Syystalven lämmittävät lihapadat

Nyt kun lämpötila pyrkii ainakin osassa Suomea pysyttelemään pakkasen puolella, on aika kaivaa esiin uskolliset valurautapadat kaapin perältä ja parhaimmat patareseptit HK Lihakoulun reseptiarkistosta.

Vuoden pimein ja kylmin aika on pian täällä. Kylmää säätä riittää vielä pitkään, mutta sen ei kuitenkaan tarvitse antaa masentaa, vaan siitäkin voi ottaa ilon irti. Lihaisat pataruoat ovat mitä parhainta lohturuokaa alkutalven kylmyyteen ja niillä on tärkeä rooli lämmittäjinä – harva meistä haaveilee tuhdista ja pitkään haudutetusta Burgundinpadasta kesähelteillä.

Kokosin HK:n resepteistä yhteen maistuvimmat lihapadat ja vinkit niiden valmistamiseen. 

Burgundinpata

Burgundinpata on klassinen, ranskalaista alkuperää oleva liharuoka ja se on näistä padoista maultaan voimakkain. Sen voi valmistaa käytännössä mistä tahansa naudan osasta, mutta parhaiten siihen sopii pitkää hauduttamista vaativa liha, kuten lapa tai etuselkä. Se toki onnistuu hyvin myös ulko- ja kulmapaisteista.  Burgundinpadassa maistuu vahvasti punaviini, yrtit, valkosipuli ja savupekoni, joten se ei välttämättä ole aina ihan perheen pienimpien lempiruokaa. Aina kuitenkin kannattaa maistaa :)

Kuten missä tahansa pitkään haudutettavassa liharuoassa, myös Burgundinpadassa haudutuslämpötila kannattaa pitää hyvin maltillisena. Paras lopputulos syntyy siinä sadan asteen kieppeillä tai vähän alle, sillä silloin lihan rakenne pysyy koossa ja lopputulos on murea. Vaikka valmista tulee kuumemmassakin uunissa (ja varmasti nopeastikin), saattaa lihan rakenne olla kovempi kuin matalassa lämmössä haudutettuna. 

Kaalipata

Kotimaista kaalia on tarjolla ympäri vuoden, ja sitä kannattaa käyttää hyväksi myös talvisissa lihapadoissa. Talvikaali on melkoisen kovaa ja paksulehtistä, joten se sopii siinäkin mielessä hyvin pitkään haudutukseen. Kaalipadan valmistumista voi nopeuttaa keittämällä se liedellä alla olevan ohjeen tapaan, mutta se sopii myös uuniruoaksi. Kun uunin lämpötilan pitää riittävän alhaisena – n. 100-asteisena – voi kaalipadan ”unohtaa” uuniin, ja maku sen kuin paranee.

Kaalipadassa käytetään usein jauhelihaa, ja suosittelen valitsemaan jauhelihan sieltä rasvaisimmasta päästä. Ihan vaan maun takia. Rasva antaa tälle(kin) ruoalle paljon hyvää makua ja ikään kuin sitoo kaikki ruoan maut yhteen. Jos et ole jauhelihan ystävä, kokeile kaalipataan vaikkapa HK Viljaporsaan lihasuikaleita. Lihasuikaleita käytettäessä padan kypsennysaikaa kannattaa lisätä puolella, sillä ne vaativat pidemmän ajan mureutuakseen.  

Palapaisti

Palapaisti antaa kokille melko vapaat kädet, kunhan lihana on paistia ja paisti on paloina. Sen tarkempia sääntöjä ei tälle padalle ole tehty, ja ihan hyvä niin. Lihan lisäksi ei välttämättä tarvita muuta kuin sipulia ja mausteet, ja lopputuloksena on silti suussasulavan herkullinen pataruoka. Paistikuutiot kannattaa ensin ruskistaa reilusti pannulla tai padan pohjalla, sillä ruskistus tuo ruokaan paitsi hyvää makua, myös tummaa ja herkullista väriä. Ruskistamisen jälkeen pannun pohjalla kannattaa kiehauttaa tilkka vettä ja kaataa vesi padan joukkoon. Muuten pannuun jää osa herkullisesta mausta tiskiveden vietäväksi.

