Stifado - Välimeren mausteinen helmi

Yleensä stifado eli kreikkalainen lihapata valmistetaan pitkää hauduttamista vaativista ruhonosista, kuten lavasta tai etuselästä. Nopeimmillaan stifadon saa kuitenkin aikaan muutamassa minuutissa, kun valitsee lihaksi ohuita naudan sisäpaistisuikaleita.

Muutama vuosi sitten, suurin piirtein Eyjafjallajökullin tuhkapilven aikoihin, maistoin yhtä tähänastisen elämäni parhaista liharuoista. Keväinen Kyproksen-matka venyi muutamalla päivällä luonnonvoimien avustamana, ja seurueelle siunaantuikin hyvää aikaa jatkaa välimerellisen ruokakulttuurin helmien kalastusta.

Kyproslaiset pitävät varmasti omaa stifadoaan parhaana, kuten myös kreikkalaiset. Oli miten oli, oman autenttisen stifado-kokemukseni sain nimenomaan Kyproksella. Stifado on naudan- ja lampaanlihasta haudutettu arkinen lihapata, jonka jujuna ovat kaneli ja neilikka ja punaviini. Mennään siis vähän jouluisten makujen maailmaan.

Stifado eli kreikkalainen lihapata

Yleensä stifado valmistetaan pitkää hauduttamista vaativista ruhonosista, kuten lavasta tai etuselästä. Nopeimmillaan stifadon saa kuitenkin aikaan muutamassa minuutissa, kun käyttää sen valmistukseen ohuita naudan sisäpaistisuikaleita. Niille kun riittää nopea ruskistus kuumalla pannulla, eikä pitkää haudutusta tarvita. Autenttisuutta voi lisätä käyttämällä stifado-sipuleita, joita myydään säilykkeenä nykyään ihan perusmarketeissakin. Stifado-sipulit ovat mausteliemessä kypsennettyjä pikkusipuleita, joita kannattaa kokeilla myös muissa pataruuissa. Lisukkeena stifadon kanssa tarjotaan koulukunnasta riippuen joko pastaa, perunaa tai riisiä. Itse paistaisin esikeitetyt perunat tuoreella oreganolla maustetussa voissa.

Kokemani kyproslainen stifado oli hunnutettu rapeaan taikinakuoreen, mutta nopeassa arkiversiossa sen kohdan voi hyvin jättää väliin.

 
Katso lisää helppoja ja herkullisia suikalereseptejä

Nopea stifado

Arvostele resepti
62 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nopea stifado
  • 1 pkt HK Naudan ohut sisäpaistisuikale maustamaton
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 kpl sipulia kuutioituna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 0.5 tl neilikkaa jauhettua
  • 0.5 tl kanelia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 dl punaviiniä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 tl fariinisokeria
Nopea stifado

Valmistusohje

Ruskista suikaleet nopeasti kuumalla pannulla oliiviöljyn kera. Pienennä lieden lämpöä ja lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli sekä mausteet. Jatka sekoittelua muutama minuutti ja kaada joukkoon punaviinietikka sekä punaviini. Anna kiehahtaa ja lisää tomaattimurska ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoa paahdettujen perunoiden tai keitetyn riisin seurana.

Vinkki: kokeile sipulin sijaan säilykkeenä saatavia Stifado-sipuleita

 

Viini-lehden Antti Rinta-Huumon suositus reseptille sopivasta viinistä:
"Tällaisen mausteisia vivahteita tarjoilevan lihapadan seuraan sopii erinomaisesti keskitäyteläinen, ryhdikäs, hieman maalaismaisen rustiikkinen punaviini. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Etelä-Ranskan Rhônen alueen yrttiset ja luonteikkaat punaviinit."

Katso täsmäsuositus viinilehti.fi:stä

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.