Syksyn pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Syksyn pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Iltojen pimetessä ja ilman kylmetessä voisi olla taas hyvä hetki kaivaa viltti sohvalle, kynttilät kaapeista ja alkaa valmistamaan kunnon lämmittäviä pata, - ja paisti-illallisia. Nopeasti tai hitaasti. Aina ei tarvitse pataa hauduttaa tunti kaupalla tehdäkseen lohduttavaa evästä. Joskus tämä taas on se juttu…

HK Paahtopaisti Burgundi. Vaikka paahtopaisti onkin hieman kahdeksankymmentä lukua, tai jopa vähän seitsemänkymmentä lukua, on se kiistatta paistien aatelia. Huolella matalassa lämmössä valmistettuna paahtopaisti sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hyvänä esimerkkinä omat hääni ja kaksi viikkoa myöhemmin mummoni hautajaiset. Toiseen tapaukseen ruoka toi iloa, toiseen lohtua.

Tälle syksylle toimme markkinoille uuden valmiiksi Burgundin tyyliin maustetun paahtopaistin, joka suorastaan huutaa kaverikseen pikkusipuleilla, pekonilla ja herkkusienillä ryyditettyä punaviinikastiketta. Tapaukseen sopii mainiosti myös iso lasillinen tuhtia punaviiniä.

HK Naudan Sisäpaisti Pippuri. Naudan sisäpaisti on legendaarinen tartarpihvin raaka-aine, mutta taipuu uunipaistiksi siinä missä paahtopaistikin. Varsinkin pippurimaustettuna. Kun paisti on jo maustettu pippurilla, mikä olisikaan parempi lisuke kuin kunnon kermainen pippurikastike ja klassiset paistetut perunat (resepti sivussa). Sisäpaisti on hieman hienompisyistä kuin paahtopaisti, mutta valmistaminen noudattelee samaa kaavaa.

Molemmat paistit ovat paistovalmiissa pakkauksessa. Etiketti vain roskakoriin ja paisti pakkauksineen uuniin. Paras lopputulos saavutetaan, kun paistille annetaan aikaa kypsyä matalassa lämmössä. Hyvä tulee, kun paistin paistaa 100 asteisessa uunissa useita tunteja, kunnes sisälämpömittari osoittaa 58 astetta. Liemi kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää kastikkeessa.

Cassoulet on vanha ranskalaisklassikko, joka kenties on vähemmän tunnettu herkku meillä Suomessa. Mikä on todella sääli, sillä odotus ja vaiva palkitsee aivan ihanalla papuja ja lihaa sisältävällä lohturuoalla. Katso resepti jutun alta. Pavut toimivat kuin sienet imemällä makua lihasta ja liemestä pitkän kypsennyksen aikana. Tähän kylkeen jos vielä jostain löydät laadukasta juureen leivottua ranskanleipää, niin saavutat ylimmän ruokakonossöörin tason. Älä unohda viiniä!

Nopeampaan toimintaan sopiva ”pataruoka” on Luigia viinissä, joka valmistuu nimensä mukaisesti HK Maakarit® Livornon Luigista. Luigia viinissä valmistuu nopeasti, joten se on täydellinen arjen irtiottoruoka, mutta itse voisin tarjoilla tätä herkkua myös hienommissakin tilaisuuksissa. Myös klassinen nakkistroganoff on arkiruokien aatelia, joka saa ainakin omaan silmääni onnenkyyneleen vierähtämään. Reseptit näihin jutun alla.

Luigia viinissä – Luigi au vin

Arvostele resepti
2 arvostelua
2-3 annosta | Valmistusaika: n. 40 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Luigia viinissä – Luigi au vin

1 pkt HK Maakarit® Livornon Luigi

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original
1 dl punaviiniä
kourallinen pikkusalotteja tai hillosipuleita
2 dl demi glace
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 tl sokeria
150 g tattia kuutioituna
suolaa
rouhittua mustapippuria

Luigia viinissä – Luigi au vin

Valmistusohje

Kuutioi pekoni ja ruskista se tattikuutioiden kanssa kuumalla pannulla. Lisää pannulle sipulit ja jatka hetki kuullottamista. Lisää pannulle punaviini. Kiehauta ja keitä niin, että viinistä on jäljellä puolet. Lisää mukaan demi glace ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen.

