Super-mättö tankkauspäivä-special

Kuumin pikkujoulusesonki alkaa olla käsillä, joten jokaisen itseään arvostavan juhlijan tulisi varautua juhlien jälkeen mahdollisesti esiintyvään akuuttiin ruokahalun kasvuun. Pikkujouluista palautuessa ei välttämättä tee mieli nimenomaan kaurapuuroa tai kesäkeittoa, vaan eväiden tulee olla hieman tuhdimpia ja lohduttavampia. Verensokeri on alhaalla, ja siihen on vastattava raskain asein.

Jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä, mutta en usko olevani ihan hakoteillä, jos sanon suurimman osan kaipaavan jotain hieman suolaisempaa ja rasvaisempaa juhlien jälkeisenä päivänä. Tässä listattuna ja ohuelti esiteltynä muutama oma suosikkini.

Lihis kaikilla mausteilla - klassikko. Pinnalta hieman rapsakka, sisältä pehmeä ja hyvin maustettu. Täytteiden ja soosien kanssa ei sitten kannata pihistellä, sillä haukatessa lihiksen kuuluu jäädä vähän poskille.

”Puuttin”
Poutine, tuo Kanadan lahja Pohjolan energianjanoisille ja juhlista toipuville makumaakareille. Yhdistelmä ranskalaisia perunoita, juustoa ja tummaa kastiketta ei ehkä ole kaikille suomalaisille se kaikkein läheisin, mutta tämä setti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ja jos perus-Poutine tuntuu liian pliisulta, tässä versiossa nautinto kruunataan ihanan valkosipulisilla ja ohueksi suikaloiduilla Rosvofileeviipaleilla. Toimii!

Pari hyvää cheddarista
Yksinkertaisimmillaan hyvä mättöruoka on täyteläisellä juustokastikkeella gratinoitu HK Sininen. Cheddarkastike on mahdottoman helppo tehdä itse, mutta jaksamattomuuden puuskassa valmiskastikkeen käyttö on täysin anteeksiannettavaa. Cheddar-kuorrutettu lenkki onnistuu myös ihan perus-Sinisestäkin, mutta uusi HK Sininen Lenkki® Chilinen jättää suuhun miellyttävän lempeän tulisen maun.

Kun kerran juuston makuun päästiin, otetaan tähän vielä toinen klassikko lepopäivän keittokirjasta. Lihaisa ja juustolla kuorrutettu Nachos supreme on helppo valmistaa isommallekin porukalle, ja siitä on mukava louhia lastuja pitkin päivää.

Pekoniöverit
Niille, joille mikään ei tunnu riittävän, on ässänä hihassa tarjolla vielä friteerattua pekonia täyteläisellä valkokastikedipillä. Tämän reseptin innoittajana on ollut texasilaisessa Snookin pikkukaupungissa sijaitsevan Sodolak’s Original Country Inn –ravintolan  annos nimeltä ”Chicken-fried bacon”. Tästä on vaikea enää panoksia nostaa. Tämän annoksen jälkeen onkin mukava käpertyä vatsan viereen pötköttelemään – tietysti jonkun pienen makean jälkeen.

Cheddar-gratinoitu Chilinen Sininen

Arvostele resepti
4 arvostelua
4 annosta |

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Cheddar-gratinoitu Chilinen Sininen
Cheddar-gratinoitu Chilinen Sininen

Valmistusohje

Kuumenna kerma ja juusto kattilassa koko ajan sekoitellen, kunnes juusto on täysin sulanut. Nosta kattila liedeltä. Kuori lenkki ja leikkaa se noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet voideltuun, noin 15 x 20 cm kokoiseen uunivuokaan ja kaada juustokastike makkaraviipaleiden päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa tai 150-asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Anna hetki jäähtyä, koristele ohueksi leikatuilla chiliviipaleilla ja tarjoile seuraksi perunamuusia.

