Pyhäinpäivän parempi herkkupaisti

Pyhäinpäivä lähestyy ja tuplapyhänä jos koskaan voi käyttää ruoanlaittoon aikaa vähän enemmänkin. Juhlapyhien perinteinen herkku on uunipaisti. Sen ei tarvitse aina olla nautaa, vaan myös possu taipuu vähän juhlavampaankin muotoon.

Possun paistilihat - eli kinkun eri osat - ovat hyvin vähärasvaista lihaa, joten uunilihaksi sopiikin paremmin jokin rasvaisempi osa possusta. Rasva mehevöittää lihaa kypsentämisen aikana ja estää sitä kuivumasta liikaa. Niskasta leikattava kassler on yksi possun rasvaisimpia osia, ja sopiikin erinomaisesti uunipaistiksi. Kasslerin voi kypsentää ylikypsäksi 95 asteeseen, jolloin se on haarukkamureaa ja suussa sulavan mehevää, Kun sisälämpötilan jättää 82–85 asteeseen, liha on täysin kypsää, mutta pysyy leikatessa ehjänä ja on ”paistimaisempaa”.  

Paistamisen jälkeen lihan on syytä antaa rauhassa vetäytyä foliossa, jonka aikana lihan sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. Lihasta irtoava liemi kannattaa ehdottomasti kaataa kastikkeen joukkoon lisämakua antamaan. Liemen voi lisätä myös lisukkeena tarjottavan riisin joukkoon.

Muistathan, että useimmat ruokakaupat pitävät Pyhäinpäivänä ovensa suljettuina. Juhlapöydän lihat kannattaa siis käydä hankkimassa hyvissä ajoin.

Katso lisää ohjeita lihan valmistamiseen Lihakoulusta

 

 

Appelsiinipossua ja basilikariisiä

Arvostele resepti
3 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 2 h | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Appelsiinipossua ja basilikariisiä

Basilikariisi 

  • 3 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 6 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 ruukkua basilikaa

Appelsiinikastike

  • 3 dl vettä
  • 1 kpl lihaliemikuutiota
  • 2 rkl appelsiinimarmeladia
  • 1 kpl appelsiinia mehu ja kuori raastettuna
  • 2 rkl Maizenaa
  • 1 tl roseepippuria murskattuna
  • 2 dl ruokakermaa
Appelsiinipossua ja basilikariisiä

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Kypsennä paistia uunissa 150 asteessa 1 tunti ja 50 minuuttia jokaista lihakiloa kohti. Kiertoilmauunissa paistolämpötilan tulisi olla 125 astetta. Paisti on kypsä, kun sisälämpötila on 82 astetta. Suosittelemme lihalämpömittarin käyttöä.

Keitä riisi suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna basilikan lehdet ohuiksi suikaleiksi ja lisää riisin joukkoon.

Valmista seuraavaksi appelsiinikastike. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa sekä purista mehu kattilaan. Kuumenna 2 desiä vettä, mehu, kuoriraaste ja lihaliemikuutio kattilassa kiehuvaksi. Sekoita maizena desiin kylmää vettä ja lisää kastikkeen joukkoon sekoittaen. Lisää marmeladi, roseepippurit ja ruokakerma, anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Tarjoile riisin ja kastikkeen kera.

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.