Yksinkertaisimmillaan palapaistiin riittää mausteeksi suola. Kun padan antaa muhia riittävän kauan, ruskistetusta lihasta ja sipulista irtoaa liemeen niin paljon hyvää makua, että jo pelkän liemen maistaminen saa aikaan mmmh-äännähdyksen. Lisämausteiksi pataan sopii myös laakerinlehdet, musta- ja maustepippurit sekä valkosipuli.

Moskovan lihapata

Tässä ruoassa on kaikki kohdallaan, ainakin omasta mielestäni. Moskovanpata tosin jakaa voimakkaasti mielipiteitä, sillä sekä suolakurkut että sinihomejuusto ovat monen inhokkilistalla. Itänaapurin suuntaan tässä ruoassa vievät smetana, hunaja ja suolakurkut, mutta linkki sinihomejuuston ja Moskovan on välillä itsellänikin vähän hämärän peitossa. Suolakurkkukuutiot kannattaa lisätä pataan vasta juuri ennen pöytään nostamista, sillä pitkässä haudutuksessa ne muhjuuntuvat padan joukkoon ja menettävät rouskuvan rakenteensa. Myös sinihomejuuston lisääminen on hyvä tehdä vasta lopussa, jolloin se ehtii vain hieman sulaa ja jää herkullisiksi sattumiksi kastikkeen joukkoon.

Moskovan lihapataan sopii käytännössä mikä tahansa naudanliha, mutta kuitenkin suosittelen jättämään fileet ihan muihin ruokiin.

Nopea Stifado

Kaikkien aikatauluihin ei sovi useiden tuntien hauduttaminen, joten nostetaan tähän loppuun vielä yksi nopeampi vaihtoehto lihapadaksi. Stifado on kreikkalainen lihapata, jossa maistuu kaneli, oregano ja neilikka. Sekin valmistetaan perinteisesti pitkään hauduttamalla, mutta tässä versiossa HK Naudan ohut sisäpaistisuikale tekee padasta vartissa valmista! Vielä jos satut löytämään kaupasta säilykkeenä myytäviä, mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennettyjä pieniä stifadosipuleita, on tämän pata melkeinpä kuumentamista vaille valmis. Stifadon kanssa menee niin riisit kuin muusitkin, mutta itse nautin sen mieluiten paahdettujen perunoiden kanssa.

Valitse näistä mieleisesi pataruoka tulevan viikonlopun kiireettömään nautiskeluun ja tarjoa läheisillesi parasta pöytään.

Kaalipata

Arvostele resepti
99 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 60 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Kaalipata
  • 400 g HK Sika-nauta jauheliha 80/20
  • 1 kg valkokaalia
  • 2 kpl sipulia
  • 2 kpl porkkanaa
  • 4 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 0.5 dl siirappia
  • 1 kpl laakerinlehteä
  • 1 rkl meiramia
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
Kaalipata

Valmistusohje

Pilko kaali sekä kuoritut porkkanat, sipulit ja valkosipuli. Laita iso pata tai kattila liedelle. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Nosta jauheliha pois ja kuumenna pata uudestaan. Lisää tilkka rasvaa ja ruskista kaali, porkkanat ja sipulit kevyesti.

Sekoita joukkoon jauheliha, siirappi, laakerinlehti ja vettä niin että ainekset peittyvät. Anna padan hautua miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kaali on pehmeää.

Mausta pata tuoreella meiramilla, suolalla ja pippurilla.

Nopea stifado

Arvostele resepti
56 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 15 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nopea stifado
  • 1 pkt HK Naudan ohut sisäpaistisuikale maustamaton
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 kpl sipulia kuutioituna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 0.5 tl neilikkaa jauhettua
  • 0.5 tl kanelia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 dl punaviiniä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 tl fariinisokeria
Nopea stifado

Valmistusohje

Ruskista suikaleet nopeasti kuumalla pannulla oliiviöljyn kera. Pienennä lieden lämpöä ja lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli sekä mausteet. Jatka sekoittelua muutama minuutti ja kaada joukkoon punaviinietikka sekä punaviini. Anna kiehahtaa ja lisää tomaattimurska ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoa paahdettujen perunoiden tai keitetyn riisin seurana.