Nachos supreme

Arvostele resepti
30 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nachos supreme

Jauhelihakastike

  • 1 rasia HK Naudan jauheliha 17 %
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl tacomaustetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl savustettua paprikajauhetta
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 dl vettä
  • 1 purkki mustapapuja kypsänä ja valutettuna

Juustokastike

  • 1 dl maitoa
  • 200 g cheddarjuustoa (pitkään kypsytettyä)

Lisäksi

  • 200 g tortillalastuja
  • 2 kpl tomaattia
  • 2 klp säilöttyä jalapenoa viipaloituna
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 nippu tuoretta korianteria
Nachos supreme

Valmistusohje

Ruskista jauheliha kuumalla pannulla omassa rasvassaan. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja mausteet. Pyörittele hetki pannulla ja lisää joukkoon vesi ja valutetut pavut. Anna hautua, kunnes vesi on haihtunut ja kastike on kiinteää.

Valmista juustokastike. Rouhi juusto kattilaan maidon joukkoon. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes juusto on sulanut. 

Lado uunipellille kerroksittain tortillalastuja ja jauhelihaseosta. Kaada juustokastike päällimmäiseksi ja gratinoi 225-asteisessa uunissa tai 200-asteisessa kiertoilmauunissa 5-7 minuuttia, kunnes juusto on hieman ruskistunut.

Viimeistele tomaattikuutioilla, jalapenoviipaleilla, ranskankermalla ja tuoreella korianterilla.

Friteerattu pekoni ja sitruunabechamel

Arvostele resepti
4 arvostelua
2 annosta | Valmistusaika: n. 40 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Friteerattu pekoni ja sitruunabechamel
  • 1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original tai 1 pkt HK Englannin Pekoni™
  • 1 kpl kananmunaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 l rypsiöljyä uppopaistamiseen

Sitruunabechamel

  • 30 g voita
  • 0.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.25 tl valkopippuria
  • 5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 kpl sitruunan mehu ja kuori raastettuna
Friteerattu pekoni ja sitruunabechamel

Valmistusohje

Valmista ensin kastike ja anna sen jäähtyä pekonien valmistamisen ajan. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja ripottele joukkoon vehnäjauhot ja valkopippuri. Anna kiehua pari minuuttia, mutta älä ruskista. Kaada kuumennettu maito joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vispaten. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia koko ajan sekoittaen ja mausta lopuksi suolalla ja sitruunalla.

Riko kananmuna kulhoon, lisää joukkoon maito ja vatkaa seos tasaiseksi. Mittaa vehnäjauhot lautaselle. Kuumenna öljy kattilassa n. 180-asteiseksi. Pyörittele muutama pekoniviipale kerrallaan vehnäjauhoissa ja sen jälkeen munamaidossa. Pyörittele vielä uudelleen vehnäjauhoissa ja taas munamaidossa. Uppopaista pekoniviipaleet muutama kerrallaan n. 2 minuuttia, kunnes ne ovat ruskeita ja rapeita. Dippaile paksuun bechamelkastikkeeseen ja nauti hyvästä elämästä.

Vinkki! Jos haluat erityisen rapeita pekoneita, kypsennä viipaleet uunissa tai pannulla ennen uppopaistamista.

Poutine

Arvostele resepti
19 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 20 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Poutine
Poutine

Valmistusohje

Suikaloi rosvofilee ohuiksi suikaleiksi. Laita ranskanperunat uuniin ja valmista sillä aikaa kastike. Kuumenna voi kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Anna seoksen ruskistua koko ajan sekoitellen. Vatkaa joukkoon demi-glace, soija etikka ja sokeri. Anna hautua hiljalleen kymmenen minuuttia. 

Asettele rapeat ranskanperunat lautaselle ja ripottele päälle leikkelesuikaleet sekä rouhittu juusto. Kaada päälle kuuma kastike ja viimeistele vielä hienonnetulla ruohosipulilla.

Mehevä lihapiirakka eli After party lihis

Arvostele resepti
9 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 20 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Mehevä lihapiirakka eli After party lihis
Mehevä lihapiirakka eli After party lihis

Valmistusohje

Paista pekonit rapeiksi pannulla tai uunissa.
Paista kananmunat pannulla. 
Kuumenna pippurikastike ja paloiteltu sulatejuusto kattilassa koko ajan sekoitellen, kunnes juusto on sulanut.
Lämmitä lihapiirakat pannulla, uunissa tai mikrossa ja leikkaa ne veitsellä reunasta auki.
Täytä lihapiirakka paistetulla kananmunalla, grillifileeviipaleilla ja paistetulla pekonilla.
Viimeistele herkkulihis vielä juustokastikkeella ja käy kiinni!

Käsittelethän lihaa oikein

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.