Rahaa roskiin?

Rahaa roskiin?

Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskuksen kesäkuussa 2013 julkaistun ruokahävikkitutkimuksen mukaan pääkau­punkiseudulla heitetään roskiin vuodessa noin 25 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden se tekee 24 kiloa, itse ostettuna ja kotiin kannettuna. Vanhaksi menneen ruoan poisheittäminen ei ehkä sillä hetkellä tunnu kovin suurelta menetykseltä; ehkä pari kuivunutta leipäpalaa. Vuositasolla jokainen kuitenkin heittää ruoan muodossa 125€ rahaa roskiin! (Ruokahävikkitutkimus, 2013).

Kotitalouksien suuri ruokahävikin määrä johtuu paljolti tiedon puutteesta. Esimerkiksi elintarvikkeen parasta ennen merkinnän ja viimeisen käyttöpäivän erottaminen toisistaan pelastaa monen ruuan roskikselta. Parasta ennen merkinnällä tarkoi­tetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeis­tään käytettäväksi (Evira). Monesti ruoka heitetään parasta ennen –päivämäärän jälkeen automaattisesti pois, tutkimatta lainkaan onko se vielä syömäkelpoista. Pilaantunut elintarvike hyvin usein ilmoittaa itsestään tavalla tai toisella. Se saattaa näyttää epänormaalilta, haista pahalta tai viimeistään sen maistaminen kertoo sen käyttökelvottomuudesta. Tutki, haistele ja maistele ruokaa ennen kuin tuomitset sen pilaantuneeksi ja heität pois.

Toinen syy ruokahävikkiin on taidon puute ja laiskuus. Ei osata ja viitsitä käyttää ylijääneitä tai vanhentuvia mutta täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita hyödyksi. Pienellä vaivalla ja päätä käyttämällä tähteistä saa loihdittua mahtavia ”jämäruokia”! Luova kotikokki osaa yhdistää edellisien aterioiden tähteitä seuraavilla aterioilla. Jos tuntuu ettei oma luovuus riitä, Internet pursuaa hyviä vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen. Yksi ideoiden ammennuspaikka on Facebookin Hävikistä herkuksi -yhteisö, jossa ruokabloggaajat antavat jääkaappiensa tähteille uuden elämän. Hyviä perusvinkkejä täiteiden hyödyntämiseen löytyy myös HSY:n Ruokaa rippeistä –sivustolta.

 

Yksi yleisimmin pois heitettävistä elintarvikkeista on leipä. Leipä on parhaimmillaan uunituoreena, siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, mutta se ei ole käyttökelvotonta päivän parin päästä. Kuivahtaneen leivän saa herätettyä henkiin ihan jo vaikkapa sipaisemalla valkosipulia ja oliiviöljyä pintaan ja paahtamalla uunissa. Leipää voi käyttää myös keiton suurustamiseen, josta vinkki oheisessa keittoreseptissä. Keitot ovat muutenkin hyvä loppusijoituskohde monille edellisiltä aterioilta ylijääneille komponenteille.  Tässä reseptissäni käytän hyödyksi myös aamiaiselta jääneet paistetut pekonit, jääkaapista löytyneen tuorejuuston sekä sunnuntaipaistin lisukkeena tarjoamieni hunajapaahdettujen valkosipuleiden tähteet. 

4.-10.11.2013 vietetään Kuluttajaliiton järjestämää valtakunnallista hävikkiviikkoa. Tempauksen tarkoituksena on tuoda kuluttajien tietoisuuteen kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrä, ja sen myötä saada tähteiden hyödyntäminen luontevaksi osaksi kuluttajien arkea.

Hävikkiviikko_logo.JPG

 

Valkosipulikeitto

 

3 hunajapaahdettua valkosipulia

2L kanalientä

n.150g tuorejuustoa

5-6 reilua viipaletta vaaleaa leipää paahdettuna

muutama siivu rapeaksi paistettua pekonia

suolaa, mustapippuria myllystä

ruohosipulia

 

Hunajapaahdetut valkosipulit:

3 valkosipulia

2 rkl hunajaa

voita

Halkaise valkosipulit siten että saat valkosipulin kynnet halki. Valuta päälle hunajaa ja aateloi voinokareilla. Paahda 150 asteisessa uunissa kullanruskeiksi n.30min.

Paahdettu valkosipuli.jpg

Kaiva paahtuneet valkosipulinkynnet pois kuoristaan ja laita ne kanaliemen kanssa kattilaan. Anna hautua muutama minuutti. Leikkaa leivistä kuori pois ja lisää keittoon. Lisää vielä tuorejuusto ja soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kaada keitto annoskulhoihin ja lisää päälle reilusti murustettua pekonia. Koristele vielä leikatulla ruohosipulilla ja rouhaise kruunuksi hieman mustapippuria.

 

Lisää juhlavia reseptejä