Sunnuntain possupaisti

Viime viikolla kyselimme HK:n Facebook-sivulla toiveita ja ehdotuksia tuleviin ruokavideoihimme. Kommentteja tuli ihan kiitettävästi, ja monessa toistui toive saada vinkkejä ja reseptejä pitkää kypsennystä vaativista lihoista, kuten potkasta, häränhännästä, kyljestä jne. Monien ravintoloiden ruokalistoilla nämä ovat ihan arkipäivää, mutta kauppojen hyllyille ne tekevät vasta tuloaan. Nyt kotikokkien ruokapöytiin on tarjolla naudan, kuvetta, rintaa ja jopa poskilihaa.

Lähden näiden slow food –lihojen kanssa nyt aluksi liikkeelle porsaan kulmapaistista, joka ei irrallaan ole ehkä se kaikista yleisin paisti. Moni on sitä varmasti kuitenkin syönyt osana joulukinkkua. Kulmapaisti on muodoltaan kauniin pyöreä ja se pysyy hyvin muodossaan kypsentämisen aikana. Suuren sidekudospitoisuutensa vuoksi se vaatii kuitenkin pitkän kypsennysajan. Liha on myös hyvin vähärasvaista, joten sille suositeltava kypsennystapa on liemessä hauduttaminen. Näin paisti ei pääse kypsentämisen aikana kuivumaan.

Tässä uunipaistireseptissä on ideana kypsentää kaikki aterian ainekset samaan aikaan samassa padassa. Kypsymisen aikana paisti antaa liemeen hyvää makua, jota juurekset imevät itseensä. Kun kypsennyslämpötila on riittävän alhainen, juurekset pysyvät ehjinä, vaikka kypsyvätkin täysin pehmeiksi. Myös itse paisti on uunista tullessaan ylikypsää ja haarukkamureaa.

Vaikka tämä uuniruoka viekin aikaa, niin tämän helpommaksi ruuanlaitto tuskin voi tulla! Nosta siis vain valmis pata pöytään ja vastaanota vieraittesi ylistykset. Jo pelkkä padassa oleva liemi on sen verran herkullista, että kannattaa varata pöytään myös reilusti leipää…

 

Sunnuntain possupaisti

 

  • 1 kpl (n.1 kg) HK Rypsiporsas® kulmapaisti, maustamaton
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 kg perunaa
  • 6 porkkanaa isoina paloina
  • 3 sipulia lohkoina
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 2 rkl suolaa
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 4 kpl laakerinlehtiä
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • vettä

Ota paisti huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Näin se kypsyy nopeammin ja tasaisemmin. Kuivaa paistin pinta talouspaperilla, kuumenna rypsiöljy pannulla ja ruskista paistiin kauniin ruskea pinta. Kuori perunat, porkkanat ja sipulit. Laita paisti isoon uunipataan, lisää kokonaiset perunat, pilkotut porkkanat, sipulit ja halkaistu valkosipuli. Lisää suola ja mausteet. Kuumenna vettä kattilassa kiehuvaksi ja kaada pataan vettä niin että kaikki ainekset peittyvät. Laita kansi päälle ja kypsennä pataa 120 asteisessa uunissa noin 4 tuntia.

Lisää ohjeita lihan valmistukseen löydät Lihakoulusta

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.