset öljyssä. Levitä juurekset uunivuoan pohjalle ja aseta kassler päälle.

Kypsennä 150-asteisessa uunissa tunti. Peitä foliolla ja jatka kypsentämistä 120-asteisessa uunissa neljä tuntia.

Naudan paahtopaisti ja piparjuurikreemi

Arvostele resepti
9 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 2 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Naudan paahtopaisti ja piparjuurikreemi
  • 1 kpl HK Valikoitua Naudan paahtopaisti tai HK Valikoitua Naudan sisäpaisti
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 3 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 kpl rosmariinin oksaa (lehdet hienonnettuna)
  • 2 rkl kapriksia viimeistelyyn

Piparjuurikreemi

  • 200 g ranskankermaa
  • 0.5 dl lihan paistolientä
  • 1 rkl piparjuurta raastettuna
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1 tl sokeria
  • 1 nippu ruohosipulia hienonnettuna

Limppukrutongit

  • 5 viipaletta makeaa vuokalimppua (esim. Maalahden limppua)
  • 1 rkl voita
Naudan paahtopaisti ja piparjuurikreemi

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistusta. Poista liha pakkauksestaan ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Ruskista paistiin hyvä väri pannulla öljytilkan kera. Hiero mausteet huolellisesti lihan pintaan, aseta paisti uuniritilälle ja työnnä lihamittari lihaan. Kaada pannulle 2 dl vettä ja kiehauta irti kaikki hyvät maut. Kaada liemi uunivuokaan ja vuoka uuniin paistin alle.

Paahda lihaa 100-asteisen uunin hyväilyssä, kunnes lihalämpömittari näyttää 58 °C. Nosta paisti huoneenlämpöön tunniksi vetäytymään ja peitä se kevyesti foliolla. Valmista sillä aikaa piparjuurikreemi ja krutongit. .

Sekoita piparjuurikreemin kaikki ainekset keskenään ja maustua jääkaapissa tarjoiluun asti.

Kuutioi limppuviipaleet 1x1 cm kuutioiksi. Paista kuutioita voin kanssa pannulla, kunnes ne ovat rapeita. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Viipaloi jäähtyneestä paahtopaistista hyvin ohuita viipaleita vadille ja hunnuta ne paistista valuneella liemellä ja piparjuurikreemillä. Viimeistele vielä limppukrutongeilla ja kapriksilla.

Tutustu myös muihin herkullisiin paistiohjeisiin.

Pekoninen karjalanpaisti

Arvostele resepti
12 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 5 h

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pekoninen karjalanpaisti
Pekoninen karjalanpaisti

Valmistusohje

Ruskista pekonilastut padassa omassa rasvassaan. Lisää lihakuutiot pataan ja anna niiden ruskistua kunnolla.

Lisää joukkoon juureskuutiot, sipulilohkot ja mausteet. Lisää sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Peitä kannella ja hauduta 80–90-asteisessa uunissa yön yli tai 150-asteisessa uunissa 4-5 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Tarjoile pekonisen karjalanpaistin kanssa keitettyjä perunoita ja suolakurkkuja.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.