Vinkki: kokeile sipulin sijaan säilykkeenä saatavia Stifado-sipuleita

 

Viini-lehden Antti Rinta-Huumon suositus reseptille sopivasta viinistä:
"Tällaisen mausteisia vivahteita tarjoilevan lihapadan seuraan sopii erinomaisesti keskitäyteläinen, ryhdikäs, hieman maalaismaisen rustiikkinen punaviini. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Etelä-Ranskan Rhônen alueen yrttiset ja luonteikkaat punaviinit."

Katso täsmäsuositus viinilehti.fi:stä

Palapaisti

Arvostele resepti
61 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 2 h 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Palapaisti
  • 1 rs HK Naudan palapaisti
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 kpl sipulia kuutioina
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 3 kpl laakerinlehteä
  • 0.5 dl vehnäjauhoja
  • 8 dl vettä
Palapaisti

Valmistusohje

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Leikkaa liha kuutioiksi. Ruskista lihakuutiot öljyssä parissa erässä ja kumoa pataan. Huuhdo paistinpannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja tomaattipyree, lisää pataan.

Lisää mausteet pataan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduttele miedolla lämmöllä vähintään puolitoista tuntia.

Sekoita jauhot veden kanssa tasaiseksi liemeksi. Kaada liemi pataan ohuena nauhana koko
ajan sekoittaen. Hauduta vielä 30 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa keitettyjen perunoiden ja etikkapunajuurien kera.

Kokeile myös muita herkullisia pataruokia:
Perinteinen stroganoff
Karjalanpaisti
Jouluinen palapaisti

Burgundinpata

Arvostele resepti
89 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 4 h | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton Maidoton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Burgundinpata

Lisäksi

  • 2 rkl voita
  • 200 g herkkusieniä
  • 1 dl hillosipuleita
Burgundinpata

Valmistusohje

Ota liha huoneenläpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa sopiviksi suupaloiksi.

Paloittele pekoni ja laita kylmään pannuun. Kuumenna ja paista pekonit rapeiksi. Lisää joukkoon lihakuutiot ja paista pintaan väri kauttaaltaan. Lisää tomaattipyree, laakerinlehdet, kuoritut valkosipulinkynnet ja kuoritut ja paloitellut porkkanat. Kääntele hetki.

Laita ainekset uunivuokaan ja kaada päälle punaviini ja vesi. Murenna joukkoon lihaliemikuutio ja rouhi sekaan mustapippuria myllystä. Kypsennä 150 asteisessa uunissa 4-6 tuntia. Tiputa pidemmässä (yli neljä tuntia) kypsennyksessä lämpötila 100-125 asteeseen. Lisää tarvittaessa vettä tai punaviiniä.

Loppuvaiheessa kuumenna rasva pannulla ja paista herkkusieniä, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää herkkusienet ja hillosipulit lopuksi ja kuumenna vielä ennen tarjoilua.Tarkista maku.

Vinkki! Koristele annos timjamilla.

Moskovan lihapata

Arvostele resepti
29 arvostelua
4-6 annosta | Valmistusaika: n. 3 h 30 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Moskovan lihapata
  • 1 kpl HK Naudan paistipala
  • 2 rkl voita
  • 2 kpl sipulia lohkoina
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl lihalientä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 0.25 tl cayennepippuria
  • 0.5 dl suolakurkkujen lientä
  • 3 rkl hunajaa
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 120 g smetanaa
  • 2 kpl venäläistä suolakurkkua kuutioina
Moskovan lihapata

Valmistusohje

Kuutioi liha noin 3x3 cm kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista ne kuumassa padassa voin kera. Lisää joukkoon sipulilohkot ja anna niiden myös ruskistua. Ripottele vehnäjauhot pataan ja jatka ruskistamista vielä muutama minuutti. Kaada kuuma lihaliemi pataan koko ajan sekoittaen. Mausta pata pippureilla ja kurkkuliemellä. Anna hautua kannen alla 120-asteisessa uunissa tai liedellä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja, juusto, smetana ja kurkkukuutiot. Tarjoile seuraksi esimerkiksi keitettyjä perunoita.

Katso myös muut herkulliset lihapatareseptit:
Stroganoff
Karjalanpaisti
Palapaisti

 

Lisää juhlavia reseptejä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja.