Reseptivinkit juhannukseksi

Tässäpä hyvä ja toimiva juhannusmenu, jonka voit toteuttaa joko sellaisenaan tai poimia siitä itsellesi parhaat palat.

Keskikesän tärkein ruokajuhla lähestyy, ja monen kodin ja kesämökin tulisieluiset grillaajat haluavat tarjota parasta mahdollista ruokaa perheilleen ja vierailleen. Ruokien valinta ja valmistamisen oikea ajoittaminen saattavat aiheuttaa pientä päänvaivaa, varsinkin jos grillijuhlien järjestäminen ei ole ihan sitä kaikkein tutuinta puuhaa.

Alkuruoaksi pekoniparsaa sitruunabalsamilla ja grillattua valkosipulileipää

Pian päättyvästä parsakaudesta kannattaa nyt ottaa kaikki irti, ja tarjota alkuun grillirapeita ja ihanan herkullisia pekoniin käärittyjä parsoja.  Pekonin rasvaisuutta saadaan taitettua sitruunaisella balsamicokastikkeella, jolla ruualle saadaan riittävästi sen tarvitsemaa happamuutta. Parsat ja kastikkeen voit esivalmistaa jo hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.

Kokeile pekoniparsojen seuraksi helppoa valkosipulista grillileipää. Halkaise esipaistettu ciabatta-leipä tai muutama ciabatta-sämpylä ja sivele leikkuu pinnoille valkosipulimurskalla maustettua oliiviöljyä. Grillaa leivät rapeiksi, mutta varo palamista!

Pääruokana vartaita, grillimaissia ja kolapapuja

Liha-kasvisvartaat ovat helposti muunneltava grilliruoka, jossa saat valmistettua samaan aikaan sekä lihan että kasvislisukkeet. Vartaisiin voi laittaa melkeinpä mitä tahansa grillattavaa, lihaa, makkaraa, kasviksia ja hedelmiä. Varraslihan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen kypsennysaikaan – nopeasti kypsyvät lihat sopivat vartaisiin. Esimerkiksi possun sisäfilee ja naudan ulkofilee tai sisäpaisti kypsyvät nopeasti ja ovat siis nappivalinta vartaisiin.

Näiden vartaiden mukana lautaselle saadaan myös perunaa, mutta jos haluat ottaa kaiken irti varhaisperunoiden lyhyestä sesongista, voit valmistaa lisäksi myös perunasalaatin. Sour Cream & Onion –perunasalaatti on saanut makunsa saman nimisten perunalastujen innoittamana. Siihen voi jäädä helposti koukkuun.

Esikypsennetty maissintähkä on helppoa ja herkullista grillattavaa ihan sellaisenaankin, mutta pienillä tuunauksilla maisseihin saa nopeasti toisenlaista makua ja ulkonäköä. Valitse näistä neljästä mieleisesi tai kokeile kaikkia.

Erilaiset papumuhennokset ovat suosittu grilliruokien lisuke Amerikassa. Kypsistä säilykepavuista, kolajuomasta ja pekonista syntyy ihana suolaisen ja makean liitto, ja pavut saavat rauhassa muhia grillin lämmössä kaiken muun valmistelun ajan. Kolapavut voit halutessasi valmistaa jo edellisenäkin päivänä ja kuumentaa uudelleen grillissä tai uunissa.

Raikkauden nimissä suosittelen näiden lisäksi pyöräyttämään vielä yksinkertaisen vihreän salaatin, jossa kotimaiset kasvikset pääsevät oikeuksiinsa.

Jälkiruokavinkki: grillaa pullapitkosta leikattuja viipaleita kevyesti ja tarjoile ne mehustettujen mansikoiden ja vaniljakastikkeen kanssa. Mehusta mansikat leikkaamalla ne lohkoiksi ja pyöräyttämällä joukkoon hieman sokeria. Anna mehustua 30 minuuttia. Sokeri irrottaa mansikoista hieman nestettä ja voimistaa mansikoiden ihanaa makua!

Herkullista juhannista!

Grillattua pekoniparsaa ja sitruunabalsamia

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillattua pekoniparsaa ja sitruunabalsamia

Sitruunabalsami

  • 1 kpl sitruunan kuori
  • 0.5 sitruunan mehu kuorittuna
  • 5 rkl fariinisokeria
  • 0.25 tl mustapippuria myllystä
Grillattua pekoniparsaa ja sitruunabalsamia

Valmistusohje

Valmista ensin sitruunabalsami. Yhdistä kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen 10 min. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Leikkaa parsoista kova kantaosa (noin 3-4 cm) pois ja kuori halutessasi parsat ohuelti. Kääri jokaisen parsan ympärille tiiviisti yksi pekoniviipale ja grillaa parsat kohtuullisella lämmöllä noin 5 minuuttia välillä käännellen, kunnes pekonit ovat ruskistuneet kauniisti.