Paista makkaroihin kaunis väri pienessä määrässä rypsiöljyä. Asettele makkarat punaviini-pekonikastikkeeseen ja anna hautua noin 10 minuuttia, kunnes makkarat ovat kypsiä. Mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja hienonnetulla persiljalla. Tarjoa paahdettujen perunoiden tai riisin kera.

 

Raakamakkara cassoulet

Arvostele resepti
2 arvostelua
6 annosta | Valmistusaika: n. 3 h 30 min | Erityisruokavaliot: Laktoositon Gluteeniton

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Raakamakkara cassoulet

1 pkt HK Maakarit® Livornon Luigi

500 g HK Savustettu Porsaan niska, kypsä, char siu rubmauste, hoisin dip
500 g valkoisia papuja liotettuna
1 iso sipuli silputtuna
1 porkkana kuutioituna
1 sellerin varsi kuutioituna
5 valkosipulin kynttä silputtuna
3 rkl tomaattipyreetä
2 l kanalientä
2 dl valkoviiniä
kuivaa leipää raastettuna
1 pnt lehtipersiljaa
1 kpl boquet garni eli maustekimppu (pätkä selleriä, timjamia, persiljaa ja laakerinlehti)
suolaa

Raakamakkara cassoulet

Valmistusohje

Laita liotetut pavut ja boquet garni kattilaan ja lisää päälle kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi anna poreilla noin 20 minuuttia, kunnes pavut alkavat pehmetä. Siivilöi pavut ja OTA LIEMI TALTEEN.

Ruskista makkaroihin pintaväri rypsiöljyssä ja siirrä sivuun. Freesaa vihannekset samalla pannulla, kunnes ne alkavat pehmenemään. Lisää mukaan tomaattipyree ja karamellisoi hetki. Lisää pannulle valkoviini ja anna kiehua niin, että viini on lähes haihtunut. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita mukaan pavut.

Paloittele savustettu possun niska reiluiksi paloiksi. Lado papuseos, puolitetut makkarat ja possun niska tasaisesti uunin kestävään pataan. Kaada päälle papujen keittolientä niin, että seos peittyy.

Kuumenna aikaisemmin käytetty paistinpannu keskilämmöllä ja lisää mukaan voita, leivän murut ja puolet hienonnetusta lehtipersiljasta. Paista leipämuruihin kullankeltainen väri.

Kuorruta pata leivänmuruilla tasaisesti ja siirrä koko komeus 150 asteiseen uuniin. Paista 2,5 tuntia. Tee cassoulen keskelle kolo lusikalla ja kaada koloon papujen keitinlientä niin, että pata saa extra-kosteutuksen. Peitä kolo ja paista vielä puoli tuntia, kunnes leipäkuorrutus on kauniin värinen ja rapea.

Nakkistroganoff

Arvostele resepti
3 arvostelua
4 annosta | Valmistusaika: n. 35 min

Reseptin kypsennysaika on laskettu alkuperäiselle annosmäärälle.

Lue lisää annosmäärän muuttamisesta | Palaa alkuperäiseen annosmäärään

Nakkistroganoff

1 pkt HK Aito Nakki

1,5 rkl vehnäjauho
½ l lihaliemi
1 rkl tomaattipyree
1 sipuli silputtuna
2 kpl suolakurkkuja kuutioituna
150 g smetanaa
1 rkl dijonsinappia
2 rkl persiljaa hienonnettuna
2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
rouhittua mustapippuria
2 rkl voita
suolaa maun mukaan

Nakkistroganoff

Valmistusohje

Kuutioi nakit ja ruskista voissa. Siirrä nakit sivuun ja lisää pannulle hienonnettu valkosipuli sekä sipulikuutiot. Ruskista hetki ja lisää mukaan vehnäjauhot. Ruskista jauhoja koko ajan sekoittaen, kunnes sipuli-jauhoseos alkaa olemaan vaalean ruskeaa. Vatkaa sekaan lihaliemi ja tomaattipyree. Kun kastike alkaa saostumaan lisää mukaan nakit, suolakurkut, dijon sekä smetana ja anna pulputtaa noin 10 minuuttia ahkerasti sekoitellen. Sekoita mukaan lopuksi hienonnettu persilja ja mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla.

 

Lisää juhlavia reseptejä

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi HKScanin Tietosuojaselosteen mukaisesti. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön edellä kuvatulla tavalla. Lisätietoja.