Quiche - täydellinen tarjottava valmistujaisjuhliin

Tämän kevään valmistujaisjuhlat ovat ovella, ja monet varmasti miettivät kuumeisesti kahvipöydän tarjottavia. Suolaisten tarjottavien puolelta juustoinen kinkkupiirakka eli Quiche Lorraine on klassikko ja hyvin helppo valmistaa. Raaka-aineista löytyy mm. kermaa, voita ja juustoa, joten mistään kovin kevyestä herkusta ei kuitenkaan ole kyse.

Kyseessä on vähän muunneltu versio klassikosta, sillä perinteisen Lorrainen pohjaan ei tule timjamia eikä täytteeseen sipulia. Voit muutenkin tuunailla reseptiä mieleiseksesi, esimerkiksi korvaamalla osan kinkusta paistetulla pekonilla tai creme fraichen rahkalla. Myös juustovalinnalla on suuri vaikutus lopulliseen makuun. Voit valmistaa piirakan ohjeen mukaisesti pyöreään piirakkavuokaan tai tuplata ohjeen, jolloin aineksista riittää koko uunipellilliseen.

Voit valmistaa piirakan hyvin jo edellisenä päivänä ja antaa sen odotella jääkaapissa H-hetkeä. Paloittele se jääkaappikylmänä, jolloin saat helpommin ehjiä ja nättejä paloja. Voit tarjota piirakan ihan kylmänäkin, mutta kevyesti lämmitettynä sen maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Näillä eväillä kelpaa hemmotella juhlaväkeä, ja voisin väittää piirakan maistuvan päivänsankarille vielä seuraavana aamunakin…

Täydellinen kinkkupiirakka

Arvostele resepti
230 arvostelua
8 annosta | Valmistusaika: n. 45 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Täydellinen kinkkupiirakka

Pohja:

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl kuivattua timjamia
  • 0.5 dl vettä

Täyte:

Täydellinen kinkkupiirakka

Valmistusohje

Piirakkapohja

Nypi voi ja vehnäjauhot tasaiseksi massaksi. Sekoita huolellisesti joukkoon vesi ja timjami.
Painele taikina halkaisijaltaan noin 27-senttisen vuoan pohjalle, painele siihen haarukalla reikiä ja esipaista 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Valmista sillä aikaa täyte.

Täyte

Kuullota sipulikuutioita hetki pannulla öljytilkan kera ja anna jäähtyä. Suikaloi kinkku. Riko kananmunat astiaan ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Sekoita joukkoon creme fraiche, kerma ja juustoraaste.

Kokoaminen ja paistaminen

Levitä kinkkusuikaleet esipaistetulle pohjalle ja kaada päälle loput täytteet.
Kypsennä vielä 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Vinkki!

Ennen piirakkapohjan esipaistamista painele folio taikinan päälle kaada foliokuppiin kuivia herneitä ”tilapäistäytteeksi”. Herneet estävät taikinan kupruilun, jolloin pohjasta tulee tasainen ja ryhdikäs. Esipaiston jälkeen poista herneet sekä folio ja lisää täyte. Herneiden sijaan voit käyttää esimerkiksi karkeaa merisuolaa tai kuivattuja papuja.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.