Suomalaisen ruoan dna

Suomalaisen ruoan dna

Sibelius, Tuntematon Sotilas, Kekkonen, ruisleipä sekä HK Sininen Lenkki®, Aitonakki™ , Amerikan Pekoni® ja Herkkumaksamakkara. Näistä klassikko raaka-aineista on suomalaisten dna rakennettu. Mutta kuinka klassikon maineeseen päästään?

Elintarvikkeista (tai mistään muustakaan) puhuttaessa klassikon kehittämistä ei voi etukäteen päättää. Toki tuotteen pitää olla niin sanotusti jiirissä, mutta kaikki muu jää lopulta kansan päätettäväksi. Urho Hirvonenkaan ei vuonna 1963 lenkkimakkara -reseptiä kehitellessään tiennyt, että hänen luomuksensa olisi yksi maamme tunnetuimmista elintarvikkeista vielä yli viidenkymmenen vuodenkin päästä.

Klassikoksi muodostuneeseen Amerikan Pekoniin käytiin ajatus puolestaan hakemassa mistäpä muualtakaan kuin ison meren takaa Yhdysvalloista. Vuonna 1976 HK:n johtajat tekivät Yhdysvaltoihin suuntautuneella virkistysmatkallaan mullistavan havainnon. Aamiaisella tarjottava suolainen, rasvainen ja rapsakka porsaan kyljestä valmistettu pekoni sai mielet hyvällä tavalla syntisiksi. Yksissä tuumin päätettiin, että tällaista mekin alamme valmistamaan. Ja näin myös tehtiin. Kaksi vuotta myöhemmin polkaistiin pekonilinja käyntiin, eikä se sen jälkeen ole sammunut. Vuoden 1978 jälkeen maahamme on putkahdellut pekonia useilta valmistajilta, mutta vain yksi voi olla ykkönen, kuten hiljattain tehdyn kuluttajatestin ykkössija osoittaa.

Leppähakkeilla savustettu HK Aitonakki™ on myös kuulunut suomalaisten kattiloihin jo vuosikymmenten ajan ja näin ollen jättänyt jälkensä tehden meistä sellaisia kuin olemme. Hieman ujoja ja sisäänpäin kääntyneitä, mutta kuitenkin tutkimusten mukaan maailman onnellisin kansa. Höyrytetty tai keitetty Aitonakki™ ei välttämättä tarvitse muuta lisuketta kuin kunnon töräyksen vahvaa sinappia. Toki taiten valmistettu perunasalaatti toimii aina. Myös nakkien kanssa.

Maksamakkara puolestaan on siitä mystinen herkku, että se maistuu useimmiten myös niille, jotka eivät normaalisti maksasta pidäkään. Herkkumaksamakkara on kuin luotu näkkärin päälle ja söipä naapurini 1980 -luvun lopulla sitä banaaninkin päälle viipaloituna. Iltapalalla nautittu maksamakkaravoileipä ja lasillinen kylmää maitoa lienee varmin keino syvään ja rauhoittavaan uneen. Sama setti aamulla nautittuna puolestaan on mainio startti tehokkaaseen päivään. Sama kaava on toistunut jo yli 40 vuoden ajan, joten käsi sydämellä voimme puhua aidosta klassikosta.

Näitä klassikoita ja mitä tahansa muuta HK tuotetta syödessäsi voit olla varma, että laitat suuhusi aina suomalaista lihaa. Eipä sitä muulla tavoin suomiklassikoksi pääsekään.

Pigs in blankets

Arvostele resepti
1 arvostelu
2 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Pigs in blankets

1 pkt HK Aito Nakki

1 pkt Amerikan Pekoni® iso pakkaus
2 rkl vaahterasiirappia

HP -majoneesi:

1 dl majoneesia
½ dl HP -kastiketta
rouhittua mustapippuria

Paistetut perunat:

8 kpl esikeitettyjä perunoita paloiteltuna
1 rkl hienonnettua timjamia
3 rkl voita
suolaa
rouhittua mustapippuria

Pigs in blankets

Valmistusohje

Sekoita kaikki majoneesin ainekset keskenään ja anna maustua puolisen tuntia.

Pyörittele pekonit nakkien ympärille ja asettele nakit uuninpellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pekoni alkaa kypsymään ja saamaan väriä. Ota nakit pois uunista ja sivele pintaan vaahterasiirappi. Jatka paistamista, kunnes pekonin pinta karamellisoituu kauniisti.

Kuumenna paistinpannu ja paista perunat voissa kauniin kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Perinteinen uunimakkara

Arvostele resepti
18 arvostelua
2-4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Perinteinen uunimakkara

1 pkt HK Sininen Lenkki® Perinteinen

100 g kerma, -tai emmentaalijuustoa

Perinteinen uunimakkara

Valmistusohje

Kuori makkarat ja tee niihin viiltoja. Viipaloi juusto ja täytä viillot juustoviipaleilla.

Paista uunimakkarat 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja makkara kunnolla paistunut.

Tarjoa uunimakkara perunamuusin, pikkelikurkkujen ja hyvän sinapin kera.

Nakkistroganoff

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 35 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nakkistroganoff

1 pkt HK Aito Nakki

1,5 rkl vehnäjauho
½ l lihaliemi
1 rkl tomaattipyree
1 sipuli silputtuna
2 kpl suolakurkkuja kuutioituna
150 g smetanaa
1 rkl dijonsinappia
2 rkl persiljaa hienonnettuna
2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
rouhittua mustapippuria
2 rkl voita
suolaa maun mukaan

Nakkistroganoff

Valmistusohje

Kuutioi nakit ja ruskista voissa. Siirrä nakit sivuun ja lisää pannulle hienonnettu valkosipuli sekä sipulikuutiot. Ruskista hetki ja lisää mukaan vehnäjauhot. Ruskista jauhoja koko ajan sekoittaen, kunnes sipuli-jauhoseos alkaa olemaan vaalean ruskeaa. Vatkaa sekaan lihaliemi ja tomaattipyree. Kun kastike alkaa saostumaan lisää mukaan nakit, suolakurkut, dijon sekä smetana ja anna pulputtaa noin 10 minuuttia ahkerasti sekoitellen. Sekoita mukaan lopuksi hienonnettu persilja ja mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.