Stroganoff täyttää vatsat ja lämmittää mielet

Stroganoff täyttää vatsat ja lämmittää mielet

Stroganoff (eli Stroganov) valmistetaan perinteisesti naudanlihasta, mutta siitä on olemassa myös esimerkiksi possu-, makkara- ja jopa kasvisversioita. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin siihen olennaisimpaan.

Naudanlihasta valmistetun stroganoffin oikeasta alkuperästä on sen verran monta versiota, että jätetään ruoan historia tähän virkkeeseen ja siirrytään sen valmistamiseen. Tämäkin on siis stroganoffin versio, eikä edes väitä olevansa juuri se aito, oikea ja alkuperäinen. Himottavan herkullisesta liharuoasta silti on kyse - tämän voisi laittaa jopa lohturuokaosastoon.

Stroganovin peruselementit ovat hyvälaatuinen naudanliha, venäläinen suolakurkku ja smetana. Jos venäläisen suolakurkun fermentoitu maku tuntuu liian voimakkaalta, ei ole suuri synti käyttää maustekurkkua sen sijasta.

Kukaan ei estä tekemästä stroganoffia vaikka sisäfileestä, mutta suosittelisin kuitenkin jättämään fileet pihvilihoiksi. Ehdottomasti paras ja murein lopputulos syntyy pitkän haudutusajan vaativasta naudanlihasta, kuten lavasta tai etuselästä. Niissä on myös sopivasti rasvaa, joka antaa lihalle makua ja mehevyyttä. Jos lapaa tai etuselkää ei ole tarjolla, voi lihaksi valita myös pitkää kypsentämistä vaativaa paistia, eli kulma- tai ulkopaistia.

No entäs se maustaminen? Pääosin stroganoffin maku syntyy hyvin ruskistetusta lihasta sekä suolakurkkujen ja smetanan happamasta mutta täyteläisestä mausta. Näiden lisäksi kaikki muu on ekstraa – no ehkä suolan voi kuitenkin vielä erikseen mainita. Mistään kovin kevyestä herkusta ei ole siis kyse, mutta eihän tähän aikaan vuodesta kaiken tarvitse olla niin kevyttä. Kunhan ruoka on hyvää ja se lämmittää myös mieltä.

Stroganoff

Arvostele resepti
69 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h 30 min | Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Stroganoff

1 pkt HK Takuumurea Naudan paahtopaistipala

0.5 dl rypsiöljyä
2 kpl sipulia lohkoina
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
8 dl vettä
1 dl venäläistä suolakurkkua kuutioina
1 dl suolakurkkujen lientä
120 g smetanaa
2 rkl sinappia
1 ruukku lehtipersiljaa

Stroganoff

Valmistusohje

Leikkaa naudan paahtopaisti 3x3 cm kuutioiksi ja ruskista kuutiot padassa öljyn kera muutamassa erässä. Lisää pataan sipulit ja kuullota niitä hetki. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja mausta mustapippurilla sekä suolalla. Lisää päälle sen verran vettä, että lihat peittyvät sekä suolakurkkujen liemi. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 2h välillä sekoitellen. Liha on sitä mureampaa, mitä kauemmin annat sen hautua.

Lisää lopuksi joukkoon suolakurkkukuutiot, smetana ja sinappi. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Ripottele päälle vielä lehtipersiljaa ja tarjoile perunamuusin tai keitetyn riisin seurana.

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä