Retkikokkausta astetta paremmilla eväillä

Retkikokkausta astetta paremmilla eväillä

Suomen luonto tarjoaa mitä mahtavimmat puitteet retkikokkailuun, niin kesällä kuin talvellakin. Kirpakka pakkassää ja taivaalta leijaileva lumi kohottavat ruokahalun huippuunsa. Pakkasella ulkoillessa ei myöskään tarvitse murehtia kylmäsäilytyksestä, joten voit huoletta ottaa mukaan erilaisia lihoja ja makkaroita valmisruoasta puhumattakaan.

Pienellä vaivannäöllä saat nostettua retkieväiden tasoa astetta ylöspäin. Esivalmistelut voit tehdä kotona, mutta nuotiopaikalla näpräilyssä on oma hohtonsa. Ehdottomat työvälineet retkeilyssä on terävä puukko sekä tulitikut, mutta pienellä kantamisen vaivalla voit saavuttaa nuotiokokkauksen kuningaskokin maineen. Mitä välineitä reppuun siis kannattaa pakata?

Foliorulla. Kääri pekonia raa´an perunan ympärille ja pyöritä foliopakettiin. Laita folioitu pottu suoraan hiilloksen päälle ja vähän kuumia hiiliä päälle. Perunat kypsyvät hiillosten lämmössä, sillä aikaa kun muut herkut valmistuvat.

Pieni valurautapannu. Mikään ei voita kunnon paistettua HK Rypsiporsas® Gourmet Pekonia ja munia. Paitsi tietysti ulkotulilla paistettu Gourmet Pekoni ja munat. Pannu kuumenee parhaiten, kun asetat sen suoraan palavien puiden tai hiilloksen päälle.

Kenttäpakki. Tuttu armeijasta. Pakin kannessa paistuu kätevästi suoraan hiilien päällä vaikkapa kirsikkatomaatit ja muut pikkuvihannekset. Pakkiosassa lämmität vaikka esivalmistetun lihasopan ja jälkkärisumppihan on itsestäänselvyys retkeillessä.

Varrastikut. Valikoidusta Naudan ulkofileestä ohueksi leikatut viipaleet voit tökätä tikkuihin haitarille ja paistaa suoraan hiilloksella japanilaiseen yakitori -tyyliin. Myös raakamakkara -kieppi pysyy hyvin kasassa, kun laitat varrastikut ristiin makkarakiepin läpi.

Metalliset grillipihdit. Lihojen, makkaroiden ja vihannesten kääntely kunnon grillipihdeillä on huomattavasti miellyttävämpää, kuin puutikkuja ja puukkoa käyttäen.

Lisäksi repussa on hyvä olla kierrätettävät kertakäyttölautaset ja aterimet, talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, suolaa ja pippuria.

Valmisruokaa ei kannata unohtaa leiriruokia ostaessa. Leirinuotiolla paistettu valmis hampurilainen on mitä maistuvinta leiriruokaa. Jo entisestään mahtavan makuinen HK Butcher´s Burger jalostuu avotulella täysin uudelle levelille ja nuotiolla paistettu HK Butcher´s hot dog on klassikko jo syntyessään. Pihvien paistuessa sämpylä lämpenee vaikka kivien päällä hiilloksen vieressä. Myös vartaisiin pujotetut valmiit Butcher´s meatball -lihapullat paistuvat ritilällä rätisevän hiilloksen päällä. Perinteisesti nuotiomakkaraksi valikoituu jauhoinen grillimakkara, mutta kokeileppas seuraavalla kerralla huippuunsa hiottuja Maakarit® -sarjan taidonnäytteitä Livornon Luigia ja Vottosen Vihellystä.

Herkullinen tapa valmistaa lisukkeet on asetella vihanneksia, kuten kokonaisia paprikoita ja sipuleita hiillokselle. Paprikoiden köllötellessä hieman hiilloksen vieressä, sipulit kypsyvät kuorineen suoraan hiilillä. Palavaa kuorta ei pidä pelätä, vaan ajatus on polttaa sipulit rohkeasti mustaksi. Kun sipuli alkaa tuntua pehmeältä tai kunnes sipulin sisus alkaa pursuamaan toisesta päästä ulos on aika ottaa ne pois hiililtä ja leikata halki. Palaneen kuoren sisältä talteen otettu kypsä sipuli on painonsa arvosta kultaa, kun sille ripottelee hieman suolaa ja laittaa nokareen voita sulamaan.

Näillä eväillä jos ei saa muita samalle nuotiopaikalle eksyneitä kateellisiksi, niin sitten ei millään.

 

 

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.