Asettele parsat kuumana vadille ja aateloi ne sitruunabalsamilla.

Perunasalaatti "Sour cream & Onion”

Arvostele resepti
1 arvostelu
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Perunasalaatti "Sour cream & Onion”
  • 1 kg uusia perunoita

Kastike

  • 0.5 dl creme fraichea
  • 2 rkl majoneesia
  • 2 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 1 nippu kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 kourallinen Sour cream & onion perunalastuja viimeistelyyn
Perunasalaatti "Sour cream & Onion”

Valmistusohje

Keitä pestyt perunat suolatussa vedessä napakoiksi ja jäähdytä.

Sekoita kastikkeen ainekset huolellisesti yhteen.

Puolita jäähtyneet perunat ja pyörittele varovasti kastikkeen joukkoon. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Tarjoile esimerkiksi mausteisen Maakareiden Katalonian Carlos grillimakkaran kanssa

Vinkki: voit käyttää myös edelliseltä päivältä jääneitä kypsiä perunoita.

Kolapavut

Arvostele resepti
6 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 1 h 45 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kolapavut
  • 500 g valutettuja säilykepapuja esim. kidney-, valko- ja mustapapuja.
  • 1 kpl sipulia hienonnettuna
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl kolajuomaa
  • 0.5 dl ketsuppia
  • 1 rkl sinappia
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original
Kolapavut

Valmistusohje

Sekoita lämmönkestävään, voideltuun vuokaan kaikki ainekset pekonia lukuun ottamatta.

Asettele pekoniviipaleet seoksen päälle kanneksi.

Pidä vuokaa grillissä epäsuorassa lämmössä (n. 150 °C) 1,5 tuntia.

Nosta vuoka grillistä ja anna hetki jäähtyä.

Murskaa pekonit lusikalla papujen joukkoon ja tarjoile lisukkeena grillatun lihan, esimerkiksi HK Viljaporsaan smoky brisketin tai HK Viljaporsaan smoky pluman kanssa.

Vinkki: Voit valmistaa Kolapavut myös 150-asteisessa uunissa.

Grillatut maissintähkät neljällä tavalla

Arvostele resepti
1 arvostelu
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Grillatut maissintähkät neljällä tavalla

Pesto & Parmesan

  • 4 kpl maissintähkää (kypsänä)
  • 2 rkl pestoa
  • 1 dl parmesanjuustoa

Tulinen & Makea

  • 4 kpl maissintähkää (kypsänä)
  • 4 kpl maissintähkää (kypsänä)
  • 50 g voita
  • 1 rkl sriracha-chilikastiketta
  • 2 rkl fariinisokeria

Smoky & Crunchy

Grillatut maissintähkät neljällä tavalla

Valmistusohje

Pesto & Parmesan

Sivele kuumiksi grillatut maissintähkät pestolla ja ripottele pinnalle parmesanraastetta. Nauti kuumana!

Tulinen & Makea

Kuumenna voi, sriracha ja fariinisokeri kattilassa, kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet. Vatkaa voimakkaasti tai pyöräytä sauvasekoittimella tasaiseksi. Sivelle maissintähkien pinnalle grillaamisen loppuvaiheessa.

Smoky & Crunchy

Grillaa ensin pekoni rapeaksi, anna jäähtyä ja murskaa rouheeksi. Sekoita keskenään pekoni- ja pähkinärouheet. Grillaa maissit ja sivele pintaan hunajaa. Pyörittele maissit rouheseoksessa.

Liha-kasvisvartaat

Arvostele resepti
3 arvostelua
6-8 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Liha-kasvisvartaat
Liha-kasvisvartaat

Valmistusohje

Leikkaa lihat, paprikat, kesäkurpitsa ja sipulit n. 4x4 cm paloiksi. Pujota paloja vuorotellen varrastikkuihin. Grillaa vartaita kuuman grillin suorassa lämmössä n. 5 minuuttia välillä käännellen ja grillauskastikkeella sivellen. Anna vartaiden vielä hetki levätä grillin epäsuorassa lämmössä ennen tarjoilua.

Vinkki: kokeile vartaisiin myös kokonaisia herkkusieniä, ananasta, pekonia tai kirsikkatomaatteja.

Käsittelethän lihaa oikein